Macron beszélt Putyinnal, szerinte a legrosszabb még hátravan

Ukrán válság, 2022. Ukrajna, Emmanuel Macron francia elnök, MACRON, Emmanuel; PUTYIN, Vlagyimir
Párizs, 2022. február 24. Emmanuel Macron francia elnök videokonferencia keretében vesz részt a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport (G7) tagállamainak vezetőivel folytatott tanácskozáson a párizsi Elysée-palotában 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin
Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron szerint a legrosszabb még hátravan az Ukrajna ellen a múlt héten elindított orosz háborúban. A francia államfő ezt azután mondta, hogy ismételten beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki szerinte teljesen eltökélt az invázió folytatásában", miután az a célja, hogy ellenőrzése alá vonja a teljes országot - közölte a francia elnöki hivatal.
Vágólapra másolva!

Az Élysée-palota tájékoztatása szerint az orosz elnök kezdeményezésére létrejött másfél órás telefonbeszélgetésben Vlagyimir Putyin megerősítette francia kollégájának, hogy

az orosz hadsereg katonai hadművelete a Moszkva által eltervezettek szerint halad előre, és súlyosbodni fog, amennyiben az ukránok nem fogadják el az oroszok feltételeit.

Emmanuel Macron francia elnök Forrás: MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin

- jelezte az Elysée-palota.

A háború február 24-i kezdete óta harmadik alkalommal beszélt egymással a francia és az orosz elnök.

Ez utóbbi célja az volt, hogy tájékoztassa Emmanuel Macront a helyzetről és a szándékairól egy őszinte beszélgetés formájában - fogalmazott a francia elnöki hivatal.

Az ukránokkal szembeni vádakra a francia elnök azt válaszolta neki, hogy (Putyin) súlyos tévedést követ el az ukrán rendszerrel szemben, amely nem náci.

- mondta Macron az Élysée-palota szerint Putyinnak.

A francia elnök azt kérte orosz kollégájától, hogy ne hazudjon többet.

A beszélgetés alkalmat teremtett a nézeteltérések tisztázására, és arra, hogy kimondjuk az igazságot Putyin elnöknek, de sajnos annak megállapítására is, hogy a végsőkig eltökélt a katonai hadművelet folytatásában - vélte a francia elnöki hivatal.

Az ukránok bátran küzdenek. Semmi nem végleges, de az erőviszony nagyon eltérő - szögezte le az elnöki hivatal, kiemelve, hogy Emmanuel Macron pesszimista a telefonbeszélgetést követően.

- erősítette meg a francia elnökség, amely szerint a büntetőintézkedések sora nagyon erős eszköz, ahogy az látható a rubel összeomlásában is.

Párizs nagyon jelentősnek ítélte meg azt is, hogy Kína tartózkodott az ENSZ-ben, amikor az Ukrajnával szembeni erő azonnali beszüntetését követelő határozatról szavaztak.

Az Élysée-palota jelezte, hogy érdekli Kína javaslata a közvetítésre az ukrán-orosz konfliktusban, s ennek érdekében Párizs felvette a kapcsolatot a pekingi illetékesekkel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!