A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Eltávolítják Szent Mihály szobrát Franciaországban

St. Michael Weighing the Souls at the Last Judgement, c.1500 (tempera on panel) Heaven Tribunal Mort Chatiment Epée Nudité Tribunale Giudice Giudizio finale Bilancia Seven deadly sins Resurrezione Chastisement Arma Paesaggio Molte persone Bibbia (Personna
St. Michael Weighing the Souls at the Last Judgement, c.1500 (tempera on panel) by Leu, Hans the Elder (c.1460-1510) (attr.to); Kunsthaus, Zurich, Switzerland; (add.info.: Saint Michel pesant les ames au jugement dernier) (Photo by leemage / Leemage via AFP)
Vágólapra másolva!
A francia fellebbviteli bírósági határozata értelmében a Szent Mihályt ábrázoló alkotás sérti az egyház és az állam szétválasztásáról szóló törvényt, ezért el kell távolítani jelenlegi helyéről, mivel közterületen áll. Teszik mindezt annak ellenére, hogy egy 2022-es szavazás értelmében szinte a teljes lakosság ellenzi a szobor áthelyezését. Nem ez volt az első ilyen eset Franciaországban, az év elején már áldozatul esett egy Szűz Mária szobor is a woke ideológiának - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Évek óta húzódó jogi hercehurca végére tett pontot a fellebbviteli bíróság, döntése értelmében ugyanis el kell távolítani a Franciaország nyugati részén lévő Vendée megye Sables-d'Olonne nevű településén közterületen álló Szent Mihály szobrot - írja a V4NA.

A történtekkel kapcsolatban közleményt adott ki a település polgármestere, Yannick Moreau, aki azt írta, hogy a woke ideológia és a cancel culture vihara elérte Sables-d'Olonne-t is, miután az Államtanács elutasította a város fellebbezését a szobor eltávolításával kapcsolatban és elrendelte a műalkotás végleges eltávolítását annak jelenlegi helyéről.

Az indoklás szerint erre a szekularizmus, vagyis az állam és az egyház szétválasztásáról szóló törvény miatt van szükség, mivel az arkangyal szobra közterületen áll.

A közleményből kiderül, hogy a szobor kálváriája évekkel ezelőtt, még 2019-ben kezdődött, amikor néhány, szekuláris eszméket valló személy a bíróság elé citálta a város vezetését, azt követelve, hogy távolíttassa el a helyéről a róla elnevezett városrész jelképének számító Szent Mihály szobrot.

A France Bleu nevű lap számolt be róla, hogy a szobor 2018 óta áll közterületen, a szintén az arkangyal nevét viselő templom előtti téren.

2021 decemberében a nantes-i közigazgatási bíróság a jogi eljárást kezdeményező Libre Pensée (szabad gondolkodás) nevű egyesületnek adott igazat és elrendelte a szobor közterületről való eltávolítását, ám az ítélet ellen fellebbezett Yannick Moreau polgármester.

Ezt követően a település vezetése 2022-ben szavazást tartott annak érdekében, hogy a lakosság is kifejezhesse véleményét a szobor eltávolításával kapcsolatban és kiderült, hogy a lakosok egyhangú véleménnyel vannak a dologról, ugyanis 94 százalék amellett voksolt, hogy a szobor maradjon a helyén, a szintén Szent Mihályról elnevezett templom előtti téren.

A település vezetésének fellebbezését azonban az Államtanács elutasította, így a fellebbviteli bíróság megerősítette, hogy a szobrot el kell távolítani a templom előtti térről, mivel egy vallási töltetű műalkotás közterületen való elhelyezése sérti a szekularizmusról szóló törvényben foglaltakat, mely elrendeli az állam és a vallás különválasztását.

A település polgármestere szerint hihetetlen, hogy Franciaországban a legfelsőbb közigazgatási bíróság nem tekinti a város kulturális örökségekének a szobrot, miközben a település címerében is helyet kapott a tengerészek és halászok védőszentje, Szent Mihály.

A hab a tortán az Államtanács döntésének időpontja, a szobor eltávolítását elrendelő végleges határozatukat tudniillik épp az egyik legfontosabb keresztény ünnep előtt, nagypénteken jelentették be.

Yannick Moreau véleménye szerint ami történt, nem más, mint egy új rend, a woke ideológia vihara, amely könyörtelenül sújtott le egy ártatlan szoborra.

A városvezető közleményében kihangsúlyozza, hogy polgármesterként nem támadja meg a legfelsőbb közigazgatási bíróság által hozott jogerős határozatot, elkötelezett megválasztott politikusként azonban megdöbbenti az ítélet és teljesen felháborodott azon, mivel mindeddig lehetetlennek tartott egy ilyen határozatot.

A városvezető kihangsúlyozta, hogy bár a köztársaság világi nézeteket vall, Franciaország továbbra is keresztény és nem hajlandók behódolni a woke inkvizíciónak. Yannick Moreau kiemelte, hogy eleget tesznek a bírósági határozatnak és eltávolítják a szobrot a templom előtti térről, de a szívük felett sosem veszi át a hatalmat a woke ideológia és annak követői.

Nem ez volt az első ilyen eset Franciaországban, a V4NA korábban beszámolt róla, hogy januárban többszázan tiltakoztak a Franciaország nyugati részén lévő Île de Ré nevű szigeten az ellen, hogy egy közterületen álló Szűz Mária szobrot eltávolítsák a helyéről. Akkor is a fent már említett Libre Pensée egyesület állt a háttérben, ők kezdeményezték a jogi eljárást, mivel nem tetszett nekik, hogy a szobor közterületen van, sértve a szekularizmus elvét.

A történtekkel kapcsolatban a Valeurs actuelles nevű francia konzervatív lap főszerkesztője, Geoffroy Lejeune úgy nyilatkozott, hogy ami történik, az egy fanatikusok által folytatott ideológiai harc, egy hisztérikus szélsőséges kisebbségi offenzíva, amellyel a francia civilizációt támadják.

Fontos megjegyezni, hogy a Libre Pensée nevű egyesületnek azonban nem minden vallási jelkép van ellenére, kiállnak ugyanis a muszlim fejkendő viselése mellett.

Egy, a honlapjukon évekkel ezelőtt közzétett közlemény szerint azt szorgalmazzák, hogy a francia oktatási törvény értelmében tiszteletben kell tartani az egyetemek számára azt a kiváltságot, mely szerint a rendőrség nem avatkozhat be az intézmény dolgaiba a vezetőség beleegyezése nélkül.

Az egyesület álláspontja szerint ugyanis nem lehet megtiltani a közoktatásban a fent említett muszlim vallási jelkép viseletét, mert azzal sértenék a hallgatók alapvető szabadságjogát.

A címlapi kép illusztráció!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!