Szijjártó Péter beszéde az ENSZ-ben: ez az egyik utolsó remény, ami tartós békét hozhat - videó

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter az ENSZ New York-i közgyűlésén
Vágólapra másolva!
Az ukrajnai béke lehetséges megteremtéséről tárgyal az ENSZ New Yorkban. A szerdai ülésen felszólalt Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is. Kijelentette: Mi, magyarok nem akartuk ezt a háborút, és nem akarjuk, hogy folytatódjon, békét akarunk.
Vágólapra másolva!

Egy olyan közép-kelet európai országból jövök, Magyarországról, amely számos biztonsági kihívással kell, hogy szembesüljön, hiszen szomszédságában, Ukrajnában háború zajlik – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ ülésén szerdán. Felszólalásában leszögezte:

Mi, magyarok nem akartuk ezt a háborút, és nem akarjuk, hogy folytatódjon. Békét akarunk. Minden egyes másodpercben a biztonságunkat kockáztatjuk – mondta.

A tárcavezető hangsúlyozta a magyar kormány elsődleges felelősségét abban, hogy Magyarországon béke legyen, hogy garantálja a magyarok biztonságát.

Szijjártó Péter sürgette az ENSZ közgyűlését a tekintetben, hogy az „minden lehetséges erőfeszítést” tegyen meg annak érdekében, „hogy ez a háború minél hamarabb befejeződjön, és ne terjedjen túl Ukrajna határain”.

Ennek elkerülése érdekében döntött úgy Magyarország – idézte fel a miniszter –, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnába és nem is engedi azokat keresztül az ország területén.

Beszélnünk kell a humanitárius aspektusokról is – mondta Szijjártó Péter. Mint mondta, ártatlanok halnak meg percről percre és többmilliónyian kényszerülnek arra, hogy elhagyják lakhelyüket.

Magyarország eddig 640 ezer menekültet fogadott be Ukrajnából, őket ellátja, a szállásukat biztosítja, az országban maradók számára munkát, a gyermekeknek oktatást biztosít.

„Mindenkit be fogunk engedni Ukrajnából a jövőben is” – szögezte le az ENSZ közgyűlése előtt.

A tárcavezető elmondta: az Ukrajnának adott magyar humanitárius segély meghaladta az 1000 tonnát. Felajánlottuk – folytatta – a magyar kórházi kapacitást az ukrán hadsereg sérült katonái ellátására.

– fűzte hozzá.

Szijjártó Péter az ENSZ New York-i közgyűlésén Forrás: KKM

Kijelentette: az ENSZ-nek még aktívabb szerepet kell vállalnia az ukrajnai béke megteremtésében.

Az ENSZ nagyobb szerepvállalása az egyik utolsó remény, ami tűzszünethez vezethet és tartós békét hozhat el.

Ha nem tudjuk elérni, hogy ez a brutális háború véget érjen, annak globális kihatásai az ellenőrzésünkön kívülre kerülnek – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!