Új szintre lépett a genderőrület Argentínában is: már három nem van

Vágólapra másolva!
Szerdától azok, akik nem vallják magukat sem nőnek, sem férfinak, a semlegességet jelölő X-et kapják személyi okmányaikba Argentínában.
Vágólapra másolva!

Bevezetésre került az argentin személyi igazolványokban és útlevelekben a nembináris nem: szerdától azok, akik nem vallják magukat sem nőnek, sem férfinak, a semlegességet jelölő X-et kapják személyi okmányaikba az M (male, férfi) és az F (female, nő) helyett. Az új törvénnyel Argentína lett az első olyan ország Dél-Amerikában, amely hivatalosan is elismeri a nembináris nemi identitású állampolgárokat – írja a Reuters nyomán a Magyar Nemzet.

„A kormánynak nem szabad azzal foglalkoznia, hogy állampolgárai milyen neműek. Léteznek más nemi identitások is a női és férfi nemek mellett, amelyeket tiszteletben kell tartani” – fogalmazott Alberto Fernández argentin elnök, aki szerdán hivatalos ceremónia keretében adta át az első három új típusú személyi igazolványt a fővárosban, Buenos Airesben.

Az elnök szerint az ideális társadalom olyan, amiben mindenki önmaga tud lenni, és nem egymás nemi identitásával foglalkoznak az emberek. A politikus közölte: „remélem, egyszer eljutunk odáig, hogy nem az igazolványok mondják meg, hogy valaki férfi, nő vagy bármi más”. Az argentin LMBTQ-szövetség (FALGBT) örömmel fogadta a bejelentést, melyet a „jogok történelmi előrelépéseként” jellemeztek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!