Riasztás miatt lezárták a Krími hidat, folyamatos a pusztítás a zaporizzsjai régióban

Események

A törmeléket takarítják egy dróntámadás miatt megsérült odesszai épületről
Fotó: AFP/Oleksandr Gimanov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 739. napjáról.

 

04:14
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:23
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

04:30
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Öt embert mentettek ki a romok alól

Eddig tizenkét halottja van az Odessza elleni orosz dróntámadásnak, közülük öten gyerekek. Öt embert sikerült élve kimenteni a romok alól - közölte napi videójában az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij arra emlékeztetett, hogy a héten összessen közel 400 irányított légibombát, több mint 50 "Shahed" drónt és több mint 40 rakétát lőttek ukrán területre az oroszok. "Európa egyetlen országa sem tudott volna egyedül ellenállni ekkora nyomásnak. Ezért fontos, hogy most mindannyian összefogjunk – mindenki, aki értékeli az életet" - mondta az ukrán elnök.

05:18
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij a Nyugatnak üzent

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra szólította fel Ukrajna nyugati partnereit, hogy hívják elő a politikai akaratot a Kijevnek szükséges katonai készletek biztosításához, különben a világ „a történelem egyik legszégyenletesebb lapja” elé néz. Zelenszkij szavait elsősorban Amerikának szánta, hiszen az Egyesült Államok tervezett katonai segélycsomagját továbbra is blokkolják a Kongresszusban kialakult nézeteltérések. 

Zelenszkij az éjszakai videóbeszédében azt mondta, a világnak „határozottan kell reagálnia”, hogy a háború „reménytelen” vállalkozás legyen Vlagyimir Putyin számára, aki szerinte csak „háborút és halált” akar.

06:04
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Információs háború

A német védelmi miniszter a magas rangú német katonai tisztviselők találkozójáról készült hangfelvétel közzététele utáni első kommentárjában azzal vádolta Oroszországot, hogy „információs háborút” folytat, amelynek célja megosztottság létrehozása az országban. Az orosz sajtó pénteken közzétett egy 38 perces felvételt egy telefonhívásról, amelyen német főtiszteket hallottak, akik Ukrajna fegyvereiről és Kijev esetleges csapásáról beszéltek a krími hídon.

06:56
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Öten megsebesültek

A regionális ügyészség szerint öt embert megsebesítettek az éjszaka folyamán a Donyeck megyei Mirnohrad és Pokrovszk lakónegyedében végrehajtott orosz lövöldözések. Az ukrán belügyminisztérium egy halálos áldozatról és három sebesültről számolt be vasárnap a Herszon régióban az orosz csapások után.

07:32
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás történt Nikopolban

Egy orosz kamikaze drón csapást mért a Dnyipropetrovsz területén fekvő Nikopol városközpontjára - jelentette Szerhij Liszak kormányzó. A támadásban megrongálódott a helyi posta, egy autó és egy ház.

08:09
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Lezárták a Krími hidat

Ismét lezárták a Krími hidat. A tisztviselők március 3-án éjjel blokkolták a forgalmat, mivel robbanásokról érkeztek jelentések – írja a The Kyiv Independent.

08:51
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Kupjanszkot támadta

Kupjanszk irányában az orosz hadsereg több száz ukrán célpontot találta el – számolt be a Nyugati csoport sajtóközpontjának vezetője, Ivan Bigma.
Bigma elmondta, összesen több mint 270 objektumot találtak el, amelyek között szerepelnek a fegyveres erők helyszínei és az ukrán felszerelések bázisai is.

A Honvédelmi Minisztérium azt is hozzátette, hogy Kupjanszk irányában megsemmisült egy amerikai M-198 tarack.

09:38
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a helyzet Orekhovoban

Pilóta nélküli légi járművekkel (UAV) pusztítják az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) állásait és felszereléseit a zaporizzsjai régióban található Orekhovo város közelében – számolt be az Alania önkéntes egység Jumbo hívójelű katonája.

Az orosz katona elmondása szerint az ukrán hadsereg rendszeresen elhelyezi felszerelését a közeli települések lakóépületeiben. Miután felfedezték, pozíciójukat kamikaze drónokkal támadják meg.

10:17
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Belgium lőszerhiányra panaszkodik

Európa lőszertartalékai rendkívül alacsonyak – kongatta meg a vészharangot a belga Mark Thies nyugalmazott altábornagy  – írja a Merkur.

A jó minőségű lőszer készletek rendkívül alacsonyak – mondta –, ezek ismételt utánpótlása a hosszú szállítási idők miatt nehézkes lesz.

„Ha ma aláírjuk a szerződést, a lőszer szállítása tizenkét hónapig tart” – magyarázta.

A belga tábornok hangsúlyozta: nemcsak a Nyugat, hanem ellenfelei is tudnak a fegyver- és lőszerhiányról.

Korábban a brit védelmi vezérkar főnöke, Sir Tony Radakin admirális azt mondta , hogy Londonnak fontolóra kell vennie a lőszermennyiség „intenzív növelését” az oszágban, miután az Ukrajnának nyújtott katonai segítség miatt kimerült az arzenál.

11:17
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Megsérült az infrastruktúra Herszonban

Herszon régió Kijev által ellenőrzött részén megrongálódott egy kritikus infrastrukturális létesítmény - számolt be a regionális katonai közigazgatás vezetője, Alekszandr Prokudin.

11:47
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország nyomon követi a rakétaszállítást Ukrajnának

Oroszország nyomon követheti a nyugati SCALP és Storm Shadow rakéták Ukrajnába történő szállítását, ugyanis a német hadseregnél kiszivárgott beszélgetés eredményeként hozzáférhetővé váltak az adatok – fogalmazta meg a The Times tudósítója, Bruno Waterfield.

Becslése szerint a lehallgatott beszélgetés adatai segítenek az orosz hírszerzésnek abban, hogy "nyomon kövesse, lokalizálja és valószínűleg célba vegye ezeket a fegyverszállítmányokat. Waterfield megjegyzi, hogy ez a kiszivárogtatás veszélyezteti a fegyverek Ukrajnába történő szállítását és a cirkálórakéták használatát.

Március 1-jén az RT főszerkesztője, Margarita Simonyan arról számolt be, hogy azon a napon, amikor Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy a NATO nem vesz és nem is fog részt az ukrán konfliktusban, a köztársaság magas rangú tisztjei a krími híd megtámadásának lehetőségéről tárgyaltak. Simonyan egy hangfelvétel létezésére hivatkozott, és később közzétette annak átiratát. Ebből kiderül, hogy a tisztek megvitatták, hogy a Taurus rakéták milyen mértékben alkalmasak a krími híd lerombolására, valamint a támadás előkészítésének részleteit.

A német védelmi minisztérium március 2-án megerősítette, hogy lehallgattak egy magas rangú német katonatisztek közötti szolgálati beszélgetést, amely a Krími híd Taurus rakétákkal történő megtámadásának terveiről szólt. Scholz ígéretet tett arra, hogy vatikáni látogatása során haladéktalanul foglalkozni fog a helyzettel.

12:23
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanás történt Szamara régiójában

A robbanás a Zvezda–Csapajevszk vasúti szakaszon történt a Szamarai régió, Bezencsukszkij járásában, áldozatokról nincs hír – közölta a RIA Novosztyi.

13:15
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Légi bombákkal támadták az oroszok Krasznolimanszkot

A Szu-34-es vadászbombázók legénysége FAB-500-as légi bombákkal csapást mért egy ellenséges erődítményre Krasznolimanszk irányában - közölte az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata.

A Szu-34-es többfunkciós szuperszonikus vadászbombázók az SSO-zónában napi bevetéseket hajtanak végre az AFU embertömegeinek, erődítményeinek és katonai létesítményeinek megsemmisítésére - írja a TASZSZ.
 

13:56
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ezért támadja Ukrajna a zaporizzsjai infrastruktúrát

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) a zaporizzsjai terület békés infrastruktúráját támadják, mert a fronton nincsenek győzelmeik - mondta Jevhen Balitskij, a régió kormányzója az Izvesztyija című lapnak adott interjújában.

Az elmúlt hónapban az AFU többször lőtt településeket Zaporizzsja területén. Március 2-án a régió operatív szolgálatai arról számoltak be, hogy az AFU Energodart lőtte, február 29-én pedig a csernyihivi járásban lévő Zarya falut találta el. Az egyik rakéta egy orvosi rendelő közelében robbant fel, a lökéshullám kitörte az épület ablakait és megrongálta az elektromos vezetékeket. Február 23-án az ukrán erők egy lakóházat lőttek Vasziljevkában. Február 10-én kombinált drón- és tüzérségi csapást mértek a Zaporizzsjai területen lévő Velyka Znamenka falura, három ház megsemmisült, további tíz megrongálódott - írja a TASZSZ.

14:33
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Tűzszünetet sürget Törökország

Törökország úgy véli, itt az ideje, hogy megkezdődjenek a tűzszüneti tárgyalások Ukrajnában – mondta Hakan Fidan külügyminiszter. Úgy fogalmazott: „Párbeszédet kell kezdeni a tűzszünetről Ukrajnában. Ez nem jelenti az orosz megszállás elismerését, de a szuverenitás és a tűzszünet kérdését külön kell megvitatni.”

15:01
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Irányított rakétát dobtak le Donyeckben

Összesen 16 ember, köztük egy 15 éves fiú és egy 17 éves lány sérült meg a Donyecki területhez tartozó Kurahovában, miután az orosz erők egy 500 kilogrammos irányított rakétát dobtak egy lakóház tetejére - közölte az ukrán nemzeti rendőrség.

15:37
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ismét megsemmisült egy Abrams harckocsi a fronton

Oroszország az elmúlt 24 órában megsemmisítette Ukrajna egy újabb Abrams harckocsiját Avdijivka irányában.

"Az ellenség több mint 490 katonát, több harckocsit - köztük egy, az Egyesült Államok által gyártott Abrams harckocsit - veszített" - áll az orosz védelmi minisztérium közleményében.

16:21
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Németország nem szállít Ukrajnának Taurus rakétákat

Olaf Scholz német kancellár kizárta annak lehetőségét, hogy Ukrajnának nagy hatótávolságú Taurus rakétákat küldjenek abban az esetben, ha német katonákat kellene bevonni a működtetésükhöz.

Németország eddig ellenállt a Taurus rakéták Ukrajnába küldésének, óvakodva attól, hogy esetleg belerángassa magát az Oroszországgal való közvetlen konfrontációba.

17:02
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna drónnal támadta Brjanszkot

Az ukrán hadsereg drónnal támadta az oroszországi Brjanszk régióját – számolt be a régió kormányzója, Alekszandr Bogomaz a Telegram csatornáján.

18:08
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége Ukrajnának

Ukrajnának legalább 37 milliárd dollárnyi külső pénzügyi segítségre van szüksége 2024-ben - jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.
 

"A teljes körű háború első két évében több mint 75 milliárd dollárnyi külföldi segélyt kaptunk. Valójában kizárólag hazai forrásokat költünk az ország védelmi biztonsági szükségleteire" - mondta a kormányfő. Szavai szerint a közvetlen költségvetési támogatás kiemelt adományozói az Európai Unió, az Egyesült Államok, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), Japán, Kanada, valamint más G7-országok. "2022-ben mintegy 37 milliárd dollárt gyűjtöttünk össze, 2023-ban pedig több mint 42 milliárd dollárt. 

Az idei évre az a terv, hogy legalább 37 milliárd dollárnyi segítséget kapjunk partnereinktől" - fejtette ki. Hozzátette, hogy ennyi az ukrán költségvetés idei hiánya, ami több mint Ukrajna GDP-jének a 20 százaléka.

19:00
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Bekérették a német nagykövetet az orosz külügyminisztériumba

Bekérették Alexander Lambsdorff moszkvai német nagykövetet hétfőn az orosz külügyminisztériumba amiatt, hogy egy nyilvánosságra került hangfelvétel szerint német katonai vezetők a Krími híd lerombolásának lehetőségét elemezték.

Lambsdorff, aki egy óra tíz percet töltött el az orosz külügyi tárca épületében, kommentár nélkül távozott.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kedden úgy vélekedett: Németországnak vállalnia kell a felelősséget azért, hogy német tisztek a Krími híd elleni csapások lehetőségéről tárgyaltak.

19:48
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Finnországban, Svédországban és Norvégiában kezdődött NATO-hadgyakorlat az északi területek védelmében

A NATO hétfőn megkezdte az újonnan kibővített északi területének védelmét célzó hadgyakorlatát, amelyben 13 nemzet több mint húszezer katonája vesz részt. A közel két hétig tartó gyakorlatot Finnország, Norvégia és Svédország északi régióiban tartják.
    

A már régóta NATO-tag Norvégia által vezetett Nordic Response 2024 kódnevű gyakorlaton több mint négyezer katona vesz részt a katonailag sokáig semleges Finnországból, amely tavaly csatlakozott az észak-atlanti szövetséghez. A finn védelmi minisztérium közleményben jelentette be, hogy az ország első alkalommal vesz részt NATO-tagállamként "a szövetség régióinak kollektív védelmét szolgáló gyakorlaton".
    

A hamarosan taggá váló Svédország hadserege azt közölte, hogy légiereje, szárazföldi hadereje és haditengerészete mintegy 4500 katonával szintén részt vesz a gyakorlaton, amelyet téli, sarkvidéki körülmények között tartanak.

20:50
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Nem maradt ukrán alkalmazott a zaporizzsjai atomerőműben

Az Enerhoatomnak egyetlen alkalmazottja sem maradt a zaporizzsjai atomerőműben - közölte hétfőn Petro Kotyin, az ukrajnai atomerőműveket, köztük a zaporizzsjait üzemeltető vállalat elnöke.
 

Kotyin erről egy rendezvényen beszélt, amelyet annak szenteltek, hogy két éve, március 4-én szállta meg az orosz hadsereg a zaporizzsjai nukleáris létesítményt.
    

"Komoly tapasztalatokkal rendelkező dolgozóink már nincsenek az erőműben. Február folyamán a megszállók eltávolították az utolsó embereinket is, akik hűségesek maradtak Ukrajnához, és garantálták a biztonságot a nukleáris létesítményben" - jelentette ki az Enerhoatom elnöke. Szavai szerint az év elején még az ukrán vállalat 360 alkalmazottja dolgozott az atomerőműben, mostanra azonban megtagadták tőlük a belépést a létesítménybe.

21:14
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Dmitrij Medvegyev: A jelenlegi ukrán vezetéssel nem lehet tárgyalni

A jelenlegi kijevi vezetéssel nem lehet tárgyalni az ukrajnai helyzet megoldásáról, csak új emberekkel, akik elismerik a terepen kialakult realitásokat - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke egy tanácskozáson a dél-oroszországi Sziriuszban. Az ukrán vezetésre utalva leszögezte, hogy az orosz "különleges hadművelet a neonácik kapitulációjáig" fog tartani.
 

Fejtegetésében a volt elnök és kormányfő arról beszélt, hogy az országhatárok jellegüknél fogva földrajziak és stratégiaiak lehetnek, és a két fajta határ csak olyan államok esetében esik egybe, amelyek nincsenek befolyással a kulcsfontosságú globális döntésekre. Medvegyev szerint az egypólusú világrend halálával "a bolygó minden jelentős központja megpróbálja majd tartósan megteremteni stratégiai határait".

21:37
március 04, 2024
Vágólapra másolva!

Két frontszakaszról jelentett előretörést az orosz védelmi tárca

A kupjanszki és az avgyijivkai frontszakaszról számolt be orosz előretörésről hétfőn a moszkvai védelmi tárca.

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fél a harci "érintkezési vonal" mentén az elmúlt nap folyamán több mint 1200 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy ötszázan az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. 

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett két drónirányítási pontot, két HIMARS sorozatvetőt, két harckocsit - az egyikük egy Abrams volt -, hat gyalogsági harcjárművet - köztük négy Bradleyt -, két páncélozott szállítójárművet, egy amerikai M777-es vontatott tarackot és 81 drónt.

04:30
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósíásunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről