Ezt követeli a NATO-tól Zelenszkij

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Kijev, ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2022. március 21. Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott, videófelvételről készült képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél Kijevben 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal
Vágólapra másolva!
Korlátozások nélküli katonai segítséget kért az ukrán elnök.
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előre rögzített videóban intézett beszédet a vezetőkhöz a NATO-csúcson, ahol azt kérte, hogy korlátlan katonai segítséggel támogassák Ukrajnát a háborúban. Megköszönte a NATO-nak az eddig biztosított védelmi felszereléseket, de

újra elismételte, hogy amire sokkal nagyobb szükségük lenne, azok a fegyverek és a légtérzár.

Az ukrán elnök foszforfegyverekkel, vagyis vegyi fegyverek bevetésével vádolta meg Oroszországot, de bizonyítékokat ilyen jellegű támadásokról nem közölt. Csütörtökön egyébként a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében fekvő Rubezsnoje városára mért orosz csapások után beszélt arról Szergej Gaidai, a régió kormányzója, hogy az oroszok ilyen vegyi fegyvereket vetettek be ellenük, és hogy a támadásban négy ember - köztük két gyerek - meghalt.

Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott, videófelvételről készült képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél Kijevben Forrás: MTI/AP/Ukrán Elnöki Sajtóhivatal

Volodimir Zelenszkij a beszédét azzal zárta, ha a NATO fegyveres támogatást küld Ukrajnának, azzal emberéleteket menthetnek - foglalta össze az elnök beszédét a The Guardian.

Ha a NATO engedne az ukrán elnök által támasztott követeléseknek,

az valószínűleg világháborúval járna, tehát nem sok esély van rá, hogy a NATO országok fegyereket küldjenek Ukrajnának, vagy beavatkozzanak a légtérben.

Nem várható légtérzár

Baraczka Eszter, az M1 brüsszeli tudósítója elmondta:

A légtérzár felállítása nem várható, ahogy az a lengyel javaslat sem élvez többséget, ami szerint békefenntartókat, azaz szárazföldi csapatokat kellene Ukrajnába küldeni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: az Ukrajna feletti légtérzár légi háborút jelentene az észak-atlanti szövetség és Oroszország között. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elmondta, hogy a NATO nem részese a konfliktusnak, de mindenben segít, hogy Ukrajna megvédhesse magát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!