Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Kína nem kért bocsánatot a léggömbről kialakult amerikai-kínai vitában

Horizontal SUMMIT US Secretary of State Antony Blinken listens during a  climate change virtual summit from the East Room of the White House campus April 22, 2021, in Washington, DC. - President Joe Biden on Thursday sharply ramped up US ambitions on slas
Antony Blinken
Vágólapra másolva!
Kína nem kért bocsánatot az Egyesült Államok felett lelőtt kínai megfigyelőléggömbbel kapcsolatban kialakult vitában - mondta az amerikai külügyminiszter egy vasárnapi interjújában.
Vágólapra másolva!

Antony Blinken az ABC televíziónak Münchenből adott, és vasárnap sugárzott interjúban nagyon közvetlennek és nagyon világosnak nevezte Vang Ji kínai államtanácsossal, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottsága igazgatójával folytatott megbeszélését az ügyben.

Mint mondta, Vang Ji értésére adta, hogy a légi eszköz légtérsértése elfogadhatatlan volt és soha nem szabad ismét megtörténnie.

Kérdésre válaszolva beszámolt arról is, hogy a megbeszélésen kínai tárgyalópartnere nem kért elnézést a történtekért.

Antony Blinken: Kína nem kért bocsánatot a léggömbről kialakult amerikai-kínai vitában. Forrás: AFP//Brendan Smialowski

Az amerikai diplomácia irányítója közölte, hogy a megbeszélésen szóba került a kínai-orosz viszony, amivel kapcsolatban úgy fogalmazott,

nagyon súlyos következményei lennének a kétoldalú kapcsolatokra, ha Kína élet kioltására alkalmas eszközöket szállítana Oroszország számára az Ukrajnában vívott háborújához.

Antony Blinken az interjúban ugyanakkor fontosnak mondta a kommunikációs csatornák nyitva tartását és a közvetlen diplomácia folytatását az Egyesült Államok és Kína között. Felelősségünk van abban, hogy ezt a viszonyt felelősségteljesen kezeljük - fogalmazott az amerikai külügyminiszter.

A kínai kémléggömb Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Peter Zay

Antony Blinken a Müncheni Biztonságpolitikai Fórum idején tartott kétoldalú megbeszélést a kínai külügyminiszterrel.

A két diplomata február elejére Pekingbe tervezett találkozóját a megfigyelőléggömb miatt megnövekedett amerikai-kínai feszültség miatt mondták le közvetlenül az utazás előtt.

Ugyanakkor az Egyesült Államok kormányzatának különböző tisztségviselői - köztük Joe Biden elnök - az elmúlt hetekben többször megismételték, hogy az Egyesült Államok a versenyt és nem konfliktust keresi Kínával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről