Elszámolta magát Oroszország?

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Mariupol, tank, evakuálás, katona
MARIUPOL, UKRAINE - MARCH 18: Evacuation of civilians from secure corridors continues in Mariupol, Ukraine on March 18, 2022. A group of civilians were evacuated to other cities in convoys. It was observed that many buildings in the city were damaged in the conflicts between Ukraine and Russia. Leon Klein / Anadolu Agency (Photo by Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Bár Oroszoroszág rendelkezik a világ egyik legnagyobb és legerősebb katonai erejével, ez az ukrajnai háború során eddig nem igazán mutatkozott meg. Erről ír cikkében a BBC tudósítója, aki nyugati katonatisztekkel és hírszerzési tisztviselőkkel beszélt, hogy sorra vegyék, milyen hibákat vétett Oroszország, ami oda vezetett, hogy megtorpant az előretörés.
Vágólapra másolva!

„Az oroszok egyértelműen nem érték el céljaikat, és valószínűleg nem is fogják", nyilatkozta egy magas rangú NATO-tisztviselő a BBC-nek. A hírügynökség tudósítója sorra vette, milyen hibákat követhetett el Oroszország az ukrajnai offenzíva során.

Alábecsülte az ellenállás erejét

Oroszország első hibája az volt, hogy alábecsülte az ellenállás erejét és Ukrajna fegyveres erőinek képességeit. Abból indultak ki, hogy Oroszország éves védelmi költségvetése több mint 60 milliárd dollár, míg Ukrajnáé csak valamivel több mint 4 milliárd dollár. A BBC szerint ugyanakkor Oroszország túlbecsülte saját katonai erejét és modernizációs programjának sikerét.

Egy magas rangú brit katonai tisztviselő arról beszélt, hogy Oroszország modernizációs befektetéseinek nagy részét nukleáris erejére és kísérletezésre költötte, beleértve új fegyverek, például hiperszonikus rakéták kifejlesztését. És bár állítólag megépítették a világ legfejlettebb harckocsiját, a T-14 Armatát, a háborúban régebbi tankokat és rakétalövőket használnak.

Az ukrajnai invázió kezdetén Oroszország légiereje egyértelmű fölényben volt, Ukrajna légvédelme azonban hatékonynak bizonyult, ezzel korlátozva az orosz haderő lehetőségeit.

Oroszország azt is feltételezhette, hogy különleges erői fontos szerepet játszanak majd. A nyugati hírszerzés egyik magas rangú tisztviselője a BBC-nek azt mondta, hogy Oroszország úgy gondolta, hogy a gyalogsággal és ejtőernyősökkel könnyen megsemmisíti majd a kisszámú ukrán védelmet. Azonban már az első napokban visszaverték az ukránok a támadást, mellyel megteremthették volna az oroszok a légi összeköttetést és az utánpótlás útját. Így többnyire közúton kellett szállítania készleteit, azonban több helyen elakadtak a szállítmányok.

Közben az orosz hadsereg veszteségei folyamatosan nőttek. Bár arra nincs megbízható adat, hogy mekkora veszteséggel kell számolniuk, de erőiknek 10 százalékát már elveszthették az oroszok. Nyugati tisztviselők pedig arról beszélnek, hogy az orosz harcosok elvesztették motivációjukat,

– fogalmazott egyikük.

Ellátási problémák

Egy régi katonai mondás szerint az amatőrök taktikáról beszélnek, míg a szakemberek a logisztikát vizsgálják, írja a BBC. A cikk szerint bizonyítékok vannak arra, hogy Oroszország nem fordított megfelelő figyelmet a logisztikára: a páncélozott hadtestek üzemanyag-, lőszer- és élelmiszerhiánnyal küzdenek.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Leon Klein

Nyugati tisztviselők szerint Oroszország kifogyhat egyes hadianyagokból is, hiszen már 850-900 nagy hatótávolságú precíziós lőszert lőttek ki, beleértve a cirkálórakétákat is, amelyeket nehezebb pótolni.
Ezzel szemben a Nyugat által szállított fegyverek folyamatosan érkeznek Ukrajnába, ami lendületet adott az országnak.

A megtorpanás ellenére az egyik titkosszolgálati vezető az mondta a BBC-nek, hogy nem valószínű, hogy ez elriasztja Putyin elnököt, a konfliktus tovább eszkalálódhat. És bár az ukrán erők heves ellenállást tanúsítanak, jelentős utánpótlás nélkül végül lőszer és ember hiányában ők is legyőzhetők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!