Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Putyin már a nukleáris rakétákat készíti elő

tüzelőskép,ukrajnaiháború,ukrajnaiháborútűz,
Ukrajnai háború.
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A közepes hatótávolságú nukleáris erőkről (INF) kötött szerződés körüli helyzet volt a fő témája az orosz elnök és az Orosz Biztonsági Tanács találkozójának.
Vágólapra másolva!

„Ma megvitatjuk Oroszország további lépéseit a közepes és rövidebb hatótávolságú földi rakéták bevetésére vonatkozó egyoldalú moratórium kapcsán” – mondta Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok néhány évvel ezelőtt egy kitalált indokkal kilépett a szerződésből, és bejelentette, hogy ilyen rakétarendszerek gyártásába kezd.

2019-ben Oroszország megígérte, hogy nem fog ilyen rendszereket gyártani és telepíteni mindaddig, míg az Egyesült Államok is megtagadja ezek telepítését a világ bármelyik részén.

Most már tudjuk, hogy az Egyesült Államok nemcsak gyártotta ezeket a rakétarendszereket, de használta is őket a dániai gyakorlatok során

– mondta Putyin.

Az Egyesült Államok korábban bejelentette, hogy közepes hatótávolságú rakétákat fog Ázsiába telepíteni Kína féken tartására - írja a Tass.

2019. augusztus 2-án az Egyesült Államok hivatalosan kilépett a Szovjetunió és az Egyesült Államok által 1987. december 8-án aláírt INF-szerződésből. Az amerikaiak azt követelték, hogy az új 9M729-es cirkálórakétákat semmisítsék meg, mivel megsértették a szerződést. Oroszország tagadta a vádakat, mondván, hogy a 9M729-es rakéta műszaki paraméterei a szerződésben megengedett paramétereken belül vannak, és viszontkeresetet nyújtott be Washingtonnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről