Százezrek halnak meg az Ukrajnában zajló háborúban, de ez nem érdekli a dollárbaloldalt

conflict war Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonák Zaporizzsjánál
Vágólapra másolva!
Az ukrán ellentámadás kezdetével ismét drámai mértékben megemelkedett a háború halálos áldozatainak száma, a háborúpárti magyar baloldal Brüsszellel karöltve azonban ennek ellenére is azon munkálkodik, hogy a Magyarország megváltoztassa háborúpárti álláspontját és megkezdje a fegyverek küldését Ukrajnának. Magyarul azt kívánják elérni, hogy az ország sodródjon bele a háborúba. Ezért támadja a baloldal többek között a kormány békepárti plakátkampányát is. Tisztán látszik, hogy a háború lezárására és az emberi életek megóvására csak egyetlen megoldás van, a béke. Ehhez azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, nem pedig újabb fegyverszállítmányokra és eszkalációra.
Vágólapra másolva!
A fegyverszállítmányok helyett tűzszünetre van szükség Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2023 Anadolu Agency/Anadolu Agency

Az ukránok képtelenek áttörni az orosz védelmi állásokat

Az ukrán ellentámadás az elmúlt napokban is zajlik, a frontvonal legalább három szakaszán folynak heves ütközetek. Az orosz katonai bloggerek szerint ismét Bahmut került a harcok központjába. A Wagner-csoport zsoldosai által elfoglalt várost délnyugatról, északnyugatról és északkeletről is támadják az ukránok.

Emellett az ukrán csapatok a Bahmuttól nagyjából 12 kilométerre fekvő Krasznopolivka településnél nyomulnak előre.

Jelentősebb ukrán sikerekről viszont továbbra sem lehet beszámolni, csak kisebb településeket tudtak visszafoglalni, amelyeket az oroszok nem tartottak stratégiailag jelentősnek. A kiépített orosz védelmi állásokat nem tudták áttörni egyik területen sem, ráadásul a tüzérségi és a légi fölény is az orosz hadseregnél van, ezért rendkívül nehéz az ukránok számára az előrenyomulás, és a legkisebb mértékű területszerzésért is hatalmas árat fizetnek.

Az ukrán ellentámadással párhuzamosan az oroszok is hajtanak végre offenzívákat, legfőképpen a Luhanszk térségben. Az Institute for the Study of War elemzése szerint az oroszok a kurjanszki térségben nyomulnak előre, a céljuk Luhanszk teljes egészének elfoglalása. Egyelőre egyik fél sem tud jelentősebb áttörést elérni, a Wagner-csoport viszont már újabb tagokat kezdett el toborozni, vagyis az orosz hadsereg újabb katonákat kaphat hamarosan, ami akár fel is billentheti a jelenlegi erőviszonyokat.

Egyre súlyosabbak a veszteségek az ukrán ellentámadás nyomán Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2023 Anadolu Agency/Anadolu Agency

Elképesztő veszteségek, rengeteg halott

Kijev ellentámadási kísérlete hatalmas ukrán veszteségeket eredményez, ezt még Ukrajna nyugati szövetségesei sem cáfolják, ebben az időszakban az orosz veszteségek mérsékeltebbek az ukránokhoz képest. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban arról beszélt, hogy az ukránok esetében a személyi veszteségek területén az arány 50-50, vagyis a személyi veszteségek fele halottakból áll, míg az oroszoknál csak 10 százalék a halottak aránya.

Szintén komoly veszteségeket könyvelhetnek el az ukránok a járművek tekintetében. Az ukránok az ellentámadás kezdete óta 160 tankot és 360 páncélozott járművet vesztettek el.

Az elmúlt napok adataiból is az látszik, hogy rendkívül magas a halottak száma a fronton. Az ukránok szerint Oroszország az 1950 katonát veszített el június 17 és 19 között, míg a teljes háború alatt 220 450 orosz katona halt meg és további 661 350 sebesült meg.

Az oroszok közlése szerint június 17 és 19 között 2315 ukrán katona halt meg, arról viszont nincs összesített statisztika, hogy a háború kezdete óta mekkorák az ukrán veszteségek. A The Telegraph becslése szerint 150 ezer ukrán katona halt meg, vagy szenvedett sebesülést a háború kitörése óta. Szintén sok a civil halott. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának hivatala (OHCHR) szerint 9083 civil halt meg a háború kitörése óta és 15 779-en sebesültek meg.

A gátrobbanáshoz hasonló tragédiák következhetnek Forrás: AFP/-

Tisztán látszik, hogy minél tovább tart a háború, annál súlyosabbak lesznek a veszteségek mindkét oldalon. Brüsszel, a háborúpárti dollárbaloldallal karöltve azonban azon munkálkodnak, hogy a háborút minél jobban elnyújtsák. Ezért támadja a magyar baloldal folyamatosan a kormány békepárti álláspontját is, Brüsszel pedig zsarolással akarja elérni, hogy Magyarország változtassa meg álláspontját és sodródjon bele a háborúba.

Ne felejtsük el, hogy Karácsony Gergely nemrég az ATV adásában kijelentette, hogy „háborúban állunk Oroszországgal". Az ilyen kijelentések a jelenlegi helyzetben rendkívül veszélyesek, ez viszont a dollárbaloldalt egyáltalán nem zavarja. Napról napra tesznek hasonló megjegyzéseket, amelyekkel a céljuk, hogy az ország belesodródjon a háborúba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!