Béketervről tárgyalhat Putyin

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping szerződés aláírási ceremóniája Moszkvában (2015. május 8.)
Russian President Vladimir Putin (R) and China’s President Xi Jinping at a documents signing ceremony during their meeting at the Kremlin in Moscow, Russia, May 8, 2015.
Vágólapra másolva!
Állítólag már a jövő héten Oroszországba utazhat Hszi Csin-ping kínai elnök, hogy Vlagyimir Putyinnal találkozzon – közölte a Reuters hírügynökség forrásai alapján a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az értesülést sem a kínai külügyminisztérium, sem a Kreml nem erősítette meg. A harmadszor is újraválasztott kínai elnök látogatását azok után tűzték ki, hogy Peking tizenkét pontos béketervvel állt elő az orosz–ukrán háború lezárására vonatkozóan.

A két nagyhatalom szorosabbra fűzte a szövetségét az elhibázott nyugati politika miatt Forrás: REUTERS/Sergei Karpukhin

A rendezési tervben kitüntetett helyen szerepel a harcok azonnali befejezése, a béketárgyalások megkezdése, az országok szuverenitásának tisztelete.

Peking továbbá erőteljes üzenetet fogalmazott meg az Európai Unió és az Egyesült Államok részére. Két pont ugyanis külön foglalkozik a szankciós politikával: Kína a békekötés feltételeként jelöli meg, hogy minden érintett fél hagyjon fel az egyoldalú büntetőintézkedések kivetésével.

Az oroszországi TASZSZ hírügynökség január 30-án számolt be arról, hogy az orosz elnök megkérte Hszi Csin-pinget, hogy tavasszal látogasson el Moszkvába. A The Wall Street Journal amerikai napilap később azt írta, a találkozásra áprilisban vagy május elején kerülhet sor. A múlt hónapban Vlagyimir Putyin Vang Ji kínai államtanácsost fogadta Moszkvában, ahol elmondta, számít a kínai államfő látogatására is, mivel

Oroszország számára kiemelkedően fontos az együttműködés az ázsiai országgal.

A két elnök összesen 39 alkalommal találkozott személyesen, legutóbb szeptemberben, egy közép-ázsiai fórumon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!