Lemond a cseh oktatási miniszter

Petr Gazdík
Vágólapra másolva!
Távozik tisztségéből június végén Petr Gazdík oktatási miniszter. Gazdík lemondását a Twitteren vasárnap délelőtt megjelent bejegyzésében azzal indokolta, hogy kapcsolatban volt Michal Redl vállalkozóval és lobbistával, aki gyanúsított a prágai közlekedési vállalatot érintő csalási botrányban. Személyesen nem érzi magát bűnösnek, de Csehország európai uniós elnöksége előtt nem szeretné kényelmetlen helyzetbe hozni a kormányt.
Vágólapra másolva!

Petr Fiala miniszterelnök tavaly decemberben felállt kormányában ez lesz az első személyi változás.

- reagált minisztere lépésére szintén a Twitteren Petr Fiala. A prágai közlekedési vállalatot érintő korrupciós botrány a múlt héten robbant ki, amikor a rendőrség több embert vett őrizetbe. A rendőrség azt állítja, hogy

az érintettek fokozatosan elfoglalták a közlekedési vállalat kulcspozícióit, ahonnan befolyásolni tudták az egyes pályázatok eredményét, majd a nyertes cégektől ezért pénzt kaptak.

Petr Gazdík Forrás: Facebook

Az őrizetbe vettek között van Petr Hlubucek, a prágai főpolgármester helyettese, akit azonnal menesztettek tisztségéből. Hlubucek és Gazdík is a kormánykoalíciós Polgármesterek és Függetlenek (STAN) vezetőségének tagja, és néhány más gyanúsítottak is kötődnek a párthoz. Petr Gazdík a STAN alelnöke, de arról a tisztségéről is lemond.

Gazdíkot ugyan konkrétan semmivel sem vádolják, de kiderült, hogy többször is találkozott a csalási ügyben érintett Redllel, mégpedig egy biztosított irodában, közösen jártak az Alpokban és titkosított telefonon keresztül érintkeztek.

- mutatott rá a miniszter a Twitteren. Redllel ápolt viszonyát hibának minősítette. "Nem szívesen távozom a megkezdett munkából" - jegyezte meg. A STAN elnöke, Vít Rakusan kormányfőhelyettes és belügyminiszter egyelőre nem nyilatkozott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!