Az összeomlás szélére került Ukrajna, óriási a baj

Események

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.04.05., UkránOroszháború,
Háború Ukrajnában.
Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 774. napjáról.

 

 

06:09
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:11
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Túlterhelt az orosz légvédelem

A brit katonai hírszerzés szerint az ukrán támadások növelték az orosz légvédelmi rendszerekre nehezedő nyomást, ami ahhoz vezetett, hogy Oroszország valószínűleg saját repülőgépeit lőtte le.

 

06:17
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a város lehet az orosz offenzíva célpontja

Zelenszkij szerint Harkov felkészült egy esetleges orosz offenzívára. Volodimir Zelenszkij elnök egy április 6-i interjúban kijelentette, hogy a város védve van arra az esetre, ha Oroszország megpróbálna offenzívát indítani. Több médium is arról számolt be, hogy 

az oroszok még az idén szárazföldi offenzívát indíthatnak Ukrajna második legnagyobb városa ellen.

 

07:20
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Csaknem 13 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6256 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6655 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 45 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoutatásban. 
 

08:37
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz dróncsapás érte Harkovot

Az oroszok drónokkal támadták a várost az éjjel, ezekben három ember megsérült – jelentette be Oleh Szinyehubov kormányzó.

 

09:11
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz belgorodi régiót támadták az ukránok

Több települést drónokkal támadtak az ukránok – írta az orosz állami média Vjacseszlav Gladkov kormányzó tájékoztatása alapján. Gladkov a Telegramon azt írta, Leninszkij faluban egy ház kigyulladt, de a tüzet hamar eloltották.

09:53
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz repülőteret támadtak az ukránok – videó

Az ukrán hadsereg bejelentése szerint a rosztovi orosz légibázison hat harci gépet megsemmisítettek, nyolc másikat megrongáltak. 

 

10:09
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

USA: Az észak-koreai rakéták harctéri tesztje zajlik Ukrajnában

Az észak-koreai rakéták ukrajnai oroszországi bevetése egyedülálló lehetőséget jelentett Észak-Korea számára, hogy fegyvereit harci körülmények között értékelhesse - mondta egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő.

10:39
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Kanada kitart Ukrajna mellett

Kanada támogatása Ukrajna számára fontos hozzájárulás a NATO megerősítéséhez egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok elmulasztotta növelni a támogatását - mondta Chrystia Freeland kanadai pénzügyminiszter.

 

11:03
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok Kínától kaptak segítséget

Kína katonai műholdképeket, mikroelektronikai technológiát, harckocsigyártáshoz szükséges gépeket, optikai műszereket, valamint rakétahajtóanyagot adott át és fokozott űrkutatási együttműködést is ígért Oroszországnak - írja a Bloomberg

 

11:47
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Észtország egymillió töltényt adna Ukrajnának

Észtország két-három milliárd euró értékben vásárolna töltényeket és rakétákat az ukrán hadsereg számára. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a szövetségesek hozzájárulnak a költségekhez.

12:58
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz külügyminiszter Kínába látogat

A kínai külügyminisztérium bejelentette, hogy Szergej Lavrov várhatóan hétfőn Kínába látogat. A Bloomberg arról számolt be, hogy az Egyesült Államok figyelmezteti szövetségeseit, hogy Kína egyre inkább támogatja Oroszországot.

13:45
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Több civil meghalt a Zaporizzsját ért orosz csapásban

Három civil meghalt a délkeleti, Zaporizzsjai területet ért orosz támadásban vasárnap reggel - közölte a helyi kormányzó.

Két férfi és egy nő meghalt saját házuk romjai alatt, amit egy orosz gránát talált el - közölte Ivan Fedorov a Telegramon.

14:24
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

A NATO-főtitkára szerint Ukrajna feladata lesz eldönteni, hogy milyen kompromisszumokra hajlandó

A NATO főtitkára szerint Ukrajna dolga lesz majd annak eldöntése, hogy milyen kompromisszumokra hajlandó a háborút lezáró tárgyalásokon.

Jens Stoltenberg a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök meggyőződése, hogy az orosz fegyveres erők győzelmet arathatnak az ukrajnai hadszíntéren, és éppen ezért el kell juttatni hozzá azt az üzenetet, hogy Oroszország nem fog győzni.

"Minél világosabban üzenjük ezt meg szavakban és cselekedetekkel, annál nagyobb valószínűséggel jön rá Putyin elnök is arra, hogy nem győzhet, és tárgyalnia kell egy olyan békéről, amely biztosítja Ukrajna fennmaradását szuverén, független országként" - fogalmazott a vasárnapi BBC-interjúban a NATO-főtitkár.
 

Arra a felvetésre, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelenlegi álláspontja szerint Ukrajna egy centiméternyi területet sem adhat fel, Stoltenberg hangsúlyozta: a legtöbb háború tárgyalóasztalnál ér véget, de az, hogy a tárgyalóasztalnál mi történik, nagyon szoros összefüggésben van a hadszíntéri helyzettel.

15:05
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz drónok támadtak az éjszaka

Ukrajna az éjszaka folyamán 17 orosz drónt lőtt le a középső és keleti régiókban. A légierő szerint a drónokat a megszállt Krímben lévő egyik bázisról indították. Oroszország állítólag két rakétát is kilőtt.

15:45
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán hírszerzés vezetője ismét Taurus rakétákat kér Berlintől

Az ukrán hírszerzés vezetője újfent reményét fejezte ki, hogy Németország végül mégis Ukrajna rendelkezésére bocsát Taurus manőverező robotrepülőgépeket.   

"A Taurusok minden bizonnyal megkönnyítenék az életünket" - mondta Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés (GUR) vezetője az ARD német tévécsatornának vasárnap adott interjújában, amelyben kifejtette, hogy a rakéta kiváló fegyver parancsnoki központok és más fontos célpontok ellen. Ilyen célpontnak nevezte a Krímet Oroszországgal összekötő hidat is.

Budanov az interjúban megerősítette, hogy Ukrajna tavasszal vagy nyáron újabb orosz offenzívára számít, főként a keleti régióban.
    

Olaf Scholz német kancellár továbbra is határozottan ellenzi a Taurusok Ukrajnába küldését, attól tartva, hogy Kijev a német rakétákkal a frontvonalaktól távoli orosz célpontokra is csapást mérhet, és ezzel belesodorhatja Németországot a háborúba.

16:28
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz tüzérségi támadás érte a frontvonalon fekvő Huljapolét

Orosz tüzérségi támadás érte a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régió frontvonalában lévő Huljapole települést vasárnapra virradóra, három civil meghalt - jelentették helyi hivatalos források. 

Zaporizzsja megye kormányzója a Telegramon azt közölte, az orosz erők rakétasorozatvetővel lőtték a települést.Támadást jelentettek a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből is, melynek kormányzója, Oleh Szinyehubov azt közölte, az orosz fél drónokkal támadta a megye székhelyét. A támadásban 10 lakóház és egy óvoda is megrongálódott - tette hozzá.

 

17:18
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Háború vagy béke - Fontos lépésre szánta el magát Ukrajna

Ukrajna a következő napokban állapodik meg Svájccal az első békecsúcstalálkozó időpontjáról. Egyelőre nincs lista azokról az országokról, amelyek részt vesznek az eseményen, de várhatóan 80-100 ország fogja képviseltetni magát.

18:08
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Német szövetségi kancellár: Így érhet véget a háború

Ukrajna támogatása kulcsfontosságú az európai béke helyreállításához. A háború akkor ér véget, amikor Putyin úgy dönt, hogy visszavonja csapatait - mondta Olaf Scholz, német szövetségi kancellár.

Az ukrajnai háború abban a pillanatban ér véget, amikor Putyin úgy dönt, hogy visszavonja csapatait. Ezt a döntést azonban csak akkor fogja meghozni, ha belátja, hogy a csatatéren nem tudja megnyerni a háborút

 - mondta a kancellár.

 

18:48
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Kupjanszkot támadták az oroszok

Egy 85 éves nő meghalt, miután Oroszország légibombával csapást mért Ukrajna Harkovi régiójában fekvő Kupjanszkra - jelentették az ukrán hatóságok.

A holttestet az oroszok által április 6-án késő este eltalált lakóház romjai alól emelték ki.

19:31
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint érzékeny veszteséget okoztak az oroszoknak

Oroszország hét katonai repülőgépet veszített az ukrán dróntámadás során, amelyet április 5-én hajtott végre Ukrajna a Yeysk orosz légi támaszpont ellen - közölte az ukrán katonai hírszerzés (HUR) egyik forrása.

Az ukrán erők aznap három orosz repülőteret támadtak drónokkal - írja a Kyiv Independent.

20:18
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

A britek szerint csökkennek az orosz háborús veszteségek

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma kiadta a megszokott jelentését az orosz ukrán háborúról. A britek szerint átlagosan napi 913-ra csökkent a harcokban elesett és megsebesült orosz katonák száma.

Az orosz veszteségek csökkenése a jelentés szerint összhangban van azzal, hogy az elmúlt hónapban kevesebb támadást indítottak az orosz erők.

20:44
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Aknamentesítésre kap forrásokat Ukrajna

Ukrajna külföldi partnerei több mint 700 millió dollárt különítettek el az ország aknamentesítésére. Az Egyesült Államok, Svájc, Norvégia, az EU országai és Japán a legfontosabb adományozók között vannak. Az ukrajnai aknamentesítési koalícióban mintegy 20 ország vesz részt - írja a Kyiv Independent.

22:28
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij a háború elvesztésére hívta fel a kongresszus figyelmét

Az ukrán elnök szerint vasárnap az Amerikai Egyesült Államokhoz fordult katonai támogatásért, mivel szerinte "enélkül Ukrajna elveszti a háborút".

Zelenszkij szerint, ha ők elbuknak, Oroszországot semmi sem fogja megállítani a további terjeszkedésben. 

22:51
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanásokról érkezett jelentés az ukrajnai Csernomorszk-ból

Az utóbbi időben az orosz csapatok célzott rakétacsapásokat hajtottak végre az AFU személyi állományának, felszerelésének és zsoldosainak állomásaira, valamint Ukrajna energetikai, hadiipari, katonai adminisztrációs és kommunikációs létesítményeire. Helyi idő szerint 20 óra 43 perckor orosz csapatok robbantottak a várostól nem messze. 

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hangsúlyozta, hogy a hadsereg nem csapott le lakóépületekre és szociális intézményekre.

23:13
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán hírszerzés szerint semmi közük a zaporizzsjai atomerőmű incidenséhez

A két éve orosz ellenőrzés alatt álló atomerőmű vezetése közölte, hogy drónnal támadták az ukrán fegyveres erők a komplexum hatodik blokkját.

"Ukrajnának semmiféle fegyveres provokációhoz nincs köze az Oroszország által illegálisan megszállt zaporizzsjai atomerőmű területén"

 - hangoztatták.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az X-en arról írt, hogy a vasárnapi dróntámadás károkat okozott az egyik reaktort rejtő épületben, de a létesítmény nukleáris biztonsága nem sérült. Egy áldozatot jelentettek.

Grossi nyomatékosan felszólította a katonai döntéshozókat, hogy tartózkodjanak azon támadásoktól, mellyel veszélyeztetik a nukleáris létesítmények épségét.

 

23:42
április 07, 2024
Vágólapra másolva!

Megtalálták a korkuszi terrortámadás felbujtóját

A krasznogorszki "Crocus City Hall" koncertteremben lövöldözés és tűzvész történt március 22-én este. Több férfi berontott az épületbe, közvetlen közelről lövöldözött az emberekre és gyújtóbombákat dobált.

A koordinátort, aki a támadás helyszínéül a króciai városházát és az ukrán határra vezető menekülési útvonalat jelölte meg, Szajfullónak hívják

 - mondta a terrortámadás vádlottja a kihallgatáson, amelynek felvételeit az Egyes Csatorna tette közzé.
"Sayfullo tájékoztatott minket, hogy menjünk Ukrajnába, Kijevbe. Ott pedig egymillió rubelt adnak nekünk" - mondta egyikük.
 

 

04:32
április 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről