Joe Biden zavarosan fenyegetőzött, Putyint szidta, a Fehér Ház magyarázkodik

Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a varsói Király Vár előterében 2022. március 26-án
Varsó, 2022. március 26. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a varsói Király Vár előterében 2022. március 26-án. Biden előző nap érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Lengyelországba. MTI/AP/Evan Vucci
Vágólapra másolva!
„Az Isten szerelmére, az az ember nem maradhat hatalmon" – mondta az amerikai elnök a varsói Király Vár előterében szombaton mondott beszédében.
Vágólapra másolva!

Nem Joe Biden dönt Oroszország vezetéséről - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szombat este, az amerikai elnök Varsóban tett kijelentésére reagálva.

- hangsúlyozta Peszkov, akit a Ria Novosztyi orosz hírügynökség idézett.

Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a varsói Király Vár előterében 2022. március 26-án Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

"Az Isten szerelmére, az az ember nem maradhat hatalmon" - mondta az amerikai elnök a varsói Király Vár előterében szombaton mondott beszédében.

Az orosz társadalomhoz szólva úgy fogalmazott: "tudjuk, hogy ti, oroszok, nem vagytok az ellenségeink. Nem hiszem, hogy örültök az ártatlan emberek gyilkolásának".

A Fehér Ház egyik tisztségviselője nem sokkal később azzal pontosította Biden nyilatkozatát, hogy nem jelent elmozdulást Washington politikájában. "Az elnök azt akarta kifejezni, hogy nem szabad, hogy Putyin hatalmat gyakoroljon szomszédai és a régió felett" - mondta az illetékes, egyben leszögezte, hogy az amerikai elnök "nem beszélt Putyin hatalmon maradásáról Oroszországban, vagy rezsimváltásról".

Joe Biden egyébként mészárosnak is nevezte Putyint, ezután Emmanuel Macron francia elnök - aki rendszeresen beszél telefonon az orosz elnökkel - elhatárolódott az amerikai elnök szavaitól.

Mint az Origo is megírta, a Fehér Ház volt orvosa szerint Biden nincs már olyan szellemi állapotban, hogy el tudja látni elnöki feladatát.

Percről percre közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!