A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Újabb eszkalációs lépés: Macron a legmodernebb Mirage vadászgépekből is küld Ukrajnának

Airbus A320
Mirage 2000 típusú francia elfogó vadászgép
Vágólapra másolva!
A NATO egyik legjobb negyedik generációs vadászbombázójából küldenek majd párat az ukránoknak - írja a Politico alapján a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Emmanuel Macron elnök csütörtökön bejelentette, Franciaország Mirage 2000 típusú vadászgépeket küld Ukrajnának, ami országa Kijevnek nyújtott közvetlen katonai támogatásának jelentős növelésének tűnik – írta a Politico alapján a Mandiner.

MACRON, Emmanuel; ZELENSZKIJ, Volodimir
Emmanuel Macron francia államfő üdvözli Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt  Fotó: MTI/MTVA

A francia elnök azt is elmondta, hogy az ukránok már idén nyáron öt-hat hónapos képzésben részesülnek Franciaországban, a cél pedig 4500 katona kiképzése.

Mindig is ugyanaz volt a filozófiánk, segítünk az ukránoknak harcolni

– mondta.

A francia elnök azzal érvelt, hogy Kijevnek az F-16-osok beszerzésére és kiképzésére kell összpontosítania, amelyek elterjedtebbek, mint a francia vadászgépek. A Portfolio által közölt összeállításban azt írták, hogy

a francia Dassault által fejlesztett gépnek az ukrán pilóták valószínűleg örülni fognak, hiszen a NATO egyik legjobb negyedik generációs vadászbombázójáról van szó. 

Ismertették, hogy a Mirage széria gépei a hidegháborús korszak legendás fegyverei közé tartoznak. Az 1984 nyarán szolgálatba álló, a korábbi Mirage III-asokat és Mirage F1-eket váltó Mirage 2000 sokak szerint a korszak egyik legjobb vadászbombázója. Franciaország, mint NATO-tagállam értelemszerűen a szovjet vadászgépek ellen fejlesztette ki a Mirage 2000-et, fő vetélytársa nem egy MiG vagy egy Szuhoj volt, hanem az amerikai F-16-os. Mindkét gép aránylag olcsónak számít, bár a Mirage ára néhány millió dollárral meghaladja az amerikai vetélytársét. Alacsony magasságokban az F-16 alapvetően jobban manőverezik, több fegyvert tud szállítani, hatótávolsága pedig közel háromszorosa a francia gépnek, ugyanakkor 

a Mirage kisebb, könnyebb, majd kétszer olyan gyors és jobban emelkedik, így főként közepes és nagy magasságokban hatékonyabb gépnek számít, mint az F-16-os.

Orosz oldalon pedig a Mirage 2000 „ellenfele” elsősorban a MiG-29-es, mely legtöbb repülési jellemzője csak minimálisan mutat jobb értékeket, mint a francia gépé, hatótávolságuk azonban kisebb.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan hány francia gép érkezik majd Ukrajnába, azt azonban igen, hogy Kijev a gép legmodernebb, 2000-5-ös variánsát fogja megkapni.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!