Megint hatalmas vihar volt Csehországban

OUTSIDE HOUSES OLD ANA HERITAGE UMBRELLAS TRADITIONAL ARCHITECTURE CHURCHES ONLYWORLD EASTERN EUROPE PRAGUE PRAGA CZECH REPUBLIC TCHECH REPUBLIC EU Horizontal SQUARE CAR UMBRELLA CHURCH UNESCO RAIN EUROPE
CZECH REPUBLIC. PRAGUE. OLD TOWN SQUARE AND THE CHURCH OF OUR LADY BEFORE TN IN THE HISTORIC CENTER OF PRAGUE WHICH IS A UNESCO WORLD SITE HERITAGE (Photo by COZZI-ANA / ONLY WORLD / Only France via AFP)
Vágólapra másolva!
Mintegy 270 ezer háztartás és vállalat maradt áram nélkül csütörtökön Csehországban az országon átvonuló heves szélvihar következtében - jelentette a cseh közszolgálati rádió.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb mértékű áramkiesés - mintegy 100 ezer háztartást érintő - Közép-Csehországban történt. Dél-Csehországban több mint 10 ezer háztartás volt a délutáni órákban áram nélkül.

A meteorológiai intézet szerint a síkvidékeken a szélsebesség elérte az óránkénti 90 kilométert, míg a hegyvidékeken az óránkénti 125 kilométert.

A heves széllökések elsősorban az ország nyugati és középső részein okoztak anyagi károkat,

letépték a házak tetőszerkezeteit, fákat, villanyoszlopokat döntöttek ki.

A ledőlt fák több helyen akadályozták a közúti és a vasúti forgalmat. A Cseh Vasút már kora reggel egész napi hatállyal jelentősen csökkentette a szerelvények megengedett gyorsaságát, így a vonatok országszerte nagy késéssel közlekednek. A meteorológiai intézet szerint a szélvihar lecsendesülésére csak az esti órákban lehet számítani.

Illusztráció Forrás: Only France via AFP/COZZI-ANA/ ONLYWORLD.NET/Cozzi-Ana

Több természetvédelmi terület igazgatósága ideiglenesen megtiltotta a látogatásokat, és bezárt számos állatkert is. Leálltak a hegyvidéki kötélpályák, Prágában pedig az állatkerten kívül bezárták a turisták és a lakosok körében igen népszerű várkerteket is.

Problémákkal küszködik a prágai tömegközlekedés és a nemzetközi repülőtér is,

ahol a heves szélviharok miatt délelőtt több gép nem tudott felszállni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!