Hatalmas területek pusztultak el Görögországban az erdőtűz miatt, és még mindig nincs vége

görögország erdőtűz
Szkepaszti, 2021. augusztus 6. Erdőtűz pusztít az Athéntól 160 kilométerre északra fekvő Évia szigetén Szkepaszti település közelében 2021. augusztus 5-én. Görögországban a 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet és a viharos szelek miatt az elmúlt napokban több mint 150 erdő- és bozóttűz keletkezett az ország különböző részein. MTI/EPA/ANA-MPA/PANAGIOTIS KOUROS
Vágólapra másolva!
Nem elég, hogy Görögországban továbbra is terjed a koronavírus-járvány - még júliusban is komoly korlátozásokat kellett bevezetni egyes helyeken -, július végén bozót- és erdőtűz ütött ki Dél-Görögországban, mely végül közel 100 ezer hektár felégéséhez vezetett. A tűz alapvetően a rendkívüli aszállyal sújtott területeken terjedt el, a fővárost is veszélyeztetve. Mostanra nagyjából sikerült megfékezni a tűz továbbterjedését a legtöbb helyen, a katasztrófa azonban hatalmas károkat okozott, és még a miniszterelnök is bocsánatot kért a görög lakosságtól, mert állítása szerint bár a kormány mindent megtett, ami emberileg lehetséges volt, esetenként ez nem volt elég.
Vágólapra másolva!

Az első hírek a görögországi erdőtüzekről július 27-én érkeztek, amikor is az Athéntól északkeletre 20 km-re találtható Sztamata-Dionüszosz régióban tört ki a legveszélyesebb tűz, ráadásul a lángokat az erős szél is vitte tovább.

Már akkor házak semmisültek meg, sok lakót biztonságba kellett helyezni.

A tűz oltására a földi egységek mellett repülőgépeket és helikoptereket is bevetettek. Az erős széllökések mellett a hőmérséklet helyenként meghaladta a 40 Celsius fokot is.

Az extrém hőhullám napokig kitartott az országban, ami nehezítette az oltási munkálatokat. Az éjszakák sem hoztak enyhülést, elsősorban az alacsonyabban fekvő, tengerparti területeken 30 Celsius-fok fölött maradt a legalacsonyabb napi hőmérséklet.

Repülőgépről ledobott tűzgátló anyaggal próbálják megfékezni a lángokat Athén Sztamata nevű külvárosában 2021. július 27-én. Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

Július utolsó napján Patrasz város közelében négy falut evakuáltak az újonnan kiütött erdőtűz miatt. A környező autóutakat le kellett zárni, és nem lehetett közlekedni a Peloponnészosz félszigetet az ország többi részével összekötő úton sem. A füst miatt veszélybe kerültek a tengerparti fürdőzők is.

Augusztus elején arról érkeztek hírek, hogy Rodoszon megfékezték a bozóttüzet, a hőség azonban nem enyhült, és továbbra is tűzveszélytől tartott a tűzoltóság. A szigeten három faluból menekítették ki a lakosokat.

A tűz ideiglenes áramkimaradást is okozott, ezért a hatóságok az energiafogyasztás korlátozására kérték a lakosságot.

Az ország déli részén már augusztus elején több mint háromezer hektárnyi fenyő-, és olajfaliget vált a tűz martalékává.

Tűzoltók érkeznek az Athén Sztamata nevű külvárosában pusztító erdőtűz helyszínére 2021. július 27-én. Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

A fővárosban egy időre lezárták az Akropoliszt a hőség miatt, miután Athén közelében lángolt a növényzet.

Az erdőtüzek miatt vastag füstfelhő borította be a város légterének egy részét.

Több vasútvonalon leállt a közlekedés és egy autópályaszakaszt is le kellett zárni.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök akkor arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy az országnak az elmúlt évtizedek legnagyobb hőségével kell szembenéznie. A polgári védelem arra kérte a lakosokat, hogy tartsák csukva otthonuk ablakait, nehogy egy bepattanó szikra lakástüzet okozzon.

Lángol a növényzet Athén északkeleti külvárosa, Varibobi környékén 2021. augusztus 3-án. Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

Az erdőtüzek helyszínein több száz tűzoltó munkálkodott minden nap, helikopterek és repülőgépek segítségével próbálták oltani a lángokat, amibe a hadsereg is besegített. Athén fölött sűrű füst terjengett. A lángok megrongálták a várost körülvevő elektromos hálózat egy részét is.

A tűzvész érintette az ókori olimpiai játékok helyszínét, a tűzoltóknak azonban sikerült megmenteniük az ókori Olümpia történelmi kincseket rejtő emlékhelyét, mely Görögország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága.

A tűz hatalmas károkat okozott az Athén melletti Évia szigetén is, a lakosságot is evakuálni kellett, erről itt írtunk. A görög parti őrség 85 embert csónakkal menekített ki a sziget észak-nyugati részén fekvő Roviesz tengerpartjáról, másnap további lakosokat kellett kimenteni.

A szigeten több száz lakóház és 25 ezer hektár fenyőerdő égett le az első becslések szerint.

A megperzselt fenyőfák miatt sűrű füst borítja az eget, és még a szigettől több mint 100 kilométerre fekvő görög főváros felett is sötét az égbolt.

Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a görögországi Évia-szigeten fekvő Ellinika közelében 2021. augusztus 9-én. Forrás: MTI/AP/Pétrosz Karadjiasz

A tűzvészek megfékezéséhez segítség érkezett Ciprusról és Franciaországból, valamint Svédországból is. Magyarország is felajánlotta Görögországnak a segítséget, 104 tűzoltó és 12 tűzoltójármű azonnali küldését, melyet a görög fél köszönettel vett, azonban földi tűzoltó egységekre egyelőre nincs szükségük - tájékoztatta az Origót kedden a a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A múlt hét végén arról számolt be a görög média, hogy

több ezer ember menekült el Athénból a napok óta tartó tűzvész elől.

Rengeteg otthon vált a tűz martalékává. A tűzoltók földbe ásott árkokkal próbálták megtörni a tűz útját, közben tömlőkből locsolva a lángokat.

Az ország egyik legfontosabb autópálya-szakaszát is le kellett zárni, amely Athént köti össze az északi országrésszel. Több hivatásos és önkéntes tűzoltót égési sérülésekkel kórházba kellett szállítani.

Kimerült tűzoltó 2021. augusztus 10-én Évia szigetén. Forrás: MTI/AP/Petros Karadjias

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök közölte, hogy

Közben bejelentették azt is, hogy veszélyesen rossz minőségű és csak nem elviselhetetlen a levegő a görög fővárosban, Athénban a város körüli erdőtüzek miatt. A hatóságok fölszólították a lakosokat a múlt hét végén, hogy tartsák zárva az ablakokat, és lehetőleg ne menjenek ki a szabadba. A hétvégén még több az ország több részén is küzdöttek a lángokkal a tűzoltók: Évia szigetén - amely Kréta után a második legnagyobb görög sziget -, valamint a Peloponnészoszi-félsziget déli részén, az ókori Spárta területén épült Szpárti város környékén és a félsziget nyugati részén, Pirgosztól keletre.

Erdőtűz az Athéntól 160 kilométerre északra fekvő Évia szigetén, Szkepaszti település közelében 2021. augusztus 5-én. Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Panagiotis Kouros

Az Éviát is magába foglaló középső országrész kormányzója, Fánisz Szpanosz szombaton a közösségi oldalán az írta, hogy a lángok már lakóházakat, emberéleteket fenyegetnek, ezért még több tűzoltó repülőgépre lenne szükség. Másnap már arról szóltak a hírek, hogy

több ezer embert menekítettek ki kompokkal a szigetről, több falu is porig égett.

Vasárnap továbbra is tomboltak az erdőtüzek az ország több térségében. Kora este kényszerleszállást kellett végrehajtania egy tűzoltó repülőgépnek Zákinthosz szigetén, miközben a pilóta lezuhant, de megmenekült.

A kelet-attikai Afidnes település 2021. augusztus 5-én. Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

A Peloponnészoszi-félszigeten, Megalopolisz várostól délre, valamint Olümpia közelében is nagyobb segítséget kértek a helyi hatóságok. A legsúlyosabban érintett régió polgármestere nagyobb légi támogatást követelt a tüzek megfékezése érdekében.

Szerinte hiba volt a tűzoltó repülőgépeket Athén közelében tartani, mert emiatt az ország más részeiben kontroll nélkül kezdtek terjedni a lángok.

Az egyik tűzoltó szerint azonban kénytelenek voltak a fővárostól északra lévő területekre koncentrálni a repülőgépeket, mert nem hagyhatták, hogy a tüzek elérjék a nagy kiterjedésű, sűrűn lakott területeket.

A fővárostól északra vasárnapra már kezdett stabilizálódni a helyzet, az anyagi kár azonban jelentős a térségben: több mint 300 épület égett le, és súlyosan megrongálódott az elektromos hálózat. Sok helyen az ivóvíz-szolgáltatás sem működik rendesen.

Idős férfi és nő fekszik egy ágyon kutyájukkal egy komp fedélzetén a görögországi Évia-szigeten fekvő Pefkiben 2021. augusztus 9-én. Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Kósztasz Cironisz

A katasztrófahelyzet kezelése miatt Kiriákosz Micotákisz miniszterelnököt erős bírálatok érték, ugyanakkor sok kritikusa is elismeri, hogy bizonyos szempontokból megfelelő a védekezés: gyorsan és jól működött a tűzjelző rendszer, a kormány időben hívott külföldi segítséget és eddig még senki sem vesztette életét, ugyanis az elsődleges cél az emberélet megvédése volt.

Évián még hétfőn is megállíthatatlannak tűnően terjedt az erdőtűz, és több száz embert kellett kimenekíteni otthonából, míg a hatóságok szerint az ország más részein talán már sikerül megállítani a tüzeket.

A kormányzóhelyettes hétfői közlése szerint a helyzet továbbra is válságos, és az oltáshoz nem áll rendelkezésre elég ember és eszköz sem.

Már legalább 35 ezer hektárnyi terület égett le, és további több száz ház semmisült meg - tette hozzá.

Nagy számban pusztultak el az erdőtüzek miatt megzavarodott gólyák is

Az erdőtüzek megzavarták az Afrikába tartó gólyákat, amelyek egy része eltévedt, megsérült vagy elpusztult. Az állatok épp az erdőtüzek sújtotta területen haladtak át. Az elmúlt napokban olyan helyeken bukkantak gólyákra, ahol korábban sosem, például a főváros északi részén lévő lakóövezetek épületein.

Az ismeretlen városi területekre tévedt madarak egy része megzavarodott és sokuk elpusztult, miután elektromos vezetéknek és villanyoszlopoknak ütközött.

Hatalmas károkat okoztak az erdőtüzek

Eddig 90 ezer hektár terület vált a lángok martalékává egy előzetes kárösszesítése alapján, de várhatóan ennél is nagyobb lesz a felperzselt terület. Ráadásul a katasztrófa folytatódhat,

ugyanis a heves esőzések áradásokat, sárlavinákat és földcsuszamlásokat válthatnak ki,

az az utóbbi években elég gyakran előfordult - közölte a Niki Evelpidu, az athéni egyetem egyik geológia professzora.

Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a görögországi Évia-szigeten fekvő Ellinika közelében 2021. augusztus 9-én. Forrás: MTI/AP/Pétrosz Karadjiasz

A továbbiakban Évia szigetére összpontosíthatnak a görög hatóságoknak, ugyanis

az ország többi részén sikerült valamelyest ellenőrzés alá vonni a tüzeket.

A legnagyobb terület, mintegy 51 ezer hektár erdőség Évián vált a lángok martalékává, amelyeket ideáig nem sikerült megfékezni, bár a tűzoltók és a helyi lakosokból jelentkező önkéntesek több települést is megmentettek a tűzvésztől.

Ugyanakkor egyes falvak körül a mezőgazdasági területek és erdők odavesztek.

A Peloponnészoszi-félszigeten Olümpia városának térségében tízezer hektár erdő égett le.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök hétfő esti televíziós beszédében bocsánatot kért nemzetétől a tűzvész elfojtására tett kormányzati lépések közben elkövetett "esetleges hibákért". Bár a kormány mindent megtett, "ami emberileg lehetséges volt", esetenként "ez nem volt elég" - fogalmazott a kormányfő, akit az ellenzék, helyi hatóságok és a lakosság részéről is bírálatok értek a katasztrófa kezelése miatt.

Helyi lakosok és önkéntesek a görögországi Évia-szigeten fekvő Kamatriadész közelében pusztító erdőtűz helyszínén 2021. augusztus 9-én. Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Kósztasz Cironisz

Nem tudni magyar érintettről

Az Origo kedden megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy tudnak-e magyar érintettről, kért-e valaki segítséget magyar hatóságtól, illetve hogy terveznek-e mentőcsapatokat küldenek-e a helyszínre.

A minisztérium válaszában közölte, hogy

nincs tudomásuk olyan magyar állampolgárról, aki közvetlenül érintett lenne,

a külképviselet munkatársai azonban készek azonnali segítséget nyújtani a bajba jutott magyar állampolgárok részére és természetesen ha a görög hatóságok mégis igénylik a segítséget, Magyarország küldi a felajánlot földi egységeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!