Svájc kiáll a semlegessége mellett: inkább megsemmisítik a fegyvereket, minthogy átadják Ukrajnának

Svájc zászló frank
A Swiss flag flies on the shores of Geneva Lake on June 14, 2013 in the center of Geneva. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Svájc az egyre nagyobb nemzetközi nyomás ellenére kiáll a teljes semlegessége mellett. Az alpesi ország úgy döntött, hogy nem ad fegyvert Ukrajnának, inkább megsemmisítik a leselejtezett eszközöket. Korábban már megtagadták a Leopard tankok átadását is, most pedig minden országnak megtiltották a svájci gyártású fegyverek átadását.
Vágólapra másolva!

Svájc úgy döntött, hogy megsemmisíti azokat a légvédelmi rakétákat, amelyek Ukrajnának átadva hasznosak lehetnének a légvédelmi rendszerek számára – írta meg az Unian-hírügynökség alapján a Mandiner.

Az egyre nagyobb nemzetközi nyomás ellenére kiáll a semlegessége mellett az alpesi ország Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Svájc az 1980-as években vásárolt Rapier SAM rakétákat Nagy-Britanniától, és hadserege jelenleg 60 Rapier föld-levegő rakétarendszerrel rendelkezik, amelyek első tételét már le is selejtezték.

A rakéták elöregedtek, emiatt szerelték le a Rapier SAM-eket. Ezek a fegyverek azonban még mindig képesek alacsonyan repülő célpontok (drónok vagy helikopterek) lelövésére, és fedezhetnék Ukrajna polgári infrastruktúráját az orosz agresszióval szemben – olvasható a cikkben.

Németország korábban már kopogtatott Svájcnál Leopardokért, hogy „pótolják az Ukrajnába irányuló harckocsiszállítmányok által keletkezett hiányosságokat". Svájc azonban már akkor is blokkolta a saját gyártmányú fegyverek és lőszerek exportját Ukrajnának, arra hivatkozva, hogy a katonai segítséggel megszegnék az állam semlegességét.

Korábban a németek kérése ellenére megtagadták a Leopard tankok átadását is Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Philipp Schulze

Svájc hatóságai továbbá megtiltották svájci gyártmányú fegyverek átadását más országoknak is a háborúban álló Ukrajnának.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!