Egyre rosszabb helyzetben a francia gazdaság

euro, érme, pénzérme, pénz, kéteurós, illusztráció,
Illustration picture shows coin of 2 euros during the presentation of a commemorative coin of 2 euro to celebrate the 200th anniversary of UGent university, Thursday 28 September 2017, at the Royal Mint in Brussels. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
Vágólapra másolva!
A francia GDP növekedése gyakorlatilag nullára lassult a július-szeptemberi időszakban, a fogyasztó árak a friss becslés szerint több mint hat százalékkal emelkedtek októberben.
Vágólapra másolva!

Mindössze 0,2 százalékot produkált a francia gazdaság a július-szeptemberi időszakban. Ennek oka: a magánfogyasztás stagnált, a kereskedelem pedig visszahúzó erő volt.

A Bloomberg elemzése szerint a kontinens nagy részéhez hasonlóan a francia gazdaságnak is lendületet adott ugyan a szabadidős szolgáltatások és az idegenforgalom fellendülése, a rekord magas infláció azonban kezdi éreztetni a hatását.

Egyre rosszabbak a kilátások a francia gazdaságban (illusztráció) Forrás: Belga via AFP/Nicolas Maeterlinck

– értékelte az adatot Maeva Cousin, a Bloomberg Economics vezető közgazdásza.

A kormányzati támogatások azonban januártól csökkennek, és kulcsfontosságú kérdés, hogyan reagálnak majd erre a háztartások.

Hasonló a helyzet a vállalkozásokkal is, ők is kevesebbet kapnak majd az államtól, miután Bruno Le Maire pénzügyminiszter figyelmeztetett: veszélyes lenne az államháztartásra nézve korlátlan garanciákat nyújtani.

Egy másik, szintén pénteken nyilvánosságra hozott adatból kiderül, hogy a franciák élelmiszerre kevesebbet, az energiára a korábbinál többet fordítottak.

Az infláció egyébként tovább gyorsul, októberben a fogyasztói árak a pénteki első becslés szerint éves bázison 6,2 százalékkal emelkedtek a szeptemberi 5,6 százalék után; ez messze meghaladja az 5,7 százalékos elemzői várakozásokat. Az előző hónaphoz képest a várt 0,5 helyett egy százalékos a növekedés, miközben szeptemberben még mínusz 0,6 százalékot mértek.

Az Insee statisztikai hivatal szerint az infláció decemberre rekordszintre ugrik, a gazdasági növekedés pedig ebben a negyedévben megtorpan

. A sok bizonytalanság miatt a Francia Nemzeti Bank többféle előrejelzést is kiadott 2023-ra a kibocsátás 0,5 százalékos csökkenésétől a 0,8 százalékos bővülésig.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről