Újabb bizonyítékokat találtak az ukránok ellen az Északi Áramlat felrobbantása kapcsán

Északi áramlat gázszivárgás, gáz,     energy accident TOPSHOTS Square
This handout picture taken and released on September 29, 2022 shows the release of gas emanating from a leak on the Nord Stream 2 gas pipeline, in the Swedish economic zone in the Baltic Sea. - A fourth leak has been detected in undersea gas pipelines linking Russia to Europe, the Swedish Coast Guard said on September 29, 2022, after explosions were reported earlier this week in suspected sabotage. (Photo by Handout / Airbus DS 2022 / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / - / AIRBUS DS 2022 " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Újabb ukrán szál az Északi Áramlat felrobbantása mögött címmel közölt friss elemzést a Tűzfalcsoport. A portál arról ír, hogy számtalan kis vitorláshajó horgonyoz a Balti-tengeren, a 15 méter hosszú "Andromeda" azonban időközben világhírnévre tett szert. A jelek szerint erről a hajóról származnak a német nyomozók legforróbb nyomai az eddigi egyik leglátványosabb bűnügyben, az Északi Áramlat 1 és 2 balti-tengeri vezeték elleni robbanószeres merényletek tekintetében.
Vágólapra másolva!

Az NDR, a WDR, a Süddeutsche Zeitung és nemzetközi médiapartnerek új nyomozása szerint több új nyom is Ukrajna irányába mutat: gyanúsított "levélszekrényes cégekről" van szó, és egy olyan személyről, akinek lehetséges kapcsolatai vannak az ukrán hadsereggel. A kutatásban részt vesz az "Expressen" svéd napilap, a "frontstory" lengyel online magazin és a "Berlingske" dán napilap.

A portál szerint a vitorlás jachtról Ukrajnába vezető nyomozati lépések politikailag robbanásveszélyesek.

Egyelőre nem világos: valóban bosszúról lehet szó az Oroszország által indított agressziós háború miatt? Vagy a nyomozók mások által szándékosan lefektetett nyomokat követnek - ez egy úgynevezett "hamis zászló művelet" (False Flag Operation).

A hamis zászló művelet olyan cselekmény, amelyet azzal a szándékkal követnek el, hogy elfedjék a felelősség tényleges forrását, és egy másik félre hárítsák a felelősséget. A "hamis zászló" kifejezés a 16. századból származik, és valamely vízi jármű felségjele szándékos meghamisítását jelenti.

Forrás: Tűzfalcsoport

Titkos műveletek a német Balti-tenger partjainál?

A Tűzfalcsoport azt írja, hogy

a jelentés szerint állítólag több személy is elindult a jachttal Rostockból 2022 szeptemberében, és a Balti-tenger fenekén történt robbanásokban is részt vehettek. Egy személyt, aki állítólag egy Kijevtől délkeletre fekvő városból származik, a kutatást végző partnerek lehetséges gyanúsítottként neveznek meg.

Röviddel a robbanások után a szövetségi főügyész (GBA) vette át a nyomozást. Az ARD és a Die Zeit márciusban számolt be először az Andromeda nevű vitorlásról és az Ukrajnával való feltételezett kapcsolatról:

a hajón öt férfi és egy nő 2022 szeptemberének elején indult útnak Rostockból. A hajót egy lengyelországi cég bérelte ki. Ez a cég viszont ukránokhoz tartozott - hangzott el akkor.

Az "Andromédának" azonban van egy másik információs nyomvonala is - a német biztonsági hatóságok valójában robbanásveszélyesnek tartják, mivel állítólag ukrán katonai körökbe vezet: A jacht bérlésekor állítólag legalábbis néhányan, akik később a hajóval a Balti-tengeren hajóznak, útlevelet mutattak be.

A vizsgálatok szerint az egyik ilyen útlevél egy "Stefan M." névre kiállított román útlevél volt. Állítólag valóban létezik egy ilyen nevű és születési dátumú személy, de a BKA szerint a robbanások idején valószínűleg Romániában tartózkodott. De ki volt az a férfi, aki a Balti-tengeren jelent meg? A kutatás szerint a német nyomozók úgy vélik, hogy ukrán állampolgár lehetett: egy férfi egy Kijevtől délkeletre fekvő városból.

A 20 éves férfi állítólag az ukrán hadsereg egyik gyalogos egységében szolgált.

A róla készült fotókon katonai egyenruhában feltűnő tetoválásokkal látható. Többszöri megkeresés ellenére sem az ukrán kormányhivatalok, sem a nagykövetség nem volt hajlandó nyilatkozni - írja az NDR.

Északi Áramlat elleni merénylet Forrás: Origo

Honnan származik a 2,8 millió euró?

A Tűzfalcsoport azt is feltárja, hogy a további nyomok állítólag az "Andromeda" vitorlásról egy lengyel céghez vezetnek, amely a jachtot bérelte. A hivatalos dokumentumok egy nőt neveznek meg "elnökként", aki a kutatócsoport szerint Ukrajnában él. Nyomozói körök szerint a cég egy "postaládás cég", az "elnök" pedig egy stróman, aki állítólag semmit sem tud a cég tényleges működéséről.

Az utazási irodának nincs honlapja, és évek óta nem volt jelentős forgalma. Egészen addig, amíg 2020-ban hirtelen 2,8 millió eurót fordított, amire egyelőre nincs magyarázat.

A cég elnöke telefonon megerősítette információk egy részét, de a további kérdéseket megválaszolatlanul hagyta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről