Itt tart most az orosz-ukrán háború - térképekkel

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, Ukrajna, Belgorod, orosz katonai erők
8126816 26.02.2022 Russia's military hardware moves along a road near the border with Ukraine in the Belgorod region, Russia. Mikhail Voskresenskiy / Sputnik (Photo by Mikhail Voskresenskiy / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Csütörtök hajnalban rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna megtámadását, azóta folyamatosak a harcok, az orosz hadsereg már a fővárost, Kijevet is elérte. Ukrajnát északról, keletről és délről is támadják az orosz csapatok. Térképen mutatjuk meg, hol és milyen irányból zajlanak a harcok.
Vágólapra másolva!

Északról, keletről és délről is támadják Ukrajnát

Az elmúlt napokban az orosz csapatok több fronton indítottak támadást Ukrajna ellen. Fehéroroszország felől, a keleti határtól és a Krím-félsziget felől is hajtottak végre katonai hadműveleteket. A BBC térképén látható, hogyan veszi körbe az orosz hadsereg Ukrajna nagy részét.

Támadás kelet felől, az oroszbarát szakadár „köztársaságok” segítségével

Az ukrán fegyveres erőket és a szakadárokat elválasztó vonalnál február 17-től vált súlyosabbá a helyzet. A donyecki és a luhanszki "népköztársaságok" az utóbbi hónapok legintenzívebb ukrán ágyúzásáról számoltak be ezen az éjszakán. Pusilin hozzátette: a támadásban számos polgári infrastrukturális létesítmény megrongálódott, de voltak polgári áldozatok is.

Egy rakétatámadásban megrongálódott lakóház Donyeck térségében Forrás: Sputnik via AFP/Sergey Averin

Oroszország elismerte a szakadár köztársaságok függetlenségét és tüzérségi támogatást nyújt a kelet-ukrajnai szeparatista erőknek a harci műveletekben - derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet Leonyid Paszicsnik, az önhatalmúlag kikiáltott "luhanszki népköztársaság" vezetője adott pénteken a Rosszija-1 orosz tévécsatornának.

Elmondta, hogy a nehézségek ellenére a népi milícia egységei haladnak előre, "felszabadítva a luhanszki régiót".

Donyeck és Luhanszk környékén jelenleg is folynak a harcok. Az Interfax orosz hírügynökség arról számolt be, hogy a szakadárok offenzívát indítottak az ukrán ellenőrzés alatt álló luhanszki Scsasztia város ellen. Donyeck környékén pedig a nyugat-oroszországi Belgorodból átkelt csapatok támadnak.

Nem csak a szakadár „köztársaságok” közelében, hanem Szumi és Ukrajna második legnagyobb városa, Harkov közelében is dúlnak a harcok.

A különböző sajtónyilatkozatok és politikusok megnyilvánulásai alapján nem teljesen világos, hogy mi történik a második legnagyobb ukrán városban, a közel másfél milliós Harkovban, amely hozzávetőlegesen 40 kilométerre fekszik az orosz határtól, és felerészben orosz ajkúak lakják.

ANNYI NAGY VALÓSZÍNŰSÉGGEL KIJELENTHETŐ, HOGY HARKOVBAN A KATONAI REPÜLŐTERET OROSZ TÁMADÁS ÉRHETTE.

Északról haladnak Kijev felé

A különböző tudósítások szerint péntek hajnalban észak felől is átlépték az ukrán határt az orosz csapatok.

Fehéroroszország felől, Csernobilon keresztül, a Dnyeper folyó nyugati oldalán, míg a folyó keleti partján Csernyihiv megyén keresztül nyomultak be ukrán területre.

Krím felől érkeztek orosz csapatok

Délen a Krím-félsziet felől érkeztek orosz csapatok ukrán területre, információk szerint bevéve a dél-ukrajnai város, a legnagyobb nyomás alatt Odessza és térsége van.

A kikötővárosban – amely Ukrajna ötödik legnagyobb városa – robbanásról számoltak be és l égitámadás érte a dél-ukrajnai Odessza megyében lévő Pogyilszk települést, ahol ennek következtében hatan meghaltak, heten megsebesültek és 11-en eltűntek.

Benyomultak Kijevbe az orosz csapatok

Orosz csapatok betörtek az államhatáron Fehéroroszország felől Kijev megyébe – közölte magyar idő szerint péntek 14 órakor az ukrán határőrszolgálat.

A határőrség közleménye szerint

KIJEV MEGYÉBEN A HATÁRŐRÖK AZ UKRÁN KATONÁKKAL EGYÜTT „HARCBA BOCSÁTKOZTAK AZ OROSZ BETOLAKODÓKKAL".

A Kijev megyei Hosztomel települést - ahol az Antonov állami repülőgépgyár reptere van - helikopterekről lőtték az oroszok, egyes források szerint deszantalakulatokat vetettek be a reptér elfoglalására.

Szintén pénteken orosz ejtőernyősök elfoglalták Gosztomel repülőterét Kijev elővárosában, majd a légideszant fő erejével egyesülve nyugat felől blokkolták az ukrán fővárost - jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken.

Konasenkov azt mondta, hogy a reptér elfoglalásakor

Állítása szerint az orosz erők nem szenvedtek el veszteségeket. A szóvivő azt ígérte, hogy az orosz erők nem fognak csapást mérni Kijev lakónegyedeire, ugyanakkor pénteken

lövések hallatszottak a belváros kormányzati negyedében, az elnöki hivatal közelében.

Információk szerint az ukrán hadsereg felrobbantott egy hidat is a Teteriv folyón a várostól nagyjából 80 kilométerre, hogy lassítsa az orosz előrenyomulást.

Az orosz hadsereg éjjel Kijevet ostromolta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!