Gulyás Gergely Rudi Roth munkásságát méltatta a grazi tiszteletbeli konzulátus létrehozásának 30 éves évfordulóján

kormányinfó, Szentkirályi Alexandra, Gulyás Gergely, sajtótájákoztató, rendkívüli kormányinfó, 2023. 09. 13.
Gulyás Gergely a kormányinfón 2023. szeptember 13-án
Vágólapra másolva!
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Rudi Roth munkásságát méltatta a grazi tiszteletbeli konzulátus létrehozásának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.
Vágólapra másolva!

A miniszter beszédét a csütörtöki ünnepségen a Habsburg Ottóról szóló ismert viccel kezdte, miszerint megkérdezte, hogy este milyen meccs lesz. "Valaki úgy válaszolt, hogy osztrák-magyar. Habsburg Otto erre visszakérdez: na jó, de ki ellen?

Ez megtestesíti közös történelmünket és rendkívül jól megtestesíti, különösen az utóbbi három évtizedben Rudi Roth grazi tiszteletbeli konzul életművét is" - hangsúlyozta.

"Örvendek, hogy a tiszteletbeli konzul munkássága három évtizede határokon átnyúló módon serkenti az együttgondolkodást Stájerország és Magyarország között és ez által elősegíti, hogy az egész régió betölthesse szerepét szubeurópai gazdasági motorként" - mondta Gulyás Gergely.

Kiemelte a külföldön lévő magyar állampolgárok iránti elkötelezettség, illetve támogatásuk szükségességét is,

amelyhez - mint mondta - hozzájárul a tiszteletbeli konzulátusok hálózata, amely jelenleg 269 tiszteletbeli konzult foglal magában, akik világszerte síkra szállnak Magyarország és lakossága érdekeiért. Külön méltatta "Magyarország különösen jó barátját", Rudi Rothot.

A miniszter köszönetét fejezte ki Rudi Roth Magyarország ausztriai támogatásában játszott szerepéért. Hozzátette, hogy

a konzuli szolgálatain túl nagyra értékelik a magyar gazdasági és kulturális érdekek elősegítéséért tett erőfeszítéseit is.

"Nyomatékosan kérem, hogy folytassa értékes munkáját és mutassa meg: Magyarország elszánt amellett, hogy megőrizze a zsidó-keresztény-európai gyökereit, barátságos környezetet nyújtva a vállalkozásoknak és befektetéseknek, különösen az innovatív ágazatokban" - tette hozzá a miniszter.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!