A szír katonák készen állnak a harcra; kiderült, mikor vetheti be őket Oroszország

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Kijev, ukrán katonák, ellenörzőpont
Kijev, 2022. március 19. Ukrán katonák őrt állnak egy ellenőrzőponton Kijevben 2022. március 19-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Atef Szafadi
Vágólapra másolva!
Mint arról korábban beszámoltunk, több ezer szíriai katona segítheti az orosz csapatokat. Két parancsnok a Reutersnek azt mondta, készen állnak harcolni Oroszország mellett, de még nem kaptak utasítást az oroszoktól. Percről percre közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.
Vágólapra másolva!

Nabil Abdallah, a Félkatonai Nemzetvédelmi Erők (NDF) parancsnoka azt mondta, készen áll a szíriai háború során szerzett városi harcokban szerzett tapasztalatainak felhasználására Oroszország megsegítésére - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek telefonon.

„Ha megkapjuk az utasításokat a szíriai és az orosz vezetéstől, megvívjuk ezt az igazságos háborút" – mondta Abdallah március 14-én, négy nappal azután, hogy Vlagyimir Putyin elnök zöld utat adott 16 000 közel-keleti önkéntesnek, hogy Ukrajnába telepítsék őket.

Ukrán katonák őrt állnak egy ellenőrzőponton Kijevben Forrás: MTI/EPA/Atef Szafadi

„Nem félünk ettől a háborútól, és készen állunk rá, ha megérkezik az utasítás, hogy menjünk és csatlakozzunk. Megmutatjuk nekik, amit soha nem láttak... Utcai háborúkat vívunk, és (alkalmazzuk) azokat a taktikákat, amelyeket a szíriai terroristákat legyőző csatáink során sajátítottunk el" – tette hozzá.

A Kreml az orosz védelmi minisztériumhoz irányította a Reuters megkeresését. A minisztérium nem válaszolt arra, hogy Oroszország szándékozik-e utasításokat adni az NDF-harcosok bevetésére, illetve hogy eddig toboroztak-e NDF-harcosokat, de választ egyelőre nem kaptak a kérdéseikre.

Szíria Oroszország legközelebbi szövetségese a Közel-Keleten. Moszkva beavatkozása a szíriai háborúba 2015-ben döntőnek bizonyult abban, hogy Bassár el-Aszad elnök legyőzze a lázadó erőket az ország nagy részének enklávéin.

Az NDF a szíriai háború korai szakaszában kikerült az Aszad-párti milíciákból, és olyan offenzívákat folytatott, amelyek elfoglalták a lázadók által birtokolt enklávékat, orosz légi támogatással.
Szíriával foglalkozó szakértők szerint a mára nagyrészt leszerelt NDF több tízezerre tehető, ami potenciálisan nagy létszámú toborzót jelent Oroszország számára, ha az ukrajnai háború elhúzódik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!