Putyin felhatalmazást kapott a hadsereg külföldi bevetéséhez

ALIYEV, Ilham; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. február 22. Vlagyimir Putyin orosz elnök Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökkel tárgyal a moszkvai Kremlben 2022. február 22-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev
Vágólapra másolva!
Felhatalmazást adott az orosz parlament felsőháza Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kedden a fegyveres erők Oroszország határain kívül történő bevetéséhez.
Vágólapra másolva!

Kedden az orosz törvényhozás alsó- és felsőháza is egyhangúlag jóváhagyta a megállapodásokat arról, hogy Oroszország megvédi Ukrajna szakadár területeit, amelyek függetlenségét hétfőn elismerte. A ratifikálási okmányokat Putyin a kézjegyével látta el, a folyamat a szerződések közzétételével zárul majd le, várhatóan még a nap folyamán.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökkel tárgyal a moszkvai Kremlben 2022. február 22-én Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev

A megállapodások lehetővé teszik Oroszország számára, hogy katonai bázisokat létesítsen a szakadár köztársaságokban,

oda csapatokat vezényeljen, ott közös védelmi állásokat vegyen fel, és erősítse a gazdasági integrációt.

Az orosz külügyminisztérium bejelentette, hogy

a lehető legrövidebb időn belül evakuálni fogja a kijevi orosz nagykövetség személyzetét.

A tárca rámutatott, hogy orosz diplomaták az elmúlt években többször is agresszió célpontjává váltak, az ukrán fővárosban működő képviseletet, valamint az odesszai, lvivi és harkivi orosz főkonzulátust pedig megtámadták, amire az ukrán hatóságok nem reagáltak.
Azt is közölte, hogy kedden diplomáciai kapcsolatokat létesített a hétfőn függetlennek elismert entitásokkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!