Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

"Gyalázat, szégyen" - Németországban már szabadon is engedték a tűzoltókat gyújtogató migránsokat

zavargások, Lipcse, leipzig, németország, tűzoltók, rendőr, tűz, busz, 2022. 12. 31.
01 January 2023, Saxony, Leipzig: A barricade burns on an intersection. On the night of New Year's Day, there were clashes between rioters and the police in the Connewitz district. Photo: Sebastian Willnow/dpa (Photo by SEBASTIAN WILLNOW / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Szilveszterkor rakétákkal és petárdákkal támadták a mentősöket, a rendőrséget és a tűzoltókat is szerte Németországban. Csak Berlinben 145 embert tartóztattak le, többségük férfi, akik 18 különböző országból származnak. A szilveszter éjjeli zavargásokban több tucat szolgálatot teljesítő rendőr sérült meg, még a belügyminiszter is elismerte, hogy probléma van „bizonyos migrációs hátterű fiatalemberekkel, akik megvetik a német államot". A Berlinben őrizetbe vettek közül mégis mindenkit szabadon engedtek.
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a rendőrségi vizsgálatok a szilveszteri berlini zavargások után. A berlini rendőrség azt közölte, hogy eddig 281 nyomozást indítottak.

Vizsgálatokat folytatnak többek között rendbontás, rendfenntartó erők és a mentőszolgálat munkatársai elleni támadás és ellenállás, veszélyes testi sértés és robbantás miatt.

Az elkövetkező napokban pedig további feljelentések és eljárások várhatóak a tűzoltóság részéről, írja a Die Welt német napilap.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, szilveszterkor Németország-szerte súlyos zavargásokba fulladt a újévi ünneplés.

Szilveszterkor Németország-szerte súlyos zavargásokba fulladt a újévi ünneplés Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Paul Zinken

Különösen a migránsok által lakott negyedekben és a szélsőbaloldal központjában volt jelentős a vandalizmus és rombolás. A tomboló "ünneplők" rakétákat lőttek mentőkre, rendőrökre és tűzoltókra is, autókat gyújtottak fel.

A baloldali vezetésű főváros, Berlin rendőrsége korábban azt közölte, hogy a zavargásokkal összefüggésben 145 embert tartóztattak le ideiglenesen, többségük férfi.

A rendőrségi intézkedések befejezése után azonban valamennyi gyanúsítottat szabadon engedték.

A rendőrség közleménye szerint összesen 18 különböző nemzetiséget regisztráltak a gyanúsítottak között, közülük 45-en német állampolgárságúak (ők is migrációs hátterűek), és 27 afgán és 21 szíriai állampolgárságú ember is van a gyanúsítottak között.

A támadások után a Német Városok és Önkormányzatok Szövetsége az elkövetők következetesebb felelősségre vonását követelte.

- mondta szerdán Berlinben Uwe Brandl szövetségi elnök.

Több tucat rendőr sérült meg Németországban szilveszter éjjel Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sebastian Willnow

Mint mondta, ehhez nincs szükség keményebb büntetésekre és új törvényekre. "

– tette hozzá.

Hasonló kritikát fogalmazott meg a Német Tűzoltó Szövetség vezetője is, aki szerint hiába hoznának szigorúbb törvényeket, ha aztán az ügyészek nevetséges vádemeléssel mennek a bíróságra, a bíróságok pedig még nevetségesebb ítéleteket hoznak. A tűzoltófőnök ennek kapcsán megjegyezte:

De nem csak Berlinben voltak súlyos zavargások. A főváros melletti Észak-Rajna-Vesztfáliában 42 rendőr sérült meg szilveszter éjjelén a rendőrség tartományi hivatalának előzetes összesítése szerint, és eddig több mint 250 embert tartóztattak le vagy vettek őrizetbe.

Hamburgban több mint 20 gyanúsítottat vettek őrizetbe vagy tartóztattak le. Ők fiatal férfiak a befogadóközpontokból, mondta el Andy Grote belügyi szenátor az NDR televízióban, kiemelve, hogy nagy részük ismert volt a hatóságok előtt.

"A migrációs háttér kérdése itt is előkerül" - mondta a szenátor hozzátéve:

Ez nem csak szilveszteri probléma. "Valami szilveszterkor és a szilveszteri különleges körülmények között tör ki, de természetesen ez egész évben jelen van." Megnőtt az agresszióra való hajlam, az államtól való távolságtartás és az erőszak alkalmazására való hajlandóság

- jegyezte meg.

A szenátor a hatóságokat ért támadás kapcsán úgy fogalmazott:

A német belügyminiszter szerint a német nagyvárosokban gondot okoznak a migrációs hátterű fiatal férfiak Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jonas Walzberg

A hatóságok elleni támadások és a szilveszteri erőszak kapcsán megszólalt Nancy Faeser is.

A német belügyminiszter szerint a német nagyvárosokban gondot okoznak a migrációs hátterű fiatal férfiak, "akik megvetik az államunkat", és akiket aligha lehet integrációs programokkal elérni.

Ugyanakkor magyarázkodva hozzátette, hogy az egész környék szenved tőlük, köztük különösen sok migrációs múlttal rendelkező ember – akik szintén nem értenek egyet az erőszakkal és a randalírozással, és a szokásos propagandaszöveggel óva intett attól, hogy a zavargásokról szóló vitában rasszista ellenérzéseket szítsanak.

A hatóságok határozottsága vagy épp tehetetlensége azonban tartományonként eltérő. A német sajtó megjegyezte azt is, hogy míg Berlinben rengeteg atrocitás, támadás és letartóztatás történt, addig a bajor fővárosban, Münchenben nagyobb problémák nélkül zajlott a szilveszter. Annak ellenére is, hogy míg Berlinben a lakosság 36,6 százaléka rendelkezik migrációs háttérrel, addig Münchenben ez a szám csaknem 50 százalék.

Nem azért, mert a müncheni migránsok jobban szeretnék Németországot, hanem mert a jobboldali CSU vezette bajor főváros rendőrsége és bíróságai határozottabban járnak el, mint a baloldali-szélsőbaloldali vezetésű Berliné, amelynek vezetői időnként kifejezetten gyűlöletet keltenek a rendőrség ellen.

A német sajtó szolgalelkűen magyarázkodik

A történtek és a német belügyminiszter többé-kevésbé bajokat beismerő nyilatkozata ellenére a német sajtó nagy része – ahogy azt már megszokhattuk – magyarázkodik, és

a német lapok mentegetik azokat, akik brutális módon támadnak a mentősökre, tűzoltókra és rendőrökre.

Karöltve a bevándorláspárti, liberális szakértőkkel azonnal megmagyarázzák, hogy mi vezetett ahhoz, hogy szilveszter éjjelén Németország a támadásoktól és zavargásoktól volt hangos.

Mint írják, sok bevándorló „frusztrált” amiatt, hogy úgy érzi, lemarad a társadalom többségétől, emiatt agresszív. Azt is megjegyzik, hogy nem működik jól az integrációs politika, ráadásul azt is hangoztatják, hogy nem csak a bevándorlók randalíroztak.

Láthatóan tehát a hét évvel ezelőtti tömeges kölni migránserőszakhoz hasonlóan próbálják a mostani zavargásokat is eltussolni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről