Orbán Viktor: Háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség

ORBÁN Viktor
Balatonfüred, 2022. február 16. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a Fidesz-KDNP közös frakcióülésén Balatonfüreden 2022. február 16-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A közszolgálati televízión, az M1-en rendkívüli interjút adott vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök. Elmondta: háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség. 
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök azzal kezdte a rendkívüli interjút, hogy emlékszik ilyen háborús helyzetre. 1999-ben már kitört egy háború a szerbek és az albánok között, majd a 2015-ös krími konfliktusnál szintén fennállt a veszély, hogy belesodródunk. Mindkét alkalommal Orbán Viktor volt a miniszterelnök és az ország el tudta kerülni, hogy belesodródjon a háborúba. Magyarországnak tehát vannak tapasztalatai.

Továbbra is azt az álláspontot képviseli a miniszterelnök, hogy Magyarországnak ki kell maradnia ebből a fegyveres konfliktusból.

Orbán Viktor elmondta, hogy háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség. Óvakodni kell az átgondolatlan lépésektől, mint amit a baloldal javasolt, hogy fegyvereket küldjön Magyarország Ukrajnába. Hozzátette, hogy a magyar álláspont nem fog változni ebben a kérdésben, ráadásul nincs is olyan fegyver, amit nélkülözni tudna a magyar hadsereg.

A magyar hadiipari fejlesztésekről Orbán Viktor elmondta, hogy azért volt rájuk szükség, mert a békére készül az ország. A nagyarányú haderő és hadiipar fejlesztés ellenére ebben a pillanatban Magyarország, ha akarna sem tudna mások rendelkezésére bocsátani semmilyen katonai eszközt. Ha visszagondolunk az elmúlt 12 évre, egy vörösiszap katasztrófa, árvíz, a krími háború, a pandémia és most az orosz-ukrán válság van mögöttünk, a következő évtized pedig a biztonságról fog szólni, arról, hogy ki tud a saját országa, népe számára biztonságos környezetet teremteni. Azt is hozzátette a miniszterelnök: a katonai fejlesztéseket a baloldal folyamatosan támadja.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy különbséget kell tenni a muszlim illegális bevándorlók és a háború elől Magyarországra menekülők között. Az Ukrajnából érkezők a szomszédaink. "Akik Ukrajnából jönnek, biztosak lehetnek abban, hogy barátként fogjuk fogadni őket" - mondta. Megerősítette, hogy minden segítséget meg fognak nekik adni.

Az Oroszország elleni szankciókról szólva kifejtette, most háború van, most egységesen kell fellépnie az Európai Uniónak. Fake news, azaz álhír, hogy Magyarország meg akarta akadályozni a szankciók bevezetését.

Felhívta a figyelmet a dezinformációk és a hazugságok veszélyeire. Elmondta, hogy az energetikai szankciók terén nem született egyetértés az Unióban, mert az sok országnak nagy károkat okozott volna. Megerősítette, hogy az elfogadott szankciós csomagok nem érintik a magyar rezsicsökkentést.

Azt is hangsúlyozta, hogy a megállapodás nem érinti az Oroszországból jövő energiaellátást. – Amíg én vagyok a miniszterelnök, nem is fogja érinteni – mondta Orbán Viktor. Mint mondta, mindenki tudja, hogy a frontvonal közeledik Magyarország felé, előbb-utóbb kárpátaljai célpontok is megjelennek, ezért a következő hetekben nyugodtnak és higgadtnak kell maradni. – A hirtelen a természetes közegükből kikényszerülő emberekkel szemben a magyar emberek és hatóságok úgy járnak el, ahogy egy civilizált keresztény ország lakóitól elvárható.

Orbán Viktor miniszterelnök határellenőrzést tartott, ezzel kapcsolatos élményeiről elmondta, hogy a helyi lakosok és a hatóságok is szívből segítik a bajba jutott embereket.

Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy Brüsszel viszont - ahogy a migránsválság ellenére a határvédelem sem - , ebben a helyzetben sem ad pénzbeli segítséget. "A brüsszeliekre ne számítsunk, a történelemből megtanultuk, hogy csak magunkra számíthatunk" - mondta a miniszterelnök. Azt is mondta Orbán Viktor: a NATO az egyetlen, akire számíthatunk, "teljes védelmet csak a NATO kötelékén belül lehet biztosítani Magyarország számára".

Megerősítette, hogy számára Magyarország érdekei az elsők. "Én ezzel kelek, ezzel fekszem, minden órában ezzel foglalkozunk, a legfontosabb annak eldöntése, hogy milyen lépéseket tudunk hozni annak érdekében, hogy kimaradjunk ebből a konfliktusból" – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: ehhez a jövőben megfeszített erőt és munkát kell felmutatnunk.

A cél, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, és az árát se a magyar emberek fizessék meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!