Orosz-ukrán háború - Ez történt az éjszaka

Horizontal
Aknamentesítés és a fel nem robban lőszerek összegyűjtése zajlik a Kijevtől északnyugatra lévő Hosztomel repülőterén
Vágólapra másolva!
Kérdésessé vált a Mariupolból és az Azovstalból tervezett újabb evakuálási akció. 6,5 milliárd dollár gyűlt össze Ukrajna javára egy varsói adományozói fórumon, United24 néven pedig egy globális kezdeményezés indult az adományok összefogására. A német külügyminiszter kijevi látogatásáról beszélt a német kancellár, George W. Bush szerint pedig további amerikai támogatásra számíthat Ukrajna, ha továbbra is kitartóan harcol. Ez történt az éjjel.
Vágólapra másolva!

Hiába az ígért tűzszünet

Az ENSZ és a Vöröskereszt segítségével ma ismét megpróbálnak civileket kimenekíteni Mariupolból és az Azovstal üzemből, de a korábban Oroszország részéről egyoldalúan meghirdetett humanitárius tűzszünet nem valósult meg, folyamatosan lövik az üzem területét, így pedig lehetetlen az evakuálás. A fegyveresek mellett még legalább 200 civil, főleg nők és gyerekek lehetnek az Azovstal területén.

Dollármilliárdok kellenek

Volodimir Zelenszkij beszámolt arról, hogy videókapcsolaton keresztül szólt a Varsóban tartott magas szintű adományozói konferencia résztvevőihez. A konferencián 6,5 milliárd dollár gyűlt össze Ukrajna javára. Zelenszkij jelezte: Ukrajnának egy modern Marshall-tervre lesz szüksége, amelyben a szabad világ és a nemzetközi intézmények erőteljesebben vesznek részt.

Mindenkitől támogatást vár, akinek a szabadság számít. Ezért indult el a United24 nevű globális kezdeményezés, amely a világ minden tájáról egyesíti majd az Ukrajnának segíteni vágyókat. A United24 fő célja az Ukrajnának szánt adományok növelése, mert az országnak havi 7 milliárd dollárra van szüksége az államháztartási hiány fedezésére. Az ország újjáépítésének költségeit már most 600 milliárd dollárra becsülik a szakértők.

Bátorító videóbeszélgetés a volt amerikai elnökkel

Volodimir Zelenszkij videokonferenciát tartott az Amerikai Egyesült Államok 43. elnökével, George W. Bush-al. Az ukrán elnök azt mondta: állama valódi segítséget és őszinte támogatást érez az Egyesült Államoktól. "Az amerikaiak őszinte, nyitott emberek, én ezt érzem. Közös értékeink vannak. Úgy érzem, ez szívből fakad" - mondta az elnök.

Gorge W. Bush Volodimir Zelenszkij és Ukrajna népének ellenálló képességét dícsérte. "Országát olyan erők támadták meg, amelyek ártatlan embereket akarnak megölni. És az a tény, hogy Ön szilárdan kitart, inspirálja az amerikaiakat. A bátorság nagyon fontos a további sikerekhez. Ha Ukrajna továbbra is úgy küzd, mint most, számíthat az amerikaiak támogatására" - mondta George W. Bush.

George W. Bush és Volodimir Zelenszkij videókapcsolaton keresztül beszéltek egymással Forrás: Ukrán Elnöki Iroda

Ukrajnába utazik a német külügyminiszter

Miután a diplomáciai konfliktus megoldódott, Ukrajnába utazik a német külügyminiszter - írja a Sky News. Ukrajna és Németország viszonya kissé feszült volt az orosz invázió óta. Németországot korábban azzal vádolták, hogy túl engedékeny volt Oroszországgal szemben. Olaf Scholz kancellár most közölte, hogy külügyminisztere hivatalos látogatásra Ukrajnába utazik. Azt egyelőre nem közölték, hogy Annalena Baerbock külügyminiszter pontosan mikor látogat Kijevbe.

Annalena Baerbock Forrás: AFP/DPA/Kay Nietfeld

Tönkretett egyészségügyi hálózat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos éjszakai videóüzenetében egyebek mellett arról is beszélt, milyen egészségügyi infrastruktúrát tett tönkre Ukrajnában a háború. Az orosz csapatok eddig csaknem 400 egészségügyi intézményt semmisítettek meg vagy okoztak benne súlyos károkat. Ezek kórházak, szülészeti otthonok, ambulanciák.

Ukrajna ideiglenesen megszállt területein - keleten és délen - az egészségügyi szolgáltatásokhoz és a gyógyszerekhez való hozzáféréssel kapcsolatos helyzet katasztrofális, még a legegyszerűbb gyógyszerek is hiányoznak. Gyakorlatilag teljesen lehetetlenné vált a rákos betegek kezelése. A cukorbetegek rendkívül nehezen vagy egyáltalán nem jutnak inzulinhoz. A megszállt területeken egyáltalán nem történnek műtétek, de antibiotikumokhoz jutni is szinte képtelenség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!