A magyar családpolitika jó példa

Gladden J. Pappin, Gladden Pappin, a University of Dallas professzora
US assistant professor of politics at the University of Dallas, deputy editor of American Affairs, and permanent research fellow and senior adviser of the Center for Ethics and Culture at the University of Notre Dame, Gladden Pappin delivers a speech during the "Convention de la Droite" in Paris on September 28, 2019. (Photo by Sameer Al-Doumy / AFP)
Vágólapra másolva!
Magyarország továbbra is a politikai élet fókuszában tartja a családokat és a családpolitikát. Az amerikai konzervatívoknak figyelmet kellene szentelniük a magyar példának - írja a Mandiner a The American Conservative folyóiratra hivatkozva. Gladden J. Pappin amerikai politológus, a University of Dallas professzora hazánk családtámogatási rendszerét méltatja az amerikai konzervatív folyóirat hasábjain.
Vágólapra másolva!

Magyarország továbbra is a politikai élet fókuszában tartja a családokat és a családpolitikát. Az amerikai konzervatívoknak figyelmet kellene szentelniük a magyar példának.

Gladden J. Pappin amerikai politológus, a University of Dallas professzora Forrás: AFP/Sameer Al-Doumy

Két évvel ezelőtt ritkán halhattunk konzervatívoktól széleskörű kormányzati családtámogatásokról szóló elképzeléseket. Az angolszász konzervatívok tipikusan az olyan szlogeneket visszhangozták, mint kevesebb kormány, több felelősség, feltételezve, hogy a kettő ellentétben áll egymással. A gyakorlati szinten az ilyen aggodalmak persze jogosak. A kormányzati programok gyakran elnagyoltak, és a pártok ellentétes irányba viszik őket anélkül, hogy érdekeltek lennének a sikerükben.

A konzervatívok ugyanakkor egyre inkább felismerik, hogy a piac önmagában nem érdekelt a családi élet megőrzésében. Míg az amerikai konzervatívok úgy hiszik, hogy a családi értékeket leginkább a kormány kezdi ki, aközben nincs okunk feltételezni, hogy az állami beavatkozás veszélyesebb, mint a piaci erők. Mikor az ideális fogyasztó gyermektelen és egyedülálló, ideje, hogy a konzervatívok pragmatikusabbak legyenek.

Állami szempontból a magyar családpolitika számos programot ölel fel, ami növeli a családok és az állami támogatás közti kapcsolatot. Alapszinten a magyar családpolitika rendszere magában foglal kismamai juttatást, csecsemőgondozási juttatást az első hónapokban, gyermekgondozási juttatást a kisgyermekek nevelőinek, és kisebb mértékben, de éveken át, gyermeknevelési juttatást.

A magyar családpolitika támogatásai mögött meghúzódó elvek miatt a programok konkrét célokhoz alakíthatóak: a gyermek hároméves korában segítik az anyákat visszajutni a munkaerőpiacra, vagy több gyermeket vállalni. De számos egyéb ok miatt a családpolitika a mindennapi élet valóságának része.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!