Rejtélyes körülmények között meghalt Prigozsin, a Wagner-zsoldosok vezére

Vágólapra másolva!
A Lenta értesülései szerint lezuhant a Wagner-vezér repülőgépe Oroszországban. Jevgenyij Prigozsin mellett további kilenc ember halt meg a tragédiában, köztük a zsoldosok parancsnoka is. A Wagnerhez köthető Telegram-csoportokban az a hír terjed, hogy orosz légvédelmi rakéta találta el a repülőt, a hatóságok már megkezdték az eset kivizsgálását, nem zárják ki egyelőre, hogy "külső hatások" miatt zuhant le a gép. Rosztovban, amelyet a Wagner-csoport a két hónappal ezelőtti puccs során elfoglalt, vissza rendelték szabadságukról a rendőröket és a Nemzeti Gárda tagjait, míg Fehéroroszországban egy orosz katonai csapatszállító helikopter szállt le zsoldosok bázisának közelében. Korábban arról is érkeztek beszámolók, hogy Prigozsin két repülőgépe is úton volt a tragédia pillanatában, és voltak olyan feltételezések, hogy a Wagner vezér az épséggben földet ért gépen utazott. Mostanra viszont gyakorlatilag az összes Prigozsin-féle Telegram-csatorna az üzletember haláláról ír, a Wagner szentpétervári központjában pedig az épület világításával egy keresztet formáltak.
Vágólapra másolva!

A Lenta egy videót tett közzé, amelyen a repülőgép becsapódása látható:

Az orosz portál arról ír, hogy a balesettel kapcsolatban moszkvai idő szerint 19 óra 29 perckor értesítették a hatóságokat, de a baleset már nagyjából egy órával korábban történhetett. A magánrepülő Jevgenyij Prigozsin cégének a tulajdona volt, Moszkva és Szentpétervár között repült, amikor hirtelen megszűnt a radarkapcsolat.

Úgy tudják, hogy Prigozsin általában egy másik repülőgépet használt, viszont most valami miatt ezen a gépen utazott.

A Wagnerhez kapcsolódó oldalak szerint egy orosz rakéta lőtte le a repülőgépet.

A Mash a baleset helyszínéről is közzétett egy videót:

A Baza arról ír, hogy a roncsban és annak környékén talált összes holttest rendkívüli mértékben megégett, ezért az azonosításukhoz DNS-tesztre lesz szükség. Azt viszont, hogy Prigozsin a repülőgépen volt, az utaslista, valamint a Wagner-csoporthoz közel álló Fontanka nevű Telegram-csatorna is bizonyítja.

A repülőgép lezuhanásával kapcsolatban bűnügyi vizsgálatot indítottak, azt feltételezik, hogy a pilóták nem tartották be a szabályokat, ez vezethetett a tragédiához.

A Baza forrása arról számolt be, hogy a repülőgép becsapódása előtt a pilóta nem küldött vészjelzést, semmi nem utalt arra, hogy gond lenne. Később kiderült, hogy a vizsgálat során minden lehetséges forgatókönyvet figyelembe fognak venni, köztük az esetleges "külső hatásokat" is.

Közben a Beloruszkij Gajun megfigyelő-csoportra hivatkozva a Meduza arról ír, hogy orosz csapatszállító repülőgép szállt le a Wagner-zsoldosok fehéroroszországi bázisa mellett. Megjegyzik, hogy több mint egy hónapja nem volt orosz csapatszállító Fehéroroszországban. A célja jelenleg még ismeretlen, de a gép 145-225 katona szállítására alkalmas.

Rosztovban híradások alapján visszarendelték a szabadságukról a nemzeti gárda tagjait, valamint a rendőrséget is.

Magyar idő szerint nem sokkal este fél 10 után a Wagner-csoporthoz közelálló Telegram-csatorna, a Szürke Zóna, azt írta, hogy "meghalt az anyaország igaz hazafija az orosz hazaárulók keze által. A Wagner-hez közelálló csoportok korábban is utaltak arra, hogy leszámolás állhatott a baleset hátterében, erre viszont egyelőre semmi bizonyíték nincs, és nehezen elképzelhető, hogy lesz.

A Wagner-csoport szentpétervári központjában késő este egy keresztet formáltak az épület belső világításának segítségével:

A Kremlhez közeli Tszárgárd televíziós csatorna úgy tudja, hogy a baleset halottjai közül már azonosították a hatóságok Jevgenyij Prigozsint, valamint Dimitrij Utkint, a Wagner-zsoldosok parancsnokát is.

Jelenleg két forgatókönyv létezik, miután az orosz szövetségi légügyi hatóság a repülőgép felrobbanásáról beszélt. A repülőgép zuhanásából arra lehet következtetni, hogy a gép valóban valamilyen robbanás miatt vált irányíthatatlanná, úgy tűnik, mintha az egyik szárny hiányozna. Az egyik népszerű változat, hogy légvédelmi rakéta találta el a szárnyat, a másik pedig, hogy belülről történt a robbanás, aminek számos oka lehet.

Az előbbire lehet következtetni néhány szemtanú beszámolója szerint, akik a zuhanás előtt két robbanást hallottak (bevett gyakorlat két légvédelmi rakéta kilövése a célpont hatékony semlegesítése céljából), valamint az egyik videón látható füstből, ami akár egy légvédelmi-rendszerből is érkezhetett. A Meduza viszont kiemeli, hogy a repülési magasság miatt csak olyan légvédelmi-rendszer lett volna képes eltalálni a gépet, amely teljes egészében megsemmisítette volna azt.

A valószínűbb eshetőség tehát az, hogy belülről történt robbanás, amit akár egy meghibásodás is okozhatott.

Mint ismert, a Wagner-zsoldosok vezére sikertelen puccsot hajtott végre. Június 23-án több felvételt is közzétett, amelyben erősen bírálta az orosz katonai vezetőséget, egy nappal később pedig csapataival átkelt az ukrán-orosz határon és elfoglalta Rosztov városát, majd Moszkva felé indult. Nem sokkal ezt követően Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök segítségével megállapodás született, a Wagner-csoport visszafordult Moszkva irányából és kivonultak Rosztovból.

A megállapodás értelmében a lázadásban részt vevő zsoldosok és Jevgenyij Prigozsin ellen is ejtették a vádakat és megengedték nekik, hogy Fehéroroszországba helyezzék át székhelyüket. Sokáig úgy tűnt, hogy nem lesznek komolyabb következményei a lázadásnak. Prigozsin az elmúlt időben többször utazott Szentpétervárra, de különböző konferenciákon is felbukkant, valamint zsoldosai továbbra is fontos szereppel bírtak Afrikában.

Arról, hogy kicsoda Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezére, korábban ITT írtunk részletesen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről