Szijjártó Péter Kínában tárgyal hétfőn

Vágólapra másolva!
Pekingben tárgyal hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter - közölte a tárcavezető vasárnap Facebook-oldalán. Jelezte: "kritikus fontosságú témák" lesznek napirenden, ezek közül hármat nevezett meg legfontosabbként.
Vágólapra másolva!

Az orosz-ukrán háborúról szólva azt írta: különös jelentősége van a békepárti erőfeszítéseknek. Magyarország támogatja a kínaiak által előterjesztett béketervet,

- szögezte le a miniszter. Hozzátette: "végre valami, ami nem a háború folytatásáról, hanem annak lezárásáról szól". Kiemelte, Magyarország nem szeretné, ha Európa és Kína kapcsolata elmérgesedne.

A nyugat-keleti (európai-kínai) gazdasági együttműködésben létrejöhet olyan munkamegosztás, amely előnyös mindenki számára - fűzte hozzá. Erre szerinte kiváló példa Magyarország, amely az egymásra épülő nyugat-európai és kínai beruházások találkozási pontjává vált. "Mi világosan értjük: az európai autóipar nem tud sikeresen átállni az elektromos korszakra a kínai beszállító vállalatok részvétele nélkül. Márpedig ha nem tudja a világ átállítani a közlekedést elektromos alapokra, kár álmodozni a klímaváltozás elleni küzdelem sikeréről" - húzta alá a tárcavezető. Szijjártó Péter Kínában találkozik Vang Ji kínai államtanácsossal, Csin Kang államtanácsos és külügyminiszterrel, Vang Ven-tao kínai kereskedelmi miniszterrel és több nagyvállalat vezetőjével.

Szijjártó Péter közösségi oldalán azt írta, kritikus fontosságú témák lesznek napirenden.

Talán a három legfontosabb:

  1. Béketerv az orosz-ukrán háború kapcsán. A szomszédunkban háború zajlik, Európát egy háborús pszichózis tartja fogva, ezért különös jelentősége van a békepárti erőfeszítéseknek, melyeket folyamatosan erősíteni kell. A kínaiak által előterjesztett béketervet mi támogatjuk, két okból is: egyrészt mert a békéről szól, másrészt pedig azért, mert van. Végre valami, ami nem a háború folytatásáról, hanem annak lezárásáról szól.
  2. A nyugat-keleti gazdasági együttműködés fontossága. Mi nem szeretnénk, ha Európa és Kína kapcsolata elmérgesedne. Mi nem kockázatként tekintünk Kínára, hanem egy olyan országként, mellyel való együttműködés óriási lehetőségeket jelent számunkra. A nyugat-keleti (európai-kínai) gazdasági együttműködésben igenis létrejöhet olyan munkamegosztás, amely előnyös mindenki számára. Erre kiváló példa Magyarország, hiszen:
  3. Kínai beruházások Európában. Hazánk az egymásra épülő nyugat-európai és kínai beruházások találkozási pontjává vált. Mi világosan értjük: az európai autóipar nem tud sikeresen átállni az elektromos korszakra a kínai beszállító vállalatok részvétele nélkül. Márpedig ha nem tudja a világ átállítani a közlekedést elektromos alapokra, kár álmodozni a klímaváltozás elleni küzdelem sikeréről.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!