Miről beszélt ma délben két órán át Macron és Putyin?

Ukrán válság, 2022. Ukrajna, Emmanuel Macron francia elnök, MACRON, Emmanuel; PUTYIN, Vlagyimir
Párizs, 2022. február 24. Emmanuel Macron francia elnök videokonferencia keretében vesz részt a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport (G7) tagállamainak vezetőivel folytatott tanácskozáson a párizsi Elysée-palotában 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin
Vágólapra másolva!
Az orosz elnök minden esetben fogadja a francia államfő hívását.
Vágólapra másolva!

Az AFP írta meg, hogy a francia elnök, Emmanuel Macron ismét felhívta Vlagyimir Putyint. Az orosz elnök egyébként minden esetben fogadja Macron hívását.

Legutóbb Macron azt mondta, hogy Putyin szavaiból az derült ki: a legrosszabb még hátravan. Egyelőre senki nem tudja, hogy mit mondhatott Putyin a francia elnöknek, ahogy azt is találgatják, hogy miért nem adott ki még ki közlemény a francia elnöki hivatal a beszélgetésről, két órakor sem.

A vártnál sokkal később, fél három után jelent meg a francia elnöki hivatal közleménye. Kiderült: rekordhosszú ideig, közel két órán át beszéltek egymással. Pontos részleteket egyelőre nem közöltek, csak annyit, hogy Macron számára kiderült, Putyin elszánt arra, hogy egész Ukrajnát kontrollálni tudja.

A Kreml közleménye szerint Vlagyimir Putyin azt mondta Emmanuel Macronnak, hogy Ukrajna felelős a Zaporizzsja atomerőmű körüli incidensért - írja a Sky News.

Később a francia elnöki hivatal közölte: Putyin világossá tette, hogy semmilyen nukleáris intézményt nem támad meg, nem fenyegőtözött tehát atommal az orosz elnök. Azt is mondta, hogy akár tárgyalással, akár háborúval, de eléri a célját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!