Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Változnak az erőviszonyok az EP-ben: nagyot nőtt a jobboldal

Orbán Viktor, orbánviktor, Giorgia Meloni, giorgiameloni
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) Giorgia Meloni olasz miniszterelnök társaságában az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján 2024. március 21-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Megerősödött az európai jobboldal a 720 tagú Európai Parlamentben, köszönhetően a vasárnapi EP-választásoknak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládjának (ECR) 73 helye lesz az új EP-ben, ami néggyel több az eddiginél, és 10,1 százalékot jelent. Az Identitás és Demokrácia (ID) 9 hellyel nyert többet, mint amennyi volt neki, s ez összesen 58-at jelent, ami 8,1 százalék. Az Európai Néppárt (EPP) 185 helyet visz, ami 9 hellyel jobb (25,7 százalék), mint a kifutó EP-ben ülő frakciójuk volt, és ők lesznek a legnagyobb frakció. 

A Fidesznek, amely jelenleg pártcsaládon kívüli, 11 helye lesz,

 a német AfD-nek pedig 15, és még van pár frakción kívüli jobboldali párt.

Az Európai Parlamentben a többséghez 361 szavazat kell. Az EPP-nek, az ECR-nek, az ID-nak, valamint a 11 fős Fidesz-küldöttségnek és a 15 fős AfD-nek együtt 342 helye van, ami nem elég a többséghez.

Viszont mindhárom pártcsaládnak nőtt a támogatottsága és ezzel az EP-ben a súlya is.- írja összefoglalójában a Mandiner. 

A kifutó, 705 fős parlamentben, ahol 353 fő kellett a többséghez, a baloldalnak 356 képviselője volt, ami három fős többséget jelentett. 

Az új, 720 tagú testületben a baloldali frakcióknak közösen 305 képviselőjük lesz, azaz ők még messzebb lesznek a többségtől, mint a jobboldal, ami újdonság az EP történetében.

A Politico számai szerint szocialista frakció eddig úgy tűnik, két helyet vesztett, és 137 képviselőjük lesz (19 százalék). A liberálisok és a zöldek viszont nagyot estek: a liberális Renew (ebben ült a két momentumos képviselő) 22 helyet vesztett, s így 80 fős frakciója lesz (11,1 százalék); a zöldek pedig 19 helyet vesztettek, így 52 helyük lesz, és 7,2 százalékot jelent. A Bal egy képviselőt vesztett, 36 képviselőjük lesz, ami 5 százalékot jelent.

A pártcsaládon kívüliek száma (a Fidesszel és a Tisza párttal együtt) 99 fő.

Persze mindez felértékeli a párcsaládon kívüli pártokat.

Igaz, hogy a két nagy párt miatt a parlament politikai szövetségeit nem jobb- és baloldalban, kétosztatúan írhatjuk le, hanem háromosztatúan: középen együttműködik az egyre megkülönböztethetetlenebbé váló két nagy párt, s mellettük van a markáns jobboldal és a markáns baloldal. Azonban a közép és a markáns baloldal gyakran összefog a markáns jobboldallal szemben, mivel a néppárt egyre inkább balra tolódik.

Most viszont a jobboldali előretörésnek esélye lehet az EPP jobbra húzására - írja a Mandiner.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről