Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

Észak-Korea kivégzett egy férfit, mert dél-koreai zenét hallgatott

Vágólapra másolva!
Egy 22 éves észak-koreai férfit nyilvánosan kivégeztek, mert dél-koreai filmeket és zenét nézett és osztott meg - állítja egy jelentés, amely rávilágít arra, Phenjan kétségbeesetten próbálja megfékezni a külső információk és a kultúra áramlását.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai egyesítési minisztérium által csütörtökön közzétett, az észak-koreai emberi jogokról szóló 2024-es jelentésben részletezett eset 649 észak-koreai disszidens vallomását tartalmazza.

Egy meg nem nevezett disszidens vallomása szerint a 

Hvanghe tartományból származó fiatalembert 2022-ben nyilvánosan kivégezték, mert 70 dél-koreai dalt hallgatott meg, három filmet nézett meg és terjesztett, amivel megsértett egy 2020-ban elfogadott észak-koreai törvényt, amely tiltja a "reakciós ideológiát és kultúrát".

A jelentés részletezi az észak-koreai hatóságok kiterjedt erőfeszítéseit a külső információáramlás ellenőrzésére, különösen a fiatalok körében.

A szigorítás további példái közé tartoznak az olyan "reakciós" szokásokért kiszabott büntetések, mint a fehér ruhát viselő menyasszonyok, a vőlegények, akik a menyasszonyt cipelik, a napszemüveg viselése vagy az alkohol fogyasztása borospohárból - mindezeket dél-koreai szokásnak tekintik. A jelentés szerint a mobiltelefonokat is gyakran ellenőrzik - írja a Guardian.

A K-pop betiltása része annak a kampánynak, amelynek célja, hogy megvédje az észak-koreaiakat a nyugati kultúra "rosszindulatú" befolyásától, amely a korábbi vezető, Kim Dzsong Il alatt kezdődött, és fia, Kim Dzsong Un alatt erősödött fel - számolt be a Times of India.

Az amerikai kormány által finanszírozott Radio Free Asia 2022-ben azt mondta, hogy a rezsim keményen fellép a "kapitalista" divat és frizura ellen, célba véve a "skinny farmert" és az idegen szavakkal ellátott pólókat, valamint a festett vagy hosszú hajat.

Szakértők szerint az, hogy a dél-koreai populáris kultúra beszivároghat az észak-koreai társadalomba, 

veszélyt jelenthet arra az ideológiára, amely abszolút hűséget követel a "tévedhetetlen" Kim-dinasztia iránt, amely az országot 1948-as alapítása óta irányítja.

"A dél-koreai kultúra Észak-Koreára gyakorolt hatásának sebessége nagyon gyors. A fiatalok követik és másolják a dél-koreai kultúrát, és nagyon szeretnek mindent, ami dél-koreai" - mondta egy 20-as évei elején járó, Észak-Koreából disszidált nő egy szöuli tájékoztatón újságíróknak.

Természetesen nyilvánosan nem mondhatunk semmi rosszat Kim Dzsongun ellen, de közeli barátok, párok vagy családtagok között igenis kimondjuk az őszinte szavakat a vezetőről

- állította egy észak-koreai nő, aki szintén nem ért egyet Kim diktatórikus vezetésével.

Az elmúlt hetekben Észak-Korea több ezer, hulladékot tartalmazó léggömböt küldött a határ fölé, megtorlásul a délről indított léggömbökre, amelyek rakománya Phenjan-ellenes röplapokat, dollárbankjegyeket és K-pop zenét tartalmazó pendrive-okat tartalmazott.
 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről