Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Teljesen leégett egy híres ókori város Törökországban

Vágólapra másolva!
Tűzvész pusztított egy törökországi ókori romvárosban, a Dardanellákhoz közel, az Égei-tenger partján fekvő Asszoszban.
Vágólapra másolva!

Asszosz kilencven százaléka legégett - közölte Mesut Bayram, Ayvacik városnegyed polgármestere szerdán a Halk televízióban. Az egykori kikötővárost az időszámításunk előtti VIII. században alapították a Dardanellák partján fekvő Canakkale törökországi tartományban. Sérültekről nem érkeztek jelentések. Mesut Bayram elmondta, hogy 

hat helikopter, két repülőgép és 30-40 teherautó vett részt az oltásban.

A polgármester közölte, hogy a tűzoltók teljesen körülzárták a szomszédos Behram városát, ahonnan a lakosok egy részét a rendőrség kimenekítette, a tűzoltóhelikopterek és repülőgépek pedig a szomszédos bozótosban pusztító erdőtüzet igyekeztek megfékezni. 

A tüzet feltehetően egy eldobott égő cigarettacsikk, vagy az út szélére ledobott vizesüveg okozhatta

 - mondta a polgármester a Halk televízióban. A Canakkale városától mintegy 85 kilométerre fekvő Asszosz népszerű turisztikai nevezetesség, az ókorban számos filozófus és tudós - közöttük Arisztotelész - járt itt - olvasható a török kulturális és idegenforgalmi minisztérium honlapján. A romváros egyik legjelentősebb nevezetessége Pallasz Athénének, a bölcsesség istennőjének a temploma, Anatólia egyik legrégebbi dór stílusú temploma. A rómaiak később 4000 nézőt befogadó óriási színházat építettek a városban.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Törökország szomszédságában, Görögországban is hatalmas erdőtűz pusztít. Görögországban emberek ezrei kényszerültek menekülni a görögországi Rodosz szigetén pusztító tüzek elől, majd egy hónap múlva az ország több részén ismét magas riadókészültség volt érvényben. 

Az űrből is látszott az erdőtüzek okozta pusztítás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről