Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Manfred Weber többször is világossá tette, hogy egy migrációpárti politikus

Vágólapra másolva!
Az Európai Néppárt vezetője sokszor és sokféleképpen támogatta az Európát elözönlő illegális migrációt, és a magyar határkerítés egyik legnagyobb ellenzője volt. Weber szerint az EU egy jogközösség, ennek ellenére Brüsszel a mai napig nem járult hozzá a magyar határkerítés költségeihez - írta meg a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Háborúpárti, gazdaságellenes és migrációpárti koalíció jött létre Európában, Manfred Weber régi ellensége Magyarországnak. Hozzá képest „Von der Leyen csupán egy ministráns kislány” – fogalmazott a közelmúltban Orbán Viktor.

A miniszterelnök a migráció kérdésében zajló unióval folytatott csatáról és uniós büntetésről kijelentette: Manfred Weber szívéhez közel álló cél, hogy ártson Magyarországnak.

- írta a Magyar Nemzet.  A kormányfő felidézte, hogy 2018-ban a választás megnyerése után nagyon gyorsan megindították az eljárást Magyarország ellen, most pedig ugyanez történt a bíróság ítéletének esetében.

2015 óta Angela Merkel százszor is megbánhatta híres „Wir schaffen das” – vagyis „Meg tudjuk csinálni” mondatát, amellyel az országot elözönlő migránsok befogadására biztatta a németeket.

Manfred Weber pedig egyike azoknak, akik miatt a határvédelmi intézkedéseknek nincs általános uniós támogatása. Orbán Viktor miniszterelnök már évekkel ezelőtt kérte, hogy az EU járuljon hozzá Magyarország határvédelmi kiadásaihoz, mert az óriási költségeket okozott az egész Európai Uniót védő Magyarországnak.

A lap idézte a Politico korábbi cikkét, melyben a Néppárt elnöke arra figyelmeztetett, hogy

a szolidaritás nem egyirányú utca,

célozva ezzel arra, hogy minden uniós országnak be kell tartania a menekültkvótákat.

Ezen túl is a migráció és háborúpárti, a magyarokat szinte zsigeréből gyűlölő Manfred Weber az elmúlt években számtalan nyilatkozatot tett a migráció elősegítése kapcsán.

„Az Európai Uniónak be kell fogadnia húszezer menekültet a szíriai Aleppóból” – sürgette még 2016-ban évértékelő sajtótájékoztatóján Berlinben Weber.

„Az EU nem szorítkozhat a pénzügyi segítségére, a csekkfüzet megnyitása mellett a tehermegosztás és a humanitárius segítségnyújtás jegyében be kell fogadnia egy húszezer fős kontingenst a leginkább segítségre szoruló aleppóiak közül.”

Donald Trump határkerítése kapcsán egy 2017. januári Twitter-bejegyzésében pedig azt írta: „mi nem építünk falakat, mi hidakat akarunk építeni.”

2017-ben a német Weber már az európai országokra egyfajta menekült kvótát szeretett volna alkalmazni. Azt hangsúlyozta, hogy középtávon mindenképpen a bevándorlók egy kötelező érvényű elosztási mechanizmusára van szükség. Ugyanebben az évben az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal szemben a migránsok tagországok közötti korlátozott elosztása miatt. Ennek kapcsán Weber azt mondta:

A bizottság lépése teljesen rendben van, mert az Európai Unió jogközösség, és valamennyi tagországnak tiszteletben kell tartania a közösségi jogot.

Weber ekkor azt is hangsúlyozta, hogy az uniós intézmények „készen állnak” az eljárás alapját jelentő 120 ezer fő elosztásánál túlmutató, állandó „tehermegosztási” rendszer bevezetésére, de egyes tagállamok „önzősége” hátráltatja a folyamatot.

Magyarországnak el kell ismernie, hogy a szolidaritás nem egyirányú utca és fontos, hogy Orbán Viktor elismerje, mennyire szükséges az EU-országok közötti szolidaritás.

„Minden tagországtól elvárjuk, hogy tartsa tiszteletben a bírósági döntést a menekültek elosztását illetően”.

 

„Az, hogy idén sikerül-e megoldást találnunk a migrációs kérdésre, döntő lesz Európa sorsa szempontjából. Megértem néhány közép- és kelet-európai aggodalmát a multikulturális Európával kapcsolatban. De a méltányos tehermegosztás és az európai szolidaritás nélküli megoldás elfogadhatatlan.”

– írta közösségi oldalán Weber 2018-ban.

„A migrációval kapcsolatban a beszéd ideje lejárt, az Európai Tanácsnak határozott fellépésre van szüksége. Európa a szolidaritás kontinense, és azt akarjuk, hogy ez így is maradjon […] Magyarország tavaly összesen száz migránsnak engedélyezte, hogy a területén maradjon. Nem ez az európai modell és mi sem ezt szeretnénk. Mi egy olyan kontinenst szeretnénk, ahol az emberek segítenek a rászorulóknak.” – mondta 2023 februárjában.

Weber sajnálkozott, hogy a szolidaritás nem működik EU-s szinten, pedig Németországnak, Franciaországnak és a többi tagállamnak is segítenie kellene, enyhíteni Olaszország terheit.

„Nem állhatnak tétlenül, hanem önként be kell fogadniuk menedékkérőket a területükre” – mondta.

Idén áprilisban pedig már az Európai Néppárt elnöke arról örvendezett, hogy milyen hatalmas siker az elfogadott migrációs egyezmény, és hogy mennyire dühös azokra, akik majdnem megakadályozták az Európai Parlament pozitív döntését.

A magyar miniszterelnöknek üzenve azt mondta:

Kereszténydemokraták vagyunk, és nem hagyjuk, hogy a mi Európánkat elpusztítsák a szélsőségesek, mint a lengyel PiS, Orbán Viktor, az AfD és Marine Le Pen.


Idén májusi Európa befogad és véd című véleménycikkében elismerte: „A migráció kihívás, de olyan kihívás, amelynek megfelelhetünk.”

Le kell zárnunk határainkat a fenyegetések, az emberkereskedők és a bűnözés előtt, és meg kell nyitnunk azok előtt, akik biztonságosan, legálisan és méltó módon szeretnének Európába jönni.

– tette hozzá.

„Az elmúlt években a jobboldali populisták félelmet terjesztettek anélkül, hogy bármit is tettek volna határaink biztonságáért... a menekültügy és a migráció nem a félelemről vagy az ideológiáról szól, hanem a szolidaritásról és a biztonságról, mert egyik nem létezhet a másik nélkül”– elmélkedett akkor a szélkakas véleményéről is hírhedt politikus.

A lap szerint

Weber kétarcúságának ékes bizonyítéka, hogy az elmúlt években az általa vezetett Európai Néppárt következetesen elutasította a határkerítések építését, politikusaik rendre támadták Magyarországot a meghozott határvédelmi lépések miatt.

Manfred Weber finn határkerítést támogató idén májusi kijelentése azért is meglepő, mert korábban élesen bírálta a magyar kormányt, amikor az arról döntött, hogy kerítést épít az ország déli határvidékére.

Közölték, Brüsszel a mai napig nem járul hozzá a költségekhez, holott a határzár egész Európát védi a tömeges migrációtól.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről