Angliában közel 600 ezer ember lehet koronavírus-fertőzött

Daily Life In London United Kingdom UK England London climate and environment weather conditions heatwaves warm weather hot weather covid-19 coronavirus vaccines vaccinations St Thomas' Hospital National Health Service NHS St Thomas warm afternoon weather
People queue at a covid-19 vaccination centre at St Thomas' Hospital in warm afternoon weather in London, England, on June 2, 2021. Temperatures reached 26C in London today, on what has been one of the warmest days of the year so far. (Photo by David Cliff/NurPhoto) (Photo by David Cliff / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az angliai lakosság valamivel több, mint egy százaléka hordozhatja jelenleg a koronavírust a brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett legfrissebb becslése szerint.
Vágólapra másolva!

Az ONS közölte, hogy széleskörű lakossági próbaszűrésekre alapuló számításai szerint Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - jelenleg 577 700 lehet a koronavírus-fertőzöttek száma. Ez azt jelenti, hogy Angliában minden 95 emberre jut egy fertőzött,

vagyis a lakosság hozzávetőleg 1,06 százalékának szervezetében van jelen a koronavírus.

Az Egyesült Királyság egészében meglehetősen egyenetlen a helyzet: Skóciában 1,14, Észak-Írországban ugyanakkor 0,34, Walesben csak 0,28 százalék a fertőzöttek aránya az ONS becslési módszertana alapján.

Angliában

az előző járványhullám tavaszi lecsengése óta most először lépte át az egy százalékot a statisztikai hivatal mérése szerint az aktív koronavírus-hordozók aránya.

Márciusban például 340 emberre jutott egy fertőzött, vagyis abban a hónapban az angliai lakosság 0,29 százalékának szervezetében volt kimutatható a koronavírus jelenléte.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb, ugyancsak pénteken ismertetett számításai szerint az R reprodukciós ráta Angliában átlagosan 1,2 és 1,4 között van. Ez jórészt változatlan járványterjedési sebességet jelez: a becslési sáv mindkét szélsőértéke továbbra is - május vége óta folyamatosan - a kritikus 1-es szint felett jár, bár a felső becslési szint a múlt héten mért 1,5-ről minimális mértékben csökkent. Az új becslés azt mutatja, hogy tíz fertőzött átlagosan 12-14 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

Emberek állnak sorba az egyik oltóközpont előtt Londonban még 2021. június 2-án Forrás: NurPhoto via AFP/David Cliff/NurPhoto/David Cliff

A SAGE számítási módszertana szerint az 1,2-1,4 közötti R ráta azt jelenti, hogy az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőzések száma Angliában minden egyes nap 4 és 7 százalék közötti ütemben emelkedik az előző 24 órához képest. A vizsgált angliai térségek közül sehol nincs 1 alatti - vagyis a koronavírus-járvány terjedésének lassulását jelző - reprodukciós becslési szint.

A helyzet Északnyugat-Angliában, a korábban leginkább fertőzött angliai gócpontban a legkedvezőbb: a SAGE itt 1,0-1,3 közötti R mutatót mért. Ez az új fertőződések számának napi 1-5 százalék közötti növekedésére utal ebben a térségben.

A brit kormány döntése értelmében hétfőn feloldják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése végett elrendelt, még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások nagy többségét Angliában,

annak ellenére is, hogy emelkedik a Nagy-Britanniában dominánssá vált delta koronavírus-változat okozta új fertőződések napi száma.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!