Országos riadó van Ukrajnában: átfogó orosz támadás indult

Vágólapra másolva!
Miközben hónapok óta a közelgő ukrán ellentámadásról szól az európai sajtó, a hétvégén váratlanul az oroszok indítottak csapásokat. Bahmutnál minden eddiginél erősebb offenzíva kezdődött, a város gyakorlatilag már teljes egészében az oroszok kezén van, hétfő hajnalban pedig több ukrán várost, köztük a főváros Kijevet is kemény légicsapások érték. Magyar idő szerint déli 12 óra előtt nem sokkal országos légiriadót rendeltek el Ukrajnában.
Vágólapra másolva!

Az ukrán hatóságok országos légiriadót rendeltek el késő délután - írja a Die Welt. Ukrán katonai bloggerek szerint arra számítanak, hogy az oroszok hiperszonikus rakétákat lőnek ki.

Korábban, hajnalban is heves orosz támadások értek több ukrán várost, a fővárost is.

Az egyik eltalált ház Forrás: AFP/Genya Savilov

Három ember megsérült a kijevi Szolomjanszkij kerületben történt robbanásokban, két másik pedig Szvjatosin kerületben a lezuhanó dróndaraboktól - közölte Vitalij Klicsko kijevi polgármester hajnalban a Telegramon. Dróndarabok csapódtak egy kétszintes épületbe egy másik kerületben is, károkat okozva - tette hozzá.

A kijevi katonai közigazgatás közlése szerint

összesen 30 pilóta nélküli légi járművet észleltek a főváros légterében - állításuk szerint mindegyiket lelőtték.

Drón darabjai hullottak az ukrán főváros egyik polgári repülőtere, a Zsuljani légikikötő kifutópályájára is. Ukrajna legfelsőbb katonai parancsnoksága azt közölte, hogy megsemmisítették mind a 35 Sahed típusú, iráni gyártmányú drónt, amelyeket Oroszország az éjszaka folyamán indított különböző célpontok ellen az ország különböző részein.

A hét végén az orosz csapatok kemény támadásokat indítottak: fokozták a kelet-ukrajnai Bahmut ágyúzását is, ezt maguk az ostromlott ukránok jelentették be.

Tizenhat rakétacsapást regisztráltak az éjjel, elsősorban Harkov, Herszon, Mikolajiv és Odessza megyékben fekvő városok ellen

- közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara. "Sajnos vannak halott és sebesült civilek, továbbá magas épületek, magánházak és más polgári infrastruktúrák sérültek meg" - áll a jelentésben.

Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai közigazgatás szóvivője Telegram-csatornáján fényképeket tett közzé egy nagyméretű lángoló épületről, amelyben közlése szerint többek között egy élelmiszerraktár volt.

Ukrán elemzők is arra számítanak, hogy az orosz csapatok keddig - a győzelem napi ünnepségekig - be akarják venni Bahmutot.

A heves orosz támadások nem várt fordulatot jelentenek a háborúban. Az ukrán vezetés hónapokig beszélt a közelgő ellentámadásról, az utóbbi napokban azonban váratlanul visszafogottan kezdtek kommunikálni. Ezek után jött az orosz támadás híre.

Címlapi képünk korábbi felvétel

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről