Nagyon nehéz tél vár Európára

A világ leggazdagabb családja: Így költik a Rothschildok a milliárdjaikat, Rothshild, olaj és gáz, illusztráció
(FILES) This file photograph taken on March 24, 2022, shows a controller at a pipe for gas lines is pictured at Open Grid Europe (OGE), one of Europe's largest gas transmission system operators, in Werne, western Germany. - Gazprom's plan to cut gas deliveries to Europe shows EU countries must agree to reduce their use of Russian gas this winter, a Czech minister, whose country holds the EU presidency, said on July 26, 2022. (Photo by Ina FASSBENDER / AFP)
Vágólapra másolva!
A szankciók jelenleg sokkal jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak – mondta Hortay Olivér a Magyar Nemzetnek. A Századvég szakértője arról is beszélt, hogy a gáz és az áram árának emelkedése Nyugat-Európában is rendkívüli társadalmi problémákat okoz majd, a magyar kormány azonban elkötelezett, hogy megvédje a lakosságot az emelkedő piaci áraktól.
Vágólapra másolva!

– A kialakult energiapiaci helyzet miatt nagyon nehéz lesz az idei tél. Csökkentett mennyiségben érkezik a gáz Oroszországból, ami elsősorban a szankciók és az azokra adott válaszok következménye – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Hortay Olivér.

A Századvég energetikai üzletágának vezetője hangsúlyozta: önmagában a háború enyhe áremelkedést okozott. – Egy nappal a fegyveres konfliktus kirobbanása előtt az irányadó holland gáztőzsde 87 eurón zárt, míg egy nappal később kilencven eurón. Ez annak volt köszönhető, hogy a tagállamok és az unió vezetői jelezték: a szankciók nem fogják érinteni az energiaszállítást.

Másfél hét elteltével azonban számos nyugati politikus megváltoztatta a véleményét. Elkezdték lebegtetni a szankciók lehetőségét, aminek hatására az árak csaknem megduplázódtak

– mutatott rá Hortay Olivér, aki arról is beszélt, hogy a szankciók jelenleg sokkal jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak.

– Egy finnországi kutatóintézet megbecsülte, hogy a háború kirobbanása óta Oroszország 158 milliárd euró árbevételt ért el az energia kiviteléből. Ez jelentős mértékben meghaladja a korábbi évek azonos időszakában elkönyvelt exportból származó árbevételét. Oroszország ugyanis az Európai Unió felé elmaradó szállításainak egy részét képes máshol, főként ázsiai országoknak értékesíteni.

– magyarázta.

Az üzletágvezető beszélt arról is, hogy a rendelkezésre álló adatok és a következő időszakra szóló becslések azt mutatják, hogy az áremelkedés Nyugat-Európában is rendkívüli társadalmi problémákat okoz majd.

A lakossági tarifák drágulása olyan mértékű, ami már Németországban, az Egyesült Királyságban és más magas jövedelmű országokban is nehézséget jelent a középosztálynak

Ugyanakkor Hortay Olivér szerint a magyar kormány elkötelezett abban, hogy ameddig csak lehet, védje a lakosságot az emelkedő piaci áraktól. És egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy hazánkban ellátási problémákkal kelljen szembesülni.

A címlapi / social media kép illusztráció.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!