Ő tervelte ki az Izrael elleni pusztító terrortámadást

Izrael; Palesztina; háború; izraeli háború; konfliktus, 2023.10.11.
Smoke from Israeli bombardment is pictured over the Gaza City seaport on October 11, 2023. Israel declared war on Hamas on October 8 following a shock land, air and sea assault by the Gaza-based Islamists. The death toll from the shock cross-border assault by Hamas militants rose to 1,200, making it the deadliest attack in the country's 75-year history, while Gaza officials reported more than 900 people killed as Israel pounded the territory with air strikes. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)
Vágólapra másolva!
Mohammed Deif szervezte meg az Izraelt és a Gázát háborúba sodró pusztító támadást. Az eddig kevésbé ismert és háttérben lévő férfit több mint 30 éve nem tudja levadászni az izraeli hírszerzés.
Vágólapra másolva!

A Hamász katonai szárnyát, az al-Kasszám Brigádokat vezető Mohamed Deifnek a múlt hét végi támadás volt az eddigi legmerészebb és leghalálosabb megmozdulása.

A valószínűleg 58 éves férfi 1965-ben született Khan Yunisban, egy palesztin menekülttáborban.

A város akkoriban Egyiptomhoz tartozott, ma a Gázai övezet része. Csak egy szemcsés fénykép érhető el róla, ami 20 éve készülhetett.

A valódi neve szintén ismeretlen, bár több médium szerint Mohammed al-Masri néven született.

A Deif valójában egy arab becenév, ami vendégnek fordítható. Ez arra utal, hogy nem marad egy éjszakánál tovább ugyanazon a helyen, hogy elkerülje az izraeli hírszerzést.

Életéről egyéb részletek alig ismertek: a gázai Iszlám Egyetemen fizikát, kémiát és biológiát tanult, valamint csatlakozott egy színjátszó társulathoz, szabadidejében pedig szívesen rajzolt karikatúrákat is.

Az 1987-ben kezdődött első intifáda, azaz palesztin felkelés idején csatlakozott a Hamászhoz. Két évvel később Izrael letartóztatta és 16 hónapot töltött fogságban.

Szabadulása után egyre feljebb emelkedett a szervezet ranglétráján, többi között ő volt az alagúthálózat egyik értelmi szerzője.

A Hamász katonai szárnya, az al-Kasszám Brigádok egyik terroristája egy Hamász-demonstráción Gázában Forrás: Ashqarq al Ashfat

Az elmúlt évtizedek során hét merényletet élt túl, viszont az egyik ilyen kísérlet során elvesztette az egyik szemét. Felesége, 7 hónapos fia és 3 éves lánya 2014-ben egy izraeli légicsapásban haltak meg.

A videókon többnyire csak az árnyéka látható. A források szerint nem használ modern digitális technológiát, például okostelefont, így a háttérben tud maradni és soha nem lehet tudni, hogy épp hol rejtőzködik.

A Hamász harcosinak körében nagy tisztelet övezi személyét, miután Izrael 30 éve nem tudja levadászni.

A múlt hétvégi támadást nem számítva is több tucatnyi merényletet szervezett meg, amiben izraeliek százai haltak meg.

Deifet csendes, intenzív embernek írták le, akit nem érdekeltek a palesztin frakciók belső rivalizálásai. Ehelyett céltudatos volt abban, hogy megváltoztassa az izraeli–arab konfliktus természetét, és ennek eléréséhez az erőszakot használta eszközként.

Szerinte Izraelen belül kell harcolni az izraeliekkel és lerombolni a fantáziájukat arról, hogy biztonságban lehetnek - írja a Világgazdaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!