Katasztrofális hatásai lehetnek a turizmusra az oroszok elleni szankciók

ADULT Age Alpes Maritimes Apartment building ARCHITECTURE BEACH blue sky BUILDING CITY Coast Composition Day DWELLING EUROPE FACADE feminine France French Riviera GENERAL VIEW High Angle View Incidental People LANDSCAPE looking at looking at view Mediterr
France, Alpes Maritimes, Nice, the Baie des Anges, the beach of Ponchettes and the Quai des Etats Unis and street of Ponchettes from the Tour Bellanda
Vágólapra másolva!
Törökországban találhatóak az orosz turisták körében legnépszerűbbnek számító üdülőhelyek. Annak érdekében, hogy a szankciók miatt a korábbinál is megnövekedett keresletet ki tudják szolgálni bejelentették egy új, csak orosz utasokra szakosodott légitársaság létrehozását, valamint a törökök is elfogadják majd a Mir nevű bankkártyákat, amely gyakorlatilag a MasterCard és a Visa orosz mása. Néhány ország egyértelműen győztesként kerül ki abból, hogy kimaradtak az orosz embereket érintő szankciókból, sokan viszont nagy árat fizetnek azzal, hogy idén nem fogadhatnak orosz turistákat.
Vágólapra másolva!

A törökök mellett egyre több ország döbben rá, hogy a szankciók miatt fizetőképes turistáik egy jelentős hányadát elveszítheti, ezért sokan próbálnak meg engedményeket tenni az oroszoknak. Egyiptomban például már fontolgatják a Mir bankkártyák elfogadását, amely hatalmas segítség lenne az oroszok számára, hiszen a szankciók miatt ők jelenleg nem tudják használni MasterCard és Visa kártyáikat, valamint online sem tudnak fizetést indítani.

A hírek szerint viszont a nyári szezonra már nem fogják tudni megoldani a technikai átállást, Egyiptomban leghamarabb szeptembertől lehet majd Mir kártyákkal fizetni. A törökökkel a Mir elfogadásával kapcsolatban május 18-án született megállapodás, de a kereskedők 15 százaléka már áprilisban elfogadta az ilyen típusú kártyákat. Számos ország viszont a szankciók miatt nem nagyon nehéz helyzetbe került.

Horvátországban például jelentős pénztől esik el az orosz turisták hiánya miatt.

Januárban a horvát kormány még 200 ezer orosz turistával számolt. 2020-ban az orosz turisták 201 millió dollárt költöttek el Horvátországban, az összeg pedig nagyjából 25 százalékkal emelkedett 2021-ben. Tavaly a horvátoknál 800 ezer vendégéjszakát töltöttek el az orosz turisták.

A francia tengerpart rendkívül népszerű volt az oroszok körében. Forrás: hemis.fr/CAVALIER Michel / hemis.fr/Cavalier Michel / Hemis.Fr

Urs Wagenseil, a Lucerne Egyetem professzora szerint Tájföld és Bali óriási számú turistát veszít a szankciók miatt, míg az olyan európai nagyvárosok, mint Bécs a legfizetőképesebb turisták körében tapasztalhat drasztikus visszaesést.

Az oroszok körében szintén népszerű francia tengerpart is teljes egészében elveszíti nem csak az oroszok turistákat, hanem a befektetőket is.

A turisztikai szektorban dolgozó franciák arról beszéltek néhány hete a The Localnak, hogy ugyan nem az orosz turisták teszik ki a legnagyobb arányt, azonban miattuk pörög a luxusturizmus: jachtokat, magánséfeket, villákat bérelnek, rengeteg pénzt költenek egy nyaraláskor.

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) számításai szerint a globális turizmus 14 milliárd dollárt fog veszíteni az orosz-ukrán háború, és elsősorban a gazdasági szankciók hatása miatt, míg Nyikolaj Vavilov, a Total Research elemzője szerint

az orosz turisták éves szinten 35 milliárd dollárt költenek el külföldön, ennek 60 százalékát Európában.

Olaszország is azok között van, akik megérezhetik az orosz turisták hiányát. 2021-ben 200 millió eurót költöttek az országban az oroszok, csak Rómában 150 millió eurót. Spanyolországban 2019-ben 1,3 millió orosz turista járt, az ő hiányuk 1,4 milliárd eurós kárt jelent a spanyol turizmusban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről