Friss térképen mutatjuk az orosz-ukrán háború jelenlegi állását

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Kijev, rakétatámadás, romos épület, rom, kár, lakóépület, lakás
A destroyed residence by artillery attacks in a residential area in Kyiv amid Russian Invasion, in Kyiv, Ukraine, 18 March 2022. (Photo by Ceng Shou Yi/NurPhoto) (Photo by Ceng Shou Yi / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Friss térképen mutatjuk az orosz-ukrán háború jelenlegi állását. Az orosz erők továbbra is korlátozott mértékben haladnak előre a hadszíntér egyes részein. Az invázió továbbra is több helyen megtorpant a legfrissebb értesülések szerint.  Percről percre közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.
Vágólapra másolva!

Mariupolban heves harcok dúlnak. Az orosz erők jelentős harci erőt összpontosítottak Mariupol körül. Ha az oroszok Mariupolt gyorsan vagy viszonylag kevés veszteséggel elfoglalták volna, valószínűleg elegendő harci erőt tudtak volna nyugatra, Zaporizzsja és Dnyipro felé mozgatni, hogy veszélyeztessék ezeket a városokat.

A háború jelenlegi állása Ukrajnában Forrás: @War_mapper

Mariupol elhúzódó ostroma azonban komolyan gyengíti az orosz erőket ezen a tengelyen.

Ukrán tisztviselők szerint mintegy 350 000 civil rekedt a városban.

Mariupol polgármestere, Vadim Boicsenko szombaton a BBC-nek nyilatkozott:

Úgy tűnik, hogy a déli orosz erők a Krivij Rih felé irányuló hadjáratra összpontosítanak, feltehetően azért, hogy elszigeteljék, majd nyugatról elfoglalják Zaporizzsját és Dnyiprót, de nem valószínű, hogy ez bekövetkezik az elkövetkező hetekben a lassú előrenyomulást látva.

Délen a leghevesebb harcok Mariupol városánál dúlnak Forrás: The New York Times

Az orosz előrenyomulás ezen a tengelyen tehát valószínűleg megrekedt, ahogyan az összes többi orosz előrenyomulás a nagyvárosok felé megtorpant.

Máshol délen az orosz előrenyomulás Mikolajiv felé lelassult. A város elfoglalása kulcsfontosságú ahhoz, hogy az oroszok tovább nyomulhassanak nyugat, Odessza felé, és elvágják Ukrajna Fekete-tengerhez való hozzáférését.

Állítólag ellátási gondokkal küzdenek az oroszok északkeleten Forrás: The New York Times

Kijevet továbbra is szilárdan védik az ukrán erők a megdermedt fronton. A várost egyre jobban körbekerítették az oroszok, amit folyamatosan lőnek. Itt sem történt jelentős előrehaladás, megtorpant a front a támadók és a védekezők között a jelenlegi állás szerint. Északkeleten az orosz csapatok majdnem körülzárták Szumi városát, de az ukrán erők megakadályozták a délről való elvágási kísérleteket.

Harkovban, az Ukrajna második legnagyobb városának bekerítésére tett hasonló kísérletet szintén visszaverték az ukránok, az elemzők szerint az ottani orosz erők lőszerhiánnyal küzdenek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!