A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Rejtélyes, több ezer éves labirintust találtak Krétán

labirintus,Kréta
Fotó: X
Vágólapra másolva!
A görög hatóságok arról számoltak be június közepén, hogy egy egyedülálló építményt ástak ki egy domb tetején Krétán egy nemzetközi repülőtér radarrendszerének kiépítése során. A labirintus a minószi kultúra idejére datálható, ez az első ilyen felfedezés a népszerű szigeten.
Vágólapra másolva!

Kréta nyugati részén, Kastelli városának közelében egy furcsa ókori építményre bukkantak egy repülőtér radarrendszerének kiépítése során június közepén 

- számolt be róla a parismatch.com. Ez az első ilyen felfedezés a népszerű szigeten. 

Az építmény nyolc koncentrikus kőgyűrűből áll, falai 1,4 m vastagok. A bronzkorból származik, körülbelül 1800 m2 területet foglal el. 

A labirintus építése az i.e. 2000 és 1700 közötti időszakra, a középső minószi időszakra tehető. Ekkor épültek meg az első nagyobb paloták is, amik a minószi kultúra emlékeit őrzik. A legnagyobb a knósszoszi palota i. e. 1900-ból, ekkor jelentek meg a falfestmények is a házakon. A kor kultúrjához kötődik a Minótaurosz és a labirintus története is.

 A Minótaurosz a görög mitológiában egy félig ember, félig bika alakú teremtmény volt. Az emberek szeme elől abba a labirintusba rejtették, amelyet Daidalosz épített Kréta szigetén. A név jelentése: Minósz bikája.

A régészek egyelőre nem tudják, mi volt az épület pontos rendeltetése, a hatóságok úgy vélik, hogy a helyet valószínűleg vallási szertartásokra használták.

 A terület közelében állatcsontokat is találtak. Lina Mendoni kulturális miniszter arról tájékoztatott, hogy 

a radarrendszer kiépítéséhez új helyszínt keresnek. 

Az i. sz. 132-135-ig tartott, Simon Bar Kohba vezette rómaiak elleni zsidó felkelés föld alatti búvóhelyeit és alagútjait tárták fel a régészek Izrael északi részén, Galileában - jelentette az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA). Marokkói régészek felfedezték az ország "első" ókori kikötői negyedét, amely az UNESCO világörökségi listáján szereplő Sellával épült egybe.

Egyiptomi régészek színes múmiákról készült portrékat tártak fel – jelentette az egyiptomi kormány. A kutatók egyiptomi múmiák két teljes portréját és mások töredékeit találták meg az egyiptomi Fayoumban található Gerza ásatási helyén, így ezek az alkotások az elsők, amelyeket több mint 115 év után fedeztek fel. Flinders Petrie angol régész volt az utolsó, aki hasonló műalkotásra bukkant, amikor 1911-ben 146 múmiaportrét fedezett fel egy római temetőben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!