Kiderült, hogy milyen sérülést szenvedett a dán miniszterelnök a támadáskor

Vágólapra másolva!
Mette Frederiksen dán kormányfőt kórházba vitték, miután pénteken Koppenhága belvárosában bántalmazta őt egy férfi.
Vágólapra másolva!

Kisebb nyakrándulásos sérülés miatt kórházba vitték Mette Frederiksen dán kormányfőt, miután pénteken Koppenhága belvárosában bántalmazta őt egy férfi - közölte a miniszterelnök hivatalának tájékoztatása alapján az MTI. Frederiksen "biztonságban van, de megrázta" a pénteki incidens - fűzte hozzá a hivatal szombati közleményben, amelyben azt is bejelentették, hogy a kormányfő aznapra tervezett programjait lemondták.

A 39 éves férfit, aki a szemtanúk szerint megütötte a kormányfőt, a rendőrség rögtön őrizetbe vette. A gyanúsított előzetes letartóztatásáról döntő tárgyalást szombaton tartják meg egy kerületi bíróságon. Az incidens Koppenhága központjában, a Kultorvet téren történt.

A gyanúsított indítékáról egyelőre nem adtak ki tájékoztatást.

Szemtanúk szerint a férfi a téren odasétált a kormányfőhöz, és olyan erősen meglökte a vállát, hogy ő megtántorodott, de el nem esett, és saját lábán távozott a helyszínről.

A durva támadást Európa-szerte elítélték a politikai vezetők

Megdöbbenéssel értesültem a barátom, Mette Frederiksen, szövetségesünk, Dánia miniszterelnöke elleni erőszakos cselekményről. Határozottan elítélek minden politikai vezető elleni erőszakot

- írta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az X közösségi médiaplatformon. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közleményében "megvetésre méltó tettnek" nevezte a támadást, és hangsúlyozta, hogy az "szemben áll mindazzal, amiben hiszünk és amiért harcolunk Európában".Emmanuel Macron francia elnök szintén elítélte és "elfogadhatatlannak" nevezte a történteket, és gyors felépülést kívánt Frederiksennek. Petteri Orpo finn kormányfő közleményében ugyancsak határozottan elítélte a demokratikusan megválasztott vezetők elleni erőszak minden formáját. 

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kijelentette: "egy demokratikusan megválasztott vezető elleni támadás egyúttal a demokráciánk elleni támadás is". A 27 tagállamot tömörítő Európai Unióban csütörtökön kezdődtek meg és vasárnap estig tartanak az európai parlamenti választások. Dániában vasárnap voksolnak az emberek. Médiajelentések szerint a Frederiksen elleni támadás nem kampányrendezvényen történt - írja a Tények.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, nem ez az első eset, hogy európai politikusra támadnak rá a nyílt utcán: Május közepén meglőtték Robert Ficót, aki azóta túl van az életveszélyen és friss hírek érkeztek az állapotáról. Robert Fico videoüzenete szerint a nyugati kormányok szabadon engedték tombolni ellenzékét és hagyták, hogy leszámoljanak vele.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!