Oroszország visszatartja a gabonaszállító teherhajókat a Fekete-tengeren

blue sky weather clear clear sky crop day field landscape issue environmental issue growing up growth horizon over land horizon outdoors out incomplete machine heavy machinery natural nature new beginnings beginnings nobody northern asia russian russia sv
Field landscape of harvested wheat field being ploughed by tractors (Photo by Aliyev Alexei Sergeevich / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz haderő legalább háromszáz, gabonát szállító tengeri teherhajót állított meg és tart blokád alatt a Fekete-tengeren, megbénítva a gabonaszállítást a világ egyik legforgalmasabb tengeri közlekedési csomópontján, közölte Németország legnagyobb mezőgazdasági kereskedelmi vállalata, a BayWa. „Jelenleg egy szem gabona sem hagyja el a fekete-tengeri ukrán kikötőket, az orosz kivitel pedig most elenyésző", figyelmeztetett Jörg-Simon Immerz, a BayWa igazgatója.
Vágólapra másolva!

Az Al Jazeera szerint Immerz állítását a Panamai Tengeri Hatóság vezetője is alátámasztotta, az általuk végzett monitorozás alapján.

Oroszország a világ legnagyobb búza exportőre, míg Ukrajna az ötödik.

Utóbbi azonban világelső a növényi olaj kivitelében. Ezért az Ukrajnából és Oroszországból származó gabona a világ élelmiszerellátásában jelentős, csaknem pótolhatatlan szerepet játszik, különösen az afrikai országok élelmezésében. A gabonakiesést az érintett országok éghajlati vagy termőföldkapacitás hiánya miatt sem tudják pótolni. További problémát jelenthet Oroszország esetleges tilalma a gabonatermesztéshez szükséges műtrágyákra.

A kép illusztráció. Forrás: Cultura Creative via AFP/Aliyev Alexei Sergeevich

Oroszország tájékoztatása szerint azonban a kereskedelmi hajók leállítására azért volt szükség, mert az ukrán haditengerészet aláaknázta a területet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről