A nyugat egyre jobban retteg Oroszországtól, minden erejével pumpálja a fegyvereket Ukrajnába

Események

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Lyman continues orosz-ukrán háború, oroszország, ukrajna, háború, hadsereg
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 756. napjáról.

 

04:35
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

04:37
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint nyolcezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4418 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4028 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

04:42
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Gyors lőszertámogatást kaphat Ukrajna

Kanada több mint 40 millió dollárt szán arra a cseh kezdeményezésére, amely lőszerrel látná el el Ukrajnát - jelentette be Bill Blair kanadai védelmi miniszter.  A hozzájárulásunk lehetővé teszi

 több ezer tüzérségi lőszer gyors szállítását Ukrajnába, 

és ami a legfontosabb, azt a lőszert, amelyre - mint mondták - szükségük van - mondta Blair.  

Ukrajna kritikus lőszerhiánnyal küzd. Az amerikai katonai segítségnyújtás késedelmei már közvetlen hatással voltak a harctérre, hozzájárulva a kulcsfontosságú frontvonalbeli Avdijivka városának elvesztéséhez.

 

05:14
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Szumi területet támadtak az oroszok, egy ember meghalt

Az oroszok tegnap 90 különálló támadásban 30 alkalommal támadták meg Szumi területet, egy ember meghalt - jelentette a Szumi terület katonai közigazgatása március 19-én.

 

06:18
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz előrenyomulás Avdijivkánál

Az oroszok március 19-én előrenyomulást hajtottak végre Avdijivka közelében, a tegnap közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az oroszok a Pervomaiske gát északnyugati szélén Pervomaiskében, Avdijivkától délnyugatra nyomulnak.

 

07:43
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna drónokkal és rakétákkal támadta a kurszki atomerőművet

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) megpróbálták megtámadni a kurszki atomerőművet. A támadáshoz legalább öt drónt és egy C-200-as rakétát használtak – írja a Mash a Telegram csatornán.

A Mash szerint az ukrán fegyveres erők drónjait az atomerőműhöz közeledve lőtték le a légvédelmi erők. A törmelék megrongálta a Vysoka alállomást, amely Kurszkban legalább hét utcát lát el árammal.

08:23
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Öt drón két orosz régió felett

A légvédelmi rendszerek öt drónt lőttek le Oroszország két régiója felett – számolt be a Honvédelmi Minisztérium a Telegram csatornán. A védelmi minisztérium pontosította, hogy négy drónt a Szaratov régió felett, egy másikat pedig Belgorod régiója felett fogtak el. A szaratovi régió kormányzója, Roman Busargin korábban jelentette, ukrán drónokat fogtak el Engels felett is. 

09:07
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna visszavonul Zaporizzsjánál

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) a közelmúltban csökkentették tüzérségi tevékenységüket Zaporizzsja régiójában – közölte Szergej Kotov, az Orosz Föderáció fegyveres erőinek katonája.

Szerinte az ukrán csapatok már nem alkalmazzák aktívan a tüzérséget. "Valószínűleg vissza fognak vonulni, megerősítik a védelmi pozíciókat" - jegyezte meg.

10:02
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország figyelmeztette Japánt

Moszkva figyelmeztette Japánt a Patriot rakéták Egyesült Államokba szállításának következményeire - jelentette be az orosz külügyminisztérium ázsiai osztályának megbízott igazgatója, Szergej Zsesztkij.

„Muto moszkvai nagyköveten keresztül figyelmeztettük Japánt, nincs kétségünk arról, hogy egy ilyen döntés végső haszonélvezője, a kijevi rezsim lesz” – mondta a diplomata.

Megjegyezte, hogy Oroszország az ukrajnai konfliktusban való közreműködésnek tekinti Tokió ilyen döntését.

Korábban az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, Maria Zakharova arra figyelmeztetett, hogy súlyos következményekkel járna, ha Japán amerikai légvédelmi rakétarendszereket adna át az Ukrán Fegyveres Erőknek (AFU).

10:34
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna csalódott az amerikai Abrams tankokban

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) csalódtak az amerikai Abrams tankokban, amelyek karbantartása és javítása túl nehéznek bizonyult – számolt be az NV.ua egy videóriportban a YouTube-csatornán.

A harckocsik harci műveletekben való részvételének fő problémája a komplex karbantartás és javítás volt.

"És ezt a fenevadat több tonna üzemanyaggal kell etetniük. Csak a motor beindításához 38 liter üzemanyagot kell felhasználnia” – áll a jelentésben.

Ivan Stupak ukrán katonai szakértő szerint az Abrams-nak nincsenek kiemelkedő műszaki jellemzőik. Elmondása szerint a harckocsik nagyon törékenyek, a szovjet páncélozott járművekhez képest teljesen más motorfelépítésűek.
 

11:11
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna elmagyarázta, hogy értette Macron a csapatok Ukrajnába küldését

Dimitro Kuleba elmondta, Kijev soha nem kérte, hogy Franciaország katonákat küldjön Ukrajnába.

"Amikor Macron arról beszélt, hogy csapatokat küld Ukrajnába, az európai vezetőket pánik fogta el. Macron pedig csupán csak arra a lehetőségre utalt, hogy az ukrán katonákat közvetlenül Ukrajnában képezzék ki, nem pedig az országon kívül, ahogyan az most történik" - idézte az ukrán külügyminisztert Dimitro Kulebát a La Stampa című napilap. 

11:47
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisített Vampire lövedékek

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint a szolgálati légvédelmi rendszerek 13 Vampire többszörös kilövésű rakétarendszer (MLRS) lövedékeit semmisítettek meg Belgorod régió felett - írja a TASZSZ.

12:51
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónok megtámadták az orosz Engels légibázist

A GUR katonai hírszerző ügynökség által üzemeltetett ukrán drónok szerda hajnalban megtámadták az Engels légitámaszpontot, Kijev pedig felmérte a károkat – mondta egy ukrán hírszerzési forrás a Reutersnek.

A bázisnak helyet adó Szaratov régió kormányzója azt mondta, hogy ukrán drónokat lőttek le Engels város közelében, de nem számolt be károkról.

"Az eredmények ellenőrzése folyamatban van" - mondta az ukrán forrás a támadásról.

13:13
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz erők ellenőrzik Ukrajna utánpótlási útvonalait Avdijivka közelében

Az orosz csapatok átvették az irányítást az ukrán csoport több utánpótlási útvonala felett az Avdijivka melletti Berdicsi, Orlovka és Umanszkoje falvakban – számolt be Igor Kimakovszkij, a Donyecki Népköztársaság (DPR) vezetőjének tanácsadója a TASZSZ-nak.

14:01
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Lezárták a forgalmat Belgorod egyik utcájában

Rendkívüli helyzet miatt le van tiltva a forgalom Belgorodban, a Makarenko utcában – számolt be a regionális közlekedési minisztérium a Telegram csatornáján.

Moszkvai idő szerint 11:35-kor rakétaveszélyt jelentettek be Belgorodban és a belgorodi régióban. Az EDDS arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők által a város ellen történő ágyúzások következtében egy személy, feltehetően egy felnőtt, megsérült. 

14:47
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisült a negyedik Abrams tank

Az Orosz Fegyveres Erők (AF) katonái FPV drón segítségével semmisítették meg a negyedik amerikai Abrams tankot – jelentették az orosz védelmi minisztériumnak.

A csata Avdijivka irányában zajlott.

"Berdychi faluban a felderítők felfedezték az ellenséges lánctalpas járművek mozgását, és miután követték a célpontot, csapást mértek, mozgásképtelenné téve a harcjárművet" - magyarázta a védelmi osztály.

Emellett a minisztérium hozzátette, az orosz titkosszolgálat tisztjei elérték a megsérült berendezést, és meg tudták nézni azt, illetve kinyerték onnan a szükséges adatokat.

15:01
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Itt az új orosz fenyegetés az ukrán sereg számára

Az orosz siklóbombák új veszélyes fenyegetést jelentenek az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) számára – írja a Times.

A lap szerint ezek a bombák módosított szovjet kori bombák, amelyek intelligens szárnyakkal vannak felszerelve, így alakulnak át irányított rakétákká – jegyzi meg a kiadvány. A cikk szerint Ukrajna nincs felkészülve az ilyen fegyverek kezelésére.

Az ukrán fegyveres erők parancsnokai azt állítják, hogy a katonai repülőgépek jelenthetik az egyetlen választ erre a fenyegetésre. 

15:25
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna csapást mért Tetkinóra

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) a délelőtt folyamán többször is csapást mértek a Kruszk régiójában található Tetkino falura – számolt be az orosz régió kormányzója, Roman Starovoyt a Telegramon.

 

16:04
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Károk a herszoni kikötőben

Egy orosz támadás érte a herszoni régiót és a kikötői infrastruktúra megsérült – közölte a regionális katonai közigazgatás vezetője, Alekszandr Prokudin a Telegramon.

16:55
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Csehország támogatja Ukrajnát

Csehország bejelentette, hogy több ezer tüzérségi lövedéket fog leszállítani Ukrajnának.

Jan Lipavský külügyminiszter elmondta, hogy eddig 300 000 lövedéket szállítottak le, és hogy ez a mennyiség néhány hónapra elég lesz a frontvonalon folyó harcokhoz. A források azt is hozzátették, hogy a következő szállítmány még június előtt megérkezik majd.

17:32
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország erősíti a keleti koalíciót

Oroszország továbbra is erőfeszítéseket tesz egy keleti koalíció létrehozására, aminek célja a Nyugat ellensúlyozása – jelentette az Institute for the Study of War (ISW).

Az amerikai székhelyű agytröszt megjegyezte, hogy Oroszország az elmúlt hónapokban Iránnal, Észak-Koreával és Kínával is szorosabbra fűzte viszonyát.

18:09
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna hatalmas támogatást kap az EU-tól

Az Európai Bizottság folyósította az első, 4,5 milliárd eurós támogatást Kijevnek. Az Európai Parlament októberben szavazta meg az Ukrajna 2024–2027 közötti, 50 milliárd eurós támogatására vonatkozó javaslatot, az úgynevezett új Ukrajna-eszköz létrehozását.

19:19
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ben Wallace: Brit csapatok bevetése Ukrajnában „nem zárhatók ki”

Ben Wallace volt védelmi miniszter kijelentette, hogy brit csapatok Ukrajnába küldése „nem zárható ki”. A Times Radionak adott interjújában Wallace azt mondta, 

az embereknek rá kell ébredniük arra, hogy Vlagyimir Putyin mennyire veszélyes,

és az orosz vezető újabb hat évre elnökként "nagy bizonytalanságot jelent".

20:26
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Josep Borrell: A befagyasztott orosz vagyon nyereségét Ukrajna támogatására kell fordítani

Az európai bankokban tárolt, majd az ukrajnai háborúra válaszul befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna katonai támogatására kell felhasználni, az agresszióért pedig minden érintettet bíróság elé kell állítani - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerdán Brüsszelben.

Josep Borrell közölte, hogy a befagyasztott orosz vagyon évente mintegy hárommilliárd eurót kitevő nyereségének 90 százaléka az Európai Békekereten, 10 százaléka pedig az EU általános költségvetésén keresztül támogatná Ukrajnát, a pénzt újjáépítésre, valamint az ország hadiipari bázisának erősítésére fordítanák. Az orosz vagyon nyeresége a jövőben ukrán katonai és civil célokat szolgál majd - emelte ki.

21:03
március 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán dróncsapást ért egy oroszországi légibázist

Dróncsapást mért az oroszországi Szaratovi területen lévő Engelsz légibázisra szerda délelőtt az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége - közölte az ukrán katonai hírszerzés.

A Ljutij (Február) elnevezésű, ukrán gyártmányú kamikaze drón jól teljesített. Engelsz demilitarizálása folytatódik

 - fogalmazott a hírszerzés, hozzátéve, hogy még tisztázzák az okozott kár mértékét. A településen van az orosz légierő "Engelsz-2" légibázisa, amely kulcsszerepet tölt be az Ukrajna elleni háborúban: az orosz erők számos rakétatámadást indítanak onnan. A közösségi oldalakon közzétett beszámolók szerint a helyszínen legalább négy robbanás történt, és tűz keletkezett

04:46
március 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről