Bármelyik pillanatban kitörhet az újabb, még pusztítóbb háború

Iran Tehran Iranian soldiers troop parade MILITARY PARADE army wehicle military wehicle WEAPON MISSILE rocket 
iráni rakéta
TEHRAN, IRAN - SEPTEMBER 22: Iranian troops march during the annual military parade in Tehran marking the anniversary of Iran's war with Iraq, on September 22, 2014. (Fatemeh Bahrami - Anadolu Agency)
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia nemrég megoszotta az Egyesült Államokkal a legfrisebb hírszerzési információkat, mely szerint Irán készen állhat arra, hogy támadásokat hajtson végre Szaúd-Arábia és Irak ellen. A tisztviselők szerint mindezt azért tenné a perzsa ország, hogy elterelje a figyelmet a hónapok óta tartó zavargásokról. Irán azzal vádolja ellenségeit, hogy ők szítják a zavargásokat, hogy megbuktassák a jelenlegi iráni vezetést - írja a The Wall Street Journal.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia megosztotta az Egyesült Államokkal az Iránból a királyságbeli célpontok ellen irányuló közelgő támadásra figyelmeztető hírszerzési információkat, emelt szintű készültségbe helyezve az amerikai hadsereget és a Közel-Keleten tartózkodó többi országot - közölték szaúdi és amerikai tisztviselők.

Hónapok óta tartanak a zavargások Iránban Forrás: AFP/Geoff Robins

A figyelmeztetésre válaszul Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok és több más szomszédos állam is megemelte katonai erőinek készültségi szintjét - közölték a tisztviselők. További részleteket nem közöltek a szaúdi hírszerzésről.

Szaúdi tisztviselők szerint Irán készen áll arra, hogy támadásokat hajtson végre mind a királyság, mind az iraki Erbíl ellen, hogy elterelje a figyelmet az országot szeptember óta felkavaró belföldi tüntetésekről.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa közölte, hogy aggódik a figyelmeztetések miatt, és kész reagálni, ha Irán támadást hajtana végre.

Irán szeptember vége óta már több tucat ballisztikus rakétával és felfegyverzett drónokkal támadta Észak-Irakot, amelyek közül az egyiket egy amerikai harci repülőgép lelőtte, amikor Erbil városa felé tartott, ahol amerikai csapatok állomásoznak. Teherán nyilvánosan azzal vádolta az ottani székhelyű iráni kurd szeparatista csoportokat, hogy szítják az otthoni zavargásokat.

Az iráni hatóságok nyilvánosan Szaúd-Arábiát, valamint az Egyesült Államokat és Izraelt is megvádolták a tüntetések szításával. A múlt hónapban az iráni Iszlám Forradalmi Gárda parancsnoka nyilvánosan figyelmeztette Szaúd-Arábiát, hogy korlátozza a perzsa nyelvű műholdas hírcsatornák, köztük az Iran International, a szaúdi támogatású, Londonban székelő, sok iráni által kedvelt műholdas televíziós csatorna iráni tüntetésekről szóló tudósításait.

Az IRNA iráni állami hírügynökség az Irán Internacionálét "Szaúd-Arábia által 2017-ben Londonban létrehozott hálózatnak" nevezte, amely "teljesen Irán-ellenes megközelítést alkalmaz". A csatorna a közösségi médiában és műholdas adásaiban az iráni tüntetésekről és a rendőrségi fellépésről készült videókat vetíti az iráni széles körű zavargások kezdete óta.

A zavargások terjedésével az iráni tisztviselők Irán ellenségeit vádolták a zavargások szításával.

Irán azzal vádolja az ellenségeit, hogy a hónapok óta tartó zavargásokat szítják Forrás: Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia azzal vádolta Iránt, hogy 2019-ben drón- és rakétatámadást hajtott végre a királyság ellen, amely az ország olajiparát vette célba. Irán tagadta a támadás végrehajtását.

A Szaúd-Arábiát ért legújabb fenyegetés a Biden-kormányzat és Rijád közötti feszült kapcsolatok közepette érkezett a királyság közelmúltbeli olajkitermeléssel kapcsolatos lépései miatt. A szaúdiak vezette OPEC+ a múlt hónapban döntött az olajtermelés csökkentéséről, ami a magas infláció idején és közvetlenül az amerikai félidős választások előtt megemelte a nyersolaj árát, az amerikai kérések ellenére, hogy tartsák vissza.

A Fehér Ház közölte, hogy Biden elnök felül akarja vizsgálni, hogy a szaúdi kapcsolat szolgálja-e az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit.

Az Egyesült Államok azonban nem valószínű, hogy elhagyná Szaúd-Arábiát, mivel ezzel Washington terrorizmusellenes műveleteit, az Irán megfékezésére tett erőfeszítéseket és Izrael mélyebb integrációját a térségbe is kockáztatná.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!