Szijjártó Péter: Mindent meg kell tenni, hogy a NATO ne vegyen részt ebben a háborúban

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter
Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter interjút ad az Origonak 2021. február 17-én.
Vágólapra másolva!
El kell kerülni, hogy belekeveredjünk ebbe a háborúba, ezért Magyarország sem katonát, sem fegyvert nem küld a háborúba, és nem engedjük át a területünkön a halált okozó fegyvereket Ukrajna irányába - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. 
Vágólapra másolva!

A háborús helyzet Ukrajnában egyre súlyosabb, és így a biztonsági kockázat egyre nagyobb - mondta Szijjártó Péter Brüsszelben a NATO külügyminisztereinek rendkívüli tanácskozása.

A felelőtlen és összevissza nyilatkozatok nagyon veszélyesek most - tette hozzá. A külügyminiszter közölte, Magyarország békét akar, és érjen véget minél előbb a háború. A legfontosabb, hogy megvédjük Magyarországot, és a magyar emberek biztonságát. A NATO délkeleti szárnyát is védjük azzal, hogy Magyarországot védjük. A magyar honvédség meg tudja védeni Magyarországot és ezért pluszerőkre nincsen szükség.

Szijjártó Péter: Ki lett mondva, hogy ez a háború ne terjedjen Ukrajnán túlra Fotó: Csudai Sándor - Origo

Megnyugtató döntések

Magyarország szempontjából megnyugtató hír, hogy nem született olyan döntés, ami alapján NATO-Oroszország konfliktus jönne létre - ismertette a külügyminiszter. Mindent meg kell tenni, hogy a NATO ne vegyen részt ebben a háborúban. Ki lett mondva, hogy ez a háború ne terjedjen Ukrajnán túlra, és folyamatosan csökkenteni kell a további eszkaláció esélyét.

Szijjártó Péter közölte, Magyarország energiaellátása rendben van. A földgáz és kőolaj szállítások rendben vannak - tette hozzá.

Zavartalan a kőolajszállítás Magyarország felé.

A harmadik evakuációs csoport 20 fővel (16 magyar és 4 külföldi) már Ungváron van - ismertette a miniszter. Lvivben lesz ideiglenes magyar nagykövetség.

Erről most nincs vita

Szijjártó Péter kérdésre azt mondta, üdvözli a humanitárius folyósok megnyitását. Bízik benne lesz megállapodás a fegyverszünetről. A NATO mint szövetség nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába - tette hozzá.

Most nem tudunk kisebbségi jogokról vitázni, mert a legfontosabb a háború befejezése - mondta a külügyminiszter.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!