Semmit sem ér az új ukrán nemzetiségi törvény

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, Ukrajna, Kijev, zászló
Vágólapra másolva!
Az ukrán nemzeti kisebbségi törvény továbbra sem biztosítja a nemzeti szimbólumok szabad használatát, megnehezíti a kisebbségi szervezetek támogatását és ellehetetleníti a kisebbségi nyelven működő médiumok működését, ahogy kimarad belőle az erőszakos asszimiláció tilalma is - mondta el Paczolay Máté külügyi szóvivő. 
Vágólapra másolva!

A hét elején új törvényt fogadott el az ukrán parlament a nemzeti kisebbségekről, s ezzel egy időben – a magyar távirati iroda által is szemlézett Interfax-Ukrajina hírügynökség szerint – hatályon kívül helyezte a korábbit. A hivatalos tájékoztatás szerint az előterjesztés rögzíti a „nemzeti kisebbségek (közösségek)" fogalmát, a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait és kötelezettségeit, képviselőinek jogait és azok érvényesítését szolgáló állami politika sajátosságait, valamint a központi végrehajtó szerv hatásköreit a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek védelme terén.

Az új ukrán nemzetiségi törvény semmilyen változást nem hoz Forrás: AFP/Genya Savilov

„A hatályos ukrán jogszabályok továbbra is hátrányosan érinti a kisebbségeket és fenntartják a kárpátaljai magyarok jogfosztottságát" – mondta el a Magyar Nemzet megkeresésére Paczolay Máté külügyi szóvivőazzal kapcsolatban, hogy az ukrán parlament kedden egy új törvényt fogadott el a nemzeti kisebbségekről. A külügyi szóvivő kitért arra is: a törvény továbbra sem biztosítja a nemzeti szimbólumok szabad használatát, megnehezíti a kisebbségi szervezetek támogatását és ellehetetleníti a kisebbségi nyelven működő médiumok működését, ahogy kimarad belőle az erőszakos asszimiláció tilalma is.

Mint ismeretes, a magyar kormány és a kárpátaljai magyar kisebbség szervezetei évek óta sürgették Kijevet, hogy rendezze az ukrajnai kisebbségek védelmét garantáló jogszabályt, tekintve, hogy a 2018-ban elfogadott oktatási törvény nyelvi cikkelye, valamint az ukrán mint államnyelv működéséről szóló 2019-es jogszabály, közismertebb nevén a nyelvtörvénny egyaránt csorbította az Ukrajnában élő kisebbségek jogait.

A teljes cikket itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!