Szőrszál nőtt a torkában a dohányzástól egy osztrák férfinak - fotó

Vágólapra másolva!
Egy osztrák dohányosnak a torkában szőr kezdett nőni, ami a cigarettafüggőség egy igen ritka szövődménye.
Vágólapra másolva!

Az 52 éves férfi 2007-ben kereste fel az orvosokat, körülbelül 17 évvel azután, hogy elkezdett dohányozni. Légzési nehézségekre és krónikus köhögésre panaszkodott - írja a American Journal of Case Reports.

A tükrözéses vizsgálat során gyulladást és több szőrszálat mutattak ki a férfi torkában egy olyan területen, amelyet korábban már megműtöttek. A férfinél endotracheális szőrnövekedést, vagyis a torokban növő szőrszálakat diagnosztizáltak.

A férfi 10 évesen majdnem megfulladt, és légcsőmetszéssel kezelték, hogy stabilizálják a légzését.

Később, amikor köhögése és légszomja miatt kezelésre szorult, szőrnövekedést észleltek a transzplantáció helye körül.

Az orvosoknak sikerült eltávolítaniuk a szőrszálakat, ami enyhülést hozott, de nem jelentett végleges megoldást.

A szőrszálak tovább nőttek, és a beteg 14 éven keresztül évente visszatért a kórházba, ugyanazokra a tünetekre panaszkodva.

Jellemzően hat-kilenc 5 centiméteres szőrszál volt a férfi torkában, némelyik áthaladt a hangszálain és a szájában végződött. 

Az eltávolítás mellett a férfit antibiotikummal kezelték, mivel a szőrszálakat baktériumok borították.

A betegséget csak 2022-ben sikerült orvosolni, amikor a férfi abbahagyta a dohányzást, és az orvosok endoszkópos argonplazma-koagulációt tudtak végezni, az az elégették a gyökeret, amelyből a szőr nőtt.

A következő évben az eljárást megismételték, amely teljesen megszüntette a szőrszálak újbóli megjelenését. Jelentésükben az orvosok megjegyezték, hogy ez a második ilyen eset volt, amelyet valaha láttak.

A kezelőcsoport úgy véli, hogy az állapotot a férfi dohányzása váltotta ki. A dohányzás ugyanis gyulladást idéz elő a torokszövetben, ami miatt az őssejtek szőrtüszőkké alakulhatnak, és így lehetővé válik a szőrnövekedés - írja a New York Post.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!