Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Percről percre

Ukrán drónok a Fekete-tenger felett, súlyos támadás érte Novorosszijszkot, rakéta támadást indítottak az oroszok

Események

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború
Ukrán katonák kiképzésen a harkivi régióban június 28-án
Fotó: Roman PILIPEY / AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 861. napjáról.

 

22:01
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem hajlandó kompromisszumot kötni Oroszországgal

Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője Washingtonban újságíróknak kijelentette, hogy Ukrajna nem hajlandó kompromisszumot kötni Oroszországgal a háború befejezése érdekében tett területi engedményekről, bár meghallgatja az igazságos béke elérésére vonatkozó tanácsokat. 

Nem vagyunk hajlandók a kompromisszumra az olyan fontos értékek, mint a függetlenség, szabadság, demokrácia, területi integritás, szuverenitás tekintetében

- idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál a tisztségviselőt.

Jermak hangsúlyozta, hogy az amerikai elnökválasztástól függetlenül Ukrajna továbbra is lobbizni fog az amerikai kormánynál a támogatás folytatásáért.

Rámutatott arra, hogy Ukrajna kétpárti támogatást kapott Washingtonban, és a közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak többsége változatlanul Ukrajna mellett áll két év háború után is. Leszögezte, hogy a novemberi elnökválasztás eredménye az amerikai nép döntése lesz, és Kijev tiszteletben fogja tartani.

21:25
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok Iszkander-K rakétával támadták a dnyipropetrovszki régiót

Az ukrán légierő közölte, hogy az oroszok három Iszkander-K rakétával, négy H-59-es robotrepülőgéppel és öt Sahid típusú csapásmérő drónnal támadták meg a dnyipropetrovszki régiót.

20:54
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz erők rakétacsapást mértek Dnyipro városára

Rakétacsapást mért Oroszország a kelet-ukrajnai Dnyipro városra szerda reggel, a támadásban az eddigi adatok szerint öten meghaltak és 53-an megsebesültek - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Facebookon.

Borisz Filatov polgármester közlése szerint a támadás következtében a megyeszékhelyen megrongálódott egy bevásárlóközpont, két iskola, három óvoda és két kórház is, utóbbiak egyikében a járóbetegek ellátását végző klinika épülete teljesen megsemmisült. 

Oroszország, Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, Donyeck, Avdijivka
Orosz katonák légvédelmi gépágyúval tüzelnek.
Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium / MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

 

20:14
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország átveszi az irányítást egy kulcsfontosságú frontvárosban

Elfoglalta Csasziv Jar város Szhidni negyedét a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A kelet-donyecki régió stratégiai fontosságú városa, Csasiv Jar régóta orosz célpont.

Hónapok óta orosz légi-, tüzérségi és dróntámadások érik a várost, és mindkét fél kapunak tekinti a területet Oroszország számára, mert megszerzésével közvetlen támadásokat tud indítani más kulcsfontosságú ukrán városok ellen.

19:28
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg megsemmisített öt Szu-27-es repülőgépet

Megsemmisített öt Szu-27-es repülőgépet az ukrajnai Poltava megyében lévő mirhorodi reptérre Iszkander rakétákkal végrehajtott csoportos csapással az orosz hadsereg, további kettőt pedig ugyanott, ugyancsak a földön üzemképtelenné tett, miközben egy MiG-29-est és egy Szu-27-est az orosz légvédelem lőtt le - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz statisztika szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 625 repülőgépet veszítettek el.

szu-27, repülőgép,háborúrepülő
Harcképtelenné vált Szu-27-es repülőgép.
Fotó: AFP / Satellite image ©2024 Maxar Technologies / AFP) ©2024 MAXAR

 

18:59
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

A zaporizzsjai atomerőmű nyolc dolgozója megsérült

A Roszatom közölte, hogy Enerhodar városban az ukrán fél három dróncsapást mért a települést árammal ellátó Raduga alállomásra. 

Ennek következtében a zaporizzsjai atomerőmű nyolc dolgozója megsérült. 

Az orosz atomenergetikai vállalat az erőmű dolgozói elleni tudatos támadásnak minősítette a történteket, amely álláspontja szerint nemcsak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) biztonsági elveinek megsértését jelentette, de "demonstratív jogsértés" is volt.

18:30
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Csehország eddig 6,75 milliárd korona értékű hadianyagot küldött Ukrajnának

Csehország eddig 6,75 milliárd korona (108 milliárd forint) értékű hadianyagot küldött az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának - közölte a cseh védelmi minisztérium szerdán Prágában.

A cseh kormány a haditechnika, a fegyverek és a lőszerek Ukrajnába küldését bizalmas rendszerben tárgyalja és hagyja jóvá, majd a védelmi miniszter javaslatára utólagosan ad róla tájékoztatást.

Jana Cernochová védelmi miniszter a legfőbb közjogi méltóságok hétfői hradzsini tanácskozása után jelentette be, hogy az Ukrajnának eddig szállított katonai segélyről a héten hoznak nyilvánosságra részleteket.

18:03
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Egy dróntámadás megölte egy péküzem két alkalmazottját Herszonban

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. 

A Herszon megyei Oleskiben egy pilóta nélküli repülőszerkezetekkel végrehajtott támadás megölte egy péküzem két alkalmazottját.

 

17:51
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Négy frontszakaszon nyomult előre az orosz hadsereg

A tárca szerint az orosz fegyveres erők a hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában az elmúlt nap folyamán és 15 ellenrohamot vertek vissza. 

Az orosz összesítés szerint az ukrán hadseregnek közel 1750 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán.

tüzelőskép,ukrajnaiháború,ukrajnaiháborútűz,
Fotó: AFP

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette meg egy harckocsiágyúkat és nagy kaliberű lőszereket gyártó vállalat egyik műhelyét, hét tábori lőszerraktárt, egy, a német IRIS-T-SLM légvédelmi rakétarendszerhez tartozó indítóállást, 

egy, a Tunguszka légvédelmi rendszerhez tartozó harcjárművet, egy Mi-24-es helikoptert - Iszkander rakéta találta el egy, a poltavai régióban lévő reptéren -, egy cseh Vampire sorozatvetőt, három harckocsit, hét páncélozott harcjárművet, három amerikai M777 és egy M198-as, valamint egy brit FH-70-es tarackot, HIMARS sorozatvetők három rakétáját, továbbá három, Novorosszijszk felé tartó tengeri és 39 légi drónt.

17:50
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

A holland miniszterelnök továbbra is garantálja a támogatást Ukrajnának

Dick Schoof újonnan felesküdött holland miniszterelnök a parlament alsóházában tartott szerdai beszédében kijelentette: Hollandia továbbra is pénzügyi, katonai és politikai támogatást nyújt Ukrajnának.

Nem szabad naivnak lennünk. Néhány órányi repülőútra innen szörnyű háború dúl, és ebben a konfliktusban Oroszországnak nem számítanak az emberi életek

- hangsúlyozta Schoof, aki korábban a holland titkosszolgálat vezetője volt.

Dick Schoof újonnan felesküdött holland miniszterelnök.
Fotó: ANP via AFP / ROBIN VAN LONKHUIJSEN

A kormányfő emellett ígéretet tett arra, hogy kormánya, a NATO követelményekkel összhangban, Hollandia bruttó hazai termékének 2 százalékát védelmi beruházásokra fordítja.

16:44
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások hallatszottak Ukrajna városaiban

A Kyiv Post jelentése szerint robbanások történtek a központi Dnyipro városában és a délkeleti Zaporizzzsjában.

Az RBC-Ukraine egy Telegram-bejegyzésben számolt be arról, hogy egy rakétát indítottak Zaporizzsján keresztül Dnyipro irányába.

Az ukrán országos rendőrség által közreadott képen a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szelidove egyik lakóházának romos épülete, amelyet orosz rakétatalálat ért 2024. február 14-én. Ukrán források szerint három ember, köztük egy gyermek életét vesztette.
Lakóház rakétacspás után.
Fotó: MTI/EPA/Ukrán országos rendőrség / MTI/EPA/Ukrán országos rendőrség

Szerhij Liszak, Dnyipro kormányzója arra buzdította a város lakosságát, hogy menjenek le a búvóhelyekre.

A Suspilne hírportál szerint egy bevásárlóközpont megsérült a dnyiproi robbanások után, de további részleteket nem közölt. 

15:59
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz csapás érte Harkovot

Egy ember meghalt, négyen pedig megsebesültek az ukrajnai északkeleti Harkov régiójában orosz támadásokban – közölték a helyi hatóságok.

A regionális ügyészség szerint a Borova község elleni támadás során egy ember meghalt, két ember pedig megsérült, miközben otthonokat, üzleteket és egy adminisztratív épületet rongáltak meg.

Orosz tüzérek 152 milliméteres Mszta-B ágyúval lövik az ukrán állásokat.
Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

További két ember megsebesült egy rakétacsapásban Ruska Lozova faluban.

Oleh Szinyehubov regionális kormányzó a múlt hónapban azt mondta, hogy Oroszország fokozta a támadásokat Borova közelében, miközben erői megpróbáltak csapást mérni a logisztikára, és gyenge pontokat találtak Ukrajna védelmében.
 

Az orosz erők májusban új szárazföldi támadást indítottak Harkov ellen, új frontot nyitva egy olyan háborúban, amely régóta keletre és délre összpontosult.

15:21
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna újabb segélyt kap

Ukrajna 2,2 milliárd dollárt kap az IMF-től. Ezek az alapok segítenek finanszírozni a kritikus költségvetési kiadásokat, a szociális juttatásokat, valamint az orvosok és tanárok fizetését

- mondta Denys Shmyhal miniszterelnök július 3-án.

14:32
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Megsérült egy üzem Belgorodban

Egy július 1-jei ukrán dróntámadás súlyosan megrongálta a Belgorod megyei Oskol Elektrometallurgiai Üzemet – mondta el egy katonai hírszerzési forrás a Kijev Independentnek július 3-án. 

13:43
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Károk Herszon infrastruktúrájában

A Herszon régió Kijev által ellenőrzött részén az infrastruktúra megsérült. Jelentette a régió katonai közigazgatásának (OVA) vezetője, Alekszandr Prokudin a Telegramon.

„Rögzítettek egy létfontosságú infrastrukturális létesítményt (...) és egy gázvezetéket ért találatot” – írta. A tisztviselő azt is megjegyezte, hogy az elmúlt 24 órában Herszonban, Nyikolajevkában és a régió más településein robbanások történtek.

Korábban Herszon régió orosz kormányzója, Vlagyimir Saldo arról számolt be, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) támadásokat hajtottak végre Gornosztajevka, Dnyeprjany és Aleski települések ellen. Elmondása szerint a támadások áldozatait kórházba szállították, ahol orvosi segítséget kaptak.

Ezt követően Saldo azt is kijelentette, hogy az orosz hadsereg kiűzi az ukrán csapatokat a Dnyeper-delta szigetrészéről a térségben. Elmondása szerint a Krynki faluban végrehajtott ellentámadási kísérlet után az ukrán fegyveres erők észrevehetően csökkentették tevékenységüket.

12:55
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Harkovban robbanást jelentettek

Robbanás hallatszott Harkovban – jelentette a Public a Telegram csatornán. Helyi idő szerint 00:33-kor a csatorna légiriasztásra figyelmeztetett Harkov régióban. Az ukrán légierő ballisztikus fegyvereket akart bevetni azokban a régiókban, ahol a jelzések megszólaltak. A Köztársasági Digitális Transzformációs Minisztérium online térképe szerint a robbanások közzététele idején légiriadó volt érvényben Harkov régióban.

11:54
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás történt Moszkva, Belgorod és Brjanszk térségében

Július 3-án, szerdán hajnalban az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) megpróbálták megtámadni Oroszország négy régióját - a belgorodi, a brjanszki és a moszkvai régiót, valamint a krasznodari területet. Drónokat és pilóta nélküli csónakokat bocsátottak vízre – közölte a Honvédelmi Minisztérium a Telegram csatornán.

Tisztázták, hogy a légvédelmi rendszerek tíz drónt lőttek le a három régió felett. Így öt drónt fogtak el a belgorodi régió felett, négyet a Brjanszki régió felett, egyet pedig a moszkvai régió felett.
 

11:00
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás célpontja lett egy donyecki szupermarket

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) rakétatámadást indítottak a donyecki Kijevszkij sugárúti szupermarket ellen. Jelentős károk keletkeztek, és tűz ütött ki az épületben – jelentette be Alekszej Kulemzin város vezetője.
 

09:53
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Donyeck áram nélkül maradt

A Donyecki Népköztársaságban (DPR) található Nyikitovszkij járásában négy falu maradt áram nélkül az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) támadása után – számolt be a regionális kormányzó, Ivan Prihodko a Telegramon.

08:37
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Haditengerészeti drónok támadták meg Novorosszijszkot

Haditengerészeti drónok támadták meg a Fekete-tenger partján fekvő oroszországi Novorosszijszk kikötővárosát július 3-án hajnalban – állította a város polgármestere, Andrej Kravcsenko. 

07:31
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Kína drónokat gyárt Oroszországnak

A kínai cégek iráni gyártású, a Shahed drónokhoz hasonló támadó drónokat fejlesztenek, hogy segítsék Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban – jelentette a Bloomberg július 2-án az ügyben jártas európai tisztviselőkre hivatkozva.
 

06:13
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6647 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5315 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 43 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

05:02
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Börtönt kapott egy orosz fiatal, mert pénzt küldött az ukrán hadseregnek

Egy orosz bíróság július 2-án 12 év börtönbüntetésre ítélt egy 19 éves férfit hazaárulásért, miután azzal vádolták, hogy pénzt adományozott az ukrán hadseregnek.

"A rosztovi területi bíróság bűnösnek találta a férfit, és 12 év szigorú büntetőtelepen letöltendő büntetésre ítélte" - közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

04:57
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Lőszerraktárt lőttek ki az ukránok a Krímben

Az ukrán légierő július 1-jén csapást mért egy lőszerraktárra az oroszok által megszállt Krímben - jelentette július 2-án Mykola Olescsuk, a légierő parancsnoka. Olescsuk nyilatkozata azután érkezett, hogy robbanásokat jelentettek Szevasztopol város egyik kerületéből.

Ukrajna több sikeres támadást hajtott végre orosz célpontok ellen a megszállt Krímben és környékén, súlyosan károsítva az orosz Fekete-tengeri Flottát. (Kyiv Independent)

 

04:52
július 03, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről